AİHM Türkiye'ye yine ceza yağdırdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) karara bağlanan 7 davada Türkiye'yi haksız buldu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin başta 'adil yargılanma hakkı' olmak üzere çeşitli maddelerinin ihlal edildiği belirtilerek, Türkiye'nin toplam 45 bin 894 Avro ödemesine karar verildi.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 12:53
Abone Ol google-news

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) sonuçlandırılan yedi ayrı davada haksız bulunarak tazminat ve mahkeme masrafları olarak toplam 45 bin 894 Avro'yu ödemeye mahkum oldu. Strasburg’da faaliyet gösteren AİHM, Türkiye aleyhinde açılan yedi davayı sonuçlandırırken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin başta 'adil yargılanma hakkı' olmak üzere çeşitli maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi.

 

HADEP üyeleri de davayı kazandı

AİHM tarafından karara bağlanan davaların arasında, Şırnak’da bir askerin şehit edilmesine ilişkin olarak yargılanan ancak beraat eden sekiz HADEP üyesinin başvurusu üzerine açılan dava da bulunuyor. Mahkeme, Türkiye’nin toplam 12 bin 900 Avro ödemesine hükmetti.

 

Emlak bankası davası

Tasfiye edilen Emlak Bankası’nın Topkapı Şubesi’ne ilişkin yolsuzluk iddiaları çerçevesinde yedi banka çalışanı ile birlikte yargılanan kredi kartlarından sorumlu eski Müdür Yardımcısı Aziz Aydın Arslan’ın başvuru üzerine açılan davada AİHM, Arslan’ın adil yargılanmadığı kararını vererek tazminat ve mahkeme masrafları olarak 6 bin 600 Avro'nun ödenmesini hükmetti. Burhaniye’deki bir gayri menkul ile ilgili sorunlar nedeniyle Ardıçoğlu ailesinin üç ferdine toplam 18 bin 714 Avro tazminatı ödeyecek olan Türkiye, bir sahte çek davasına ilişkin olarak 4 bin Avro'yu ödemeye mahkum edildi.

 

DHKP-C üyeleri haklı bulundu

AİHM, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yasak yayını bulundurmaktan yargılanan Emek Partisi Narlıdere İlçesi Başkanı Ahmet Gemici'ye bin 180, uyuşturucu bulundurmaktan hakkında dava açılan Mustafa Kes'e de 2 bin Avro tazminat belirledi. Bu arada, AİHM, DHKP-C üyesi olmaktan yargılanan 6 Türk yurttaşının açtığı davada adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye’yi haksız buldu ancak tazminat ödenmesine gerek görmedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler