Bilişim sektörü büyüyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bilişim sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli personel sorununa çözüm getirmek amacıyla bilişim çalışanı yetiştirilmesinde İş-Kur’un etkin rol alacağını belirterek, 2008 yılı sonu telekomünikasyon sektörünün bir önceki yıla göre yüzde 20, bilgi teknoloji sektörünün de yüzde 17 büyümesinin tahmin edildiğini söyledi.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 13:48
Abone Ol google-news

6. e-TR Ödülleri ve Kongresi yapıldı. Kongrede önemli isimler bilişim sektörü üzerine konuştu.

 

'Bilişim sektöründe ihtiyaç duyulan personeli İş-Kur yetiştirecek'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulmasının etkinliği, verimliliği ve alternatif maliyeti düşürdüğünü ifade ederek, e-Dönüşüm projesinin kaynak israfını ve mükerrerliği kaldırdığını kaydetti. Bu ay e-Devlet ana kapısının faaliyete geçeceğini dile getiren Ekren, e-Devlet ana kapısının e-Devlete geçişte ve kamu hizmetlerinde özel sektör ile karşılıklı bilgi paylaşımında önemli olduğunu vurguladı. Ekren, “Bilgi ve iletişim sektörü istikrarlı büyümesini sürdürüyor. 2008 yılı sonu itibariyle Telekomünikasyon sektörünün 2007 yılına göre yaklaşık yüzde 20 büyüyerek 20,5 milyar seviyesine ulaşması bekleniyor. Bilgi teknoloji sektörünün de yüzde 17 büyüyerek 5.5 milyar seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi. Ekren, sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli personel sorununa çözüm getirmek amacıyla bilişim çalışanı yetiştirilmesinde İş-Kur’un etkin rol alacağını kaydetti.

 

“Çalışmaları yavaşlatırsak krizden çıkınca daha güçsüz oluruz

İçinde bulunulan kriz döneminin Türkiye için yeni bir sınav niteliğinde olduğunun altını çizen Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bu olumsuz ortama rağmen Türkiye’nin rekabet gücünün daha fazla azalmaması gerektiğini söyledi. Kamu ve özel sektörün inovasyon ve Ar-Ge’den vazgeçmeden verimliliği artırmaya çalışması gerektiğini kaydeden Eczacıbaşı, Türkiye ekonomisinin “kan damarlarının” finans sistemi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin de “sinir sistemi” olduğunu ifade etti. Eczacıbaşı, “Kriz geldi diye Türkiye’nin e-Dönüşümü için gerekli olan Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında yavaşlayamayız. Çünkü yavaşlarsak krizden çıktıktan sonra daha güçsüz oluruz” dedi.

 

'İnternete erişim ücretleri yüksekliğinde ilk sırandayız'

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, e-devlet, teknoloji, bilişim veya inovasyonda alt yapı ve insan kaynağı eksikliğinin olduğunu belirterek, “OECD’nin Haziran 2008’de açıkladığı verilere göre genişbant yaygınlığı yüzde 6,8 olan Türkiye’nin, yüzde 21,3 olan OECD ortalamasına göre oldukça geride kalıyor. Genişbant hızına göre yapılan sıralamada ise son sırada yer alırken internete erişim ücretinin yüksekliği açısından ise maalesef ilk sıradayız” dedi. İnternetin ve diğer bilişim teknolojilerin yaygınlaşması sonucunda yurttaşların e-Devlet uygulamaları ile sunulan hizmetleri kullanmayı alışkanlık haline getireceğini dile getiren Yalçındağ, bunun da maliyetlerin azalmasına ve verimliliğin artmasına yol açacağını söyledi. Yurttaşların katılımının artırılmasının, farkındalık düzeyi yüksek, eğitimli ve devletten e-hizmet talep eden vatandaşlarla mümkün olacağının altını çizen Yalçındağ, bunun için internete ucuz ve kolay erişimin sağlanması gerektiğini söyledi. Yalçındağ, internete erişimdeki “özel iletişim vergisinin” indirileceği yönünde yapılan açıklamanın olumlu etkiler yaratacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler