Gül'den Sri Lanka Cumhurbaşkanı onuruna yemek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Sri Lanka'nın geçmişte terörden büyük acılar çektiğini belirterek, ''Türkiye, sebebi ne olursa olsun, terörizmin her türlüsüne karşıdır. Bu tehditle başa çıkılmasında, ikili ve çok taraflı işbirliğine büyük önem atfediyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 21:00
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa ve eşi Shiranthi Rajapaksa davetlileri, yemeğin verildiği ''2 numaralı Resepsiyon Salonu''nun girişinde karşıladı. Yemeğe, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi Nihal Aydın, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile diğer davetliler katıldı.


Cumhurbaşkanı Gül, yemek öncesinde yaptığı konuşmada, Rajapaksa'nın ziyaretinin Sri Lanka'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan ilk ziyaret olarak tarihi özellik taşıdığını belirterek, iki ülke halkları arasındaki ilişkilerin yüzyıllar öncesine dayandığını kaydetti. Gül, ilişkilerin son yıllardaki gelişiminde Rajapaksa'nın kişisel ilgisinin önemli rol oynadığını vurguladı.


Sri Lanka'nın jeopolitik, ticari ve kültürel öneminin yüzyıllar öncesinden fark edildiğine dikkati çeken Gül, 1907 yılında yayınlanan ''Yirminci Yüzyıl Seylan İzlenimleri'' adlı kitaptan alıntılar aktardı. Rajapaksa'nın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeye yönelik çabalara dinamizm katacağını, işbirliğini geliştireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmede, ikili ilişkilerimizi ele aldık, çok taraflı platformlardaki işbirliğimizi görüştük ve bazı bölgesel ve küresel sorunlar hakkında fikir teatisinde bulunduk. İmzaladığımız ikili anlaşmalar, bunlara yakın gelecekte eklenecek olan yenileriyle birlikte, ilişkilerimizin yasal çerçevesini kısa sürede tamamlayacaklardır. Günümüzde, ciddi sorunlar barındıran bir dünyada yaşamaktayız. Bunların birçoğu ülkelerimizi değişen seviyelerde etkilemektedir. Ben bunlardan özellikle birine, masum hayatlara kasteden, hem Türkiye hem Sri Lanka'da muazzam zararlara sebep olan terörizme vurgu yapmak istiyorum. Türkiye ve Sri Lanka geçmişte terörden büyük acılar çekmiş iki ülkedir. Türkiye, sebebi ne olursa olsun, terörizmin her türlüsüne karşıdır. Hiçbir terörist faaliyetin hiçbir temelde meşrulaştırılamayacağına inanıyoruz. Bu tehditle başa çıkılmasında, ikili ve çok taraflı işbirliğine büyük önem atfediyoruz.''

 

'İki ülke ilişkilerinde yeni sayfa'

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa da konuşmasına, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek ve gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek başladı.

Tarih öğrenirken Osmanlı İmparatorluğu'ndan ve İstanbul'dan çok etkilendiğini anlatan Rajapaksa, bu yüzden İstanbul'a yapacağı ziyareti sabırsızlıkla beklediğini söyledi.
Türkiye'nin küresel toplumun seçkin bir üyesi olarak hak ettiği konuma geldiğini kaydeden Rajapaksa, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış topraklarda kurulmuş Sri Lanka ve Türkiye'nin benzer iki ülke olduğunu ifade etti.


Rajapaksa, ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına katkıda bulunacağına işaret etti. Değerleri, idealleri ve endişeleri açısından benzerlik taşıyan Türkiye ve Sri Lanka'nın karşılık menfaatlerini ilgilendiren konularda yakın işbirliği içerisinde olunduğunu vurgulayan Rajapaksa, Türkiye'nin teröre karşı mücadelede verdiği destek ve tsunami felaketi sırasında yaptığı yardımlar için teşekkür etti.


Türkiye'nin sosyo ekonomik ilerlemesini takdirle izlediklerini dile getiren Rajapaksa, ''Sri Lanka yıllar boyu yaptığı gibi Türkiye'yi desteklemeye devam edecektir. Birlikte, halklarımızın menfaati adına, ikili işbirliğimizi daha da derinleştirmek için bir çok yeni ufuk keşfedebileceğimizden eminim'' dedi.


Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa ile saat 19.00'da yapacağı duyurulan görüşme, İstanbul ziyareti nedeniyle iptal edildi.
Başbakan Erdoğan, ziyareti nedeniyle Çankaya Köşkü'ndeki akşam yemeğine de katılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler