Suriyeli askerler Marat El Numan'ı ele geçirdi

Suriyeli askerlerin, iki günlük kuşatmanın ardından ülkenin kuzeybatısındaki Marat El Numan kentini ele geçirdiği bildirildi. Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay ilinin Yayladağı ilçesi Güveççi köyü yakınında kurdukları çadır kentte kalan Suriyelilerin yaşam mücadelesi devam ediyor.

Yayınlanma: 17.06.2011 - 08:09
Abone Ol google-news

Suriyeli insan hakları eylemcisi Mustafa Osso, tank ve askeri helikopterler eşliğinde çok sayıda askerin bu sabah Marat El Numan'a girdiğini söyledi.

Hükümet karşıtı protestoları kayıt altına alan Yerel Koordinasyon Komiteleri adlı gruptan Ömed İdilbi de kentte kontrolün tamamen askerlerde olduğunu ifade etti.

Suriye ordusunun Marat El Numan operasyonundaki kayıplarla ilgili bilgi edinilemedi.
Suriyeli yetkililer, önceki gün yaptıkları açıklamada, ordunun Marat El Numan'da "sınırlı operasyon"a hazırlandığını bildirmişti.

Yaklaşık 100 bin nüfuslu kentteki bazı kişilerin operasyon ihtimali yüzünden kaçtığı kaydedilmişti.

Öte yandan; Suriye'de güvenlik güçlerinin açtığı ateşte ölenlerin sayısının 8'e çıktığı bildirildi.

 

Şam'da 3 polis yaralandı

Suriye'nin başkenti Şam'da, 3 polisin silahlı kişilerce yaralandığı bildirildi. Resmi Suriye haber ajansı SANA'nın haberinde, 3 polisin silahlı kişilerin ateş açması sonucu yaralandığı belirtildi, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi.

SANA ajansı, Humus kentindeki Hay Haşiş semtinde de bazı polislerin yaralandığını duyurduğu haberinde, "Sabotajcıların kentte önemli sokakları lastik yakarak kapattığını ve arabalara hasar verdiğini" belirtti.

Ajans ayrıca, silahlı kişilerin Deir Ezzur bölgesinde bir karakola saldırdığını duyurdu. Dera kentindeyse "halkın askere bağlılık ifade eden ve kışkırtıcıları kınayan" bir gösteri düzenlediği kaydedildi.

Suriye'deki protestoları izleyip belgeleyen Yerel Koordinasyon Komiteleri ise bugün Humus'ta 3, Deir Ezzur'da 2, Şam'ın dış kesimindeki Haresta'da 2 ve güneydeki Dael köyünde 1 gencin öldüğünü açıklamıştı. Banyas kentinde de güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açtığı, ölenler bulunduğu bildirilmişti.

Çeşitli şehirler de cuma namazının ardından binlerce kişinin Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetiminin yıkılması talebiyle gösteri yaptığı ifade edilmişti.

 

Suriye çadır kentinde yaşam

Suriye'nin kuzeyindeki Cisr Eş Şuğur kasabasından kaçarak Türkiye sınırına yakın Harapjoz köyünde çadırlar kurarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan yaklaşık 300 Suriyeli, yiyecek, içecek ve ilaç sıkıntısı çekiyor.

Suriye topraklarındaki çadır kente giren AA ekibi, orada kalanların yaşamlarını görüntüledi.
Kurdukları derme çatma çadırlarda kalan Suriyelilerin kirli dereden su içtiği ve çocukların burada yüzdüğü gözlendi.

Burada kalan Kadir Basim, 15 bin silahlı Suriye güvenlik gücünün kent ve civardaki köylere gerek evlere baskınlar düzenlediğini söyledi.
Askerler köylerden çekildikten sonra evlerine dönen köylüler, değerli eşyalarının askerler tarafından yağmalandığını belirtti.

Basim, kasabadan kaçan ve daha sonra evlerine dönen köylülerin güvenlik güçleri tarafından bilmedikleri yerlere götürüldüğünü ve orada işkenceye maruz kaldığını kaydetti.
Cisr Eş Şuğur kasabasında ayağından yaralanan ve çadır kentte birkaç haftadır kalan bir Suriyeli, isminin açıklanmaması şartıyla, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad gitmeden dönmeyeceklerini, geri dönmeleri halinde akıbetlerinin ne olacağını bilmediklerini ifade etti.

Yaralı Suriyeli, yakınlarından 3 kadının kasabaya giren askerlerin tecavüzüne uğradığını öne sürdü.

Aynı Suriyeli, halka ateş eden güvenlik güçlerinin Suriyeli olmadığını, farklı bir ülkeden getirildiğini ve kollarında yeşil bandaj bulunduğunu iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon