12 bin yıllık heykeller sergileniyor

Şanlıurfa Müzesinde sergilenen ''dünyanın en eski totemi'' olarak kabul edilen aslan başlı adam heykeli ve taş blok üzerine çizilmiş bir kadının doğum sahnesinin yer aldığı eserler büyük ilgi görüyor.

Yayınlanma: 21.06.2011 - 12:46
Abone Ol google-news

Eser sayısı ve niteliği bakımından Türkiye'nin önemli müzeleri arasında gösterilen Şanlıurfa Müzesi, Atatürk Barajı kurtarma kazılarından elde edilen binlerce tarihi eserin yanı sıra ''insanlık tarihine ışık tutacak niteliğe sahip'' 12 bin yıllık tapınak merkezi olduğu belirtilen Göbeklitepe'deki kazılarında gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlere de ev sahipliği yapıyor.

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği 70 bin civarında eserin yer aldığı müzede, tarihi Balıklıgöl yakınlarında altyapı çalışması yapan belediye ekipleri tarafından bulunan ve günümüzden 13 bin 500 yıl öncesine tarihlenen erkek heykeli de sergileniyor.
 

Devasa Heykel

Göbeklitepe kazılarında elde edilen heykellerin yanı sıra çakmak taşı ve irili ufaklı diğer eserlerin sergilendiği müzede oluşturulan özel bir alanda çeşitli yeniliklere imza atıldı.

Eserlerin sergilendiği vitrinler değiştirilirken, geçen yıl başlatılan onarım çalışmaları kapsamında güvenlik kameraları da yenilendi.

Yeni görünümleriyle bu yılın başında ziyarete açılan alanda 1 metre 90 santimetre uzunluğundaki, üst kısmında aslan başı, ortasında insan, alt kısmında bebek ve çevresinde yılanların sarılı olduğu, ''Sağlam olarak elde edilen dünyanın en eski totemi'' olarak kabul edilen ''Aslan başlı adam heykeli'' ile yaban domuzu ve ''Bulundukları yerin koruyuculuğunu yaptığı belirtilen agresif görünümlü yabani hayvan figürleri'' en çok ilgi gören eserler oldu.

Neolitik dönemin havasını yansıtan özel alanın oluşturulduğu müzede, bir kadının doğum sahnesini yansıtan taş blok üzerine çizilmiş eserde en çok ziyaret edilen yerlerden biri.
 

30 bin ziyaretçi

Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, yılda ortalama 30 bin civarında yerli ve yabancı turistin müzeyi ziyaret ettiğini söyledi.

Daha önce özellikle yabancı ziyaretçilerin Göbeklitepe kazılarında gün yüzüne çıkarılan eserleri görmek için Şanlıurfa Müzesine geldiğini ancak bu konuda düzenleme yapılmadığı için eserleri görme şansı bulamadığını ifade eden Ercan, ''Eserlerin sergilenmesinin ardından ziyaretçi sayısında artış oldu. Çalışmalarımız devam ediyor.
Bundan sonraki dönemde kazılar sonucunda elde edilecek yeni eserler de söz konusu alanda dönüşümlü olarak sergilenecek'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon