Avrupa PKK terörünü kınadı

Avrupa Güvenlik ve Savunma Asamblesi, terör örgüt PKK'yi kınayarak, PKK'nin bütün bölgenin istikrarını tehdit ettiği vurguladı. Assemble ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Konseyi'nden, örgütün üye ülkelerdeki faaliyetlerine karşı daha dikkatli olmalarını istedi.

Yayınlanma: 03.12.2008 - 12:20
Abone Ol google-news

Avrupa Güvenlik ve Savunma Asamblesi Genel Kurulu'nda bugün, İngiliz parlamenter Robert Walter tarafından hazırlanan ''Türkiye-Irak Sınırında Terörist Faaliyetler'' konulu rapor oy birliğiyle kabul edildi.

AB'nin terörle mücadele politika ve kurallarını sıkı bir biçimde uygulaması istenen raporda, AB ve BAB üyesi ülkelerin topraklarında bu terör örgütünün kara para, uyuşturucu, patlayıcı madde, silah kaçakçılığı ve insan ticaretiyle bağlantılı faaliyetleri ve televizyon yayınıyla terör propagandasına karşı gerekli hassasiyeti göstermeleri istendi.

Irak'ta merkezi hükümet ve kuzeydeki yönetiminin terör örgütü PKK ile mücadelesine destek verilen raporda, Türkiye'ye de PKK terörüyle mücadele ederken ''orantısız askeri güç kullanmaktan sakınması'' tavsiye edildi.

''AB ile tam üyelik müzakerelerini sürdüren Türkiye'nin demokratikleşme ve modernleşmeyle ilgili çalışmalarına devam etmesi'' istenen raporda, Türk hükümetine Güneydoğu Anadolu ile ilgili kapsamlı yaklaşım geliştirmesi önerildi. Raporda, Kürt kökenli Türk vatandaşlarının, kültürel kimlik taleplerinin ayrılıkçı talep içermediğini göstermek için gerekli çabada bulunmaları gerektiği de ifade edildi.

Raporda, terör örgütü üyelerinin teslim olmaları ve silah bırakmaları için neler yapılabileceği konusunda araştırma yapmak üzere Asamble Genel Sekreteri'ne de görev verilmesi istendi.
PKK terörünün sert bir biçimde kınandığı raporda, PKK'nin bütün bölgenin istikrarını tehdit ettiği vurgulandı.

Rapor hakkında genel kurulda yapılan tartışma sırasında söz alan Türk heyeti başkanı AKP milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, hükümetin Güneydoğu Anadolu'da yaptığı hizmet ve faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Hükümetin bölgenin kalkınmasına büyük önem verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, bölgede yol, okul ve hastane yapımı ile ilgili çalışmaların yanı sıra anadil öğretimi ve Kürtçe yayınla ilgili çalışmaları anlattı. Çavuşoğlu, sosyal ve ekonomik alanlarda yapılan hizmetlerden dolayı AKP'nin bölgenin birinci partisi olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler