"Yabancı oyuncu sayısı serbest kalacak demedim"

Futbol Federasyonu yarın Ankara'da yapılacak olağan seçimli genel kurul toplantısında 39. başkanını belirleyecek. Kurul öncesi adaylığını açıklayan Mehmet Ali Aydınlar, 'yabancı oyuncu sayısı serbest kalacak' şeklindeki açıklamayı reddeti.

Yayınlanma: 28.06.2011 - 08:38
Abone Ol google-news

Futbol Federasyonu'nun yarın, çoğunluk sağlanamazsa 30 Haziran Perşembe günü Ankara'da yapılacak olağan seçimli genel kurul toplantısında, yeni başkan ve yönetim kurulu belirlenecek.

Genel kurulu öncesinde adaylığını açıklayan Mehmet Ali Aydınlar, yönetim kurulu listesindeki adayları açıkladığı Maslak'taki Acıbadem Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Genel Kurul'da seçilmeleri halinde ''rutini yönetmek'' için göreve gelmeyeceklerini vurgulayan Aydınlar, ''Biz Türk futbolunda farklı işler yapmak için geliyoruz. Türk futbolunda ciddi kalite getirecek, futboldaki anlayışı değiştirecek, daha ileriye taşıyacak, geleceğe yatırım yapacak vizyonla ve tamamen kurumsal bir kimlikle bu federasyonu yöneteceğimizi göreceksiniz'' şeklinde konuştu.
 

Yabancı oyuncu sayısı

Yabancı oyuncu sınırlandırılmasına ilişkin kendisinin söylemediği bir çok demecin medyada yer aldığını ifade eden Aydınlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben bugüne kadar, yabancı sayısı serbest kalacak diye bir açıklamada bulunmadım. Kulüplerin sorunları bizim sorunumuz. Önemli olan kulüplerimizin sorunlarına çözüm getirmek. Ben bu konuyu masaya yatıracağımızı, tarafların görüşlerini alacağımızı, bu konuda hem kulüpleri hem de Türk futboluna faydalı olacak bir sistemi gündeme getireceğimizi uygulayacağımızı söyleyebilirim. Ancak tamamen serbest bırakılması gibi bir şey ifade etmedim.''
 

Üçüncü Lig ve Bal

Spor Toto 3. Lig ve Bölgesel Amatör Ligler (BAL) için yapacakları çalışmalara ilişin soruya ise Aydınlar, bu konuda tüm tarafların görüşlerini alarak bir çalışma yapma niyetinde olduklarını kaydederek, ''(Ben yaptım oldu) anlayışından çıkmalıyız. Bizim bir düşüncemiz var ama tüm tarafların görüşlerini alarak bu konuda çalışma yapmak doğru olacak'' dedi.
 

Federasyon çalışanları

Futbol Federasyonu'nda çalışan sayısının son dönemde büyük oranda arttığının belirtilmesi üzerine Aydınlar, şunları söyledi:

''Çalışan sayısı konusunda yorum yapmak istemem. Göreve geldiğimiz ilk gün amacım mevcut durumun fotoğrafını çekmek ve ideal bir organizasyon nasıl olur, onu çıkarmak ve ideal organizasyon yapısına geçişi sağlamak. Burada eksik personel varsa alınır, fazlaysa çıkarılır. Bu personel yetkin midir değil midir? Bunu şu an bir şey söylemem mümkün değil. Ancak biz önce kendi yönettiğimiz kuruma, yani Futbol Federasyonu'na kurumsallığı getireceğiz. Bunun için 6 ay ile 1 senenin geçmesi gerekiyor teknik olarak. Ancak bu süre sonunda yaptıklarımızı göreceksiniz.''
 

Spor Toto teşkilatının yayımladığı ilan

Mehmet Ali Aydınlar, Spor Toto Teşkilatı'nın bugün gazetelerde yer alan ilanını şu sözlerle değerlendirdi:

''Futbol, toplumun her kesiminin fikir sahip olduğu bir spor dalı. Kimle konuşsanız herkes futbolu bilir. Futbol aslında kolay bir oyun ama zorluğu burada. İlanı bugün ben de gazetelerde gördüm. Doğrusunu ifade etmek gerekirse çok şık bulmadım. Herkes kendi işini yaparsa daha doğru olur, herkes önündeki tabağa bakarsa, daha iyi olur diye düşünüyorum.''

Aydınlar, Spor Toto Teşkilatı'nın Türk sporunun önemli sponsorlarından birisi olduğunu, bu nedenle kendilerine teşekkür ettiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Oradaki önerilerinin bazıları zaten bizim aklımızda olan konular. Bunu zaten değerlendireceğiz ama hayal kurmayacağız, ayaklarımız yere sağlam basacak. Gerçekleştirebileceğimize 'evet' diyeceğiz ama ütopik şeyler peşinde koşmayacağız. Sanırım Spor Toto Teşkilatı bize yol göstermek için böyle bir ilan vermiş. Önerileri için teşekkür ediyorum. Gerek sponsorların, gerek medyanın, sporcuların, kulüp yöneticilerinin, futbol ailesi içindeki herkesin görüşünü alarak futbolu yönetmeyi düşünüyorum, hedefliyorum. Spor Toto teşkilatı erken davranmış, dolayısıyla katkılarından dolayı teşekkür ederim.''
 

''O Mahmut başkanın fikri"

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'in, Türk futbolundaki en büyük problemlerinden birisini kulüp yöneticileri olarak gösterdiğinin hatırlatılması üzerine ise Aydınlar, şunları söyledi:

''O Mahmut başkanın fikri. Ben henüz başkanlık koltuğuna oturmadım. Dolayısıyla onun daha fazla deneyimi var. Bunu böyle yorumlamış olabilir. Karakterim gereği herkesle biraz mesafeli ama karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan ilişkilerim söz konusudur. Dolayısıyla kulüp başkanlarıyla aynı şekilde ilişki kuracağım. Bunun karşılığı olarak da aynı şekilde medeni, karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı bir ilişki olacaktır diye düşünüyorum.''
 

''Kaos çıkmaz"

Mehmet Ali Aydınlar, daha önce yaptığı açıklamada ''Başka aday çıkarsa kaos çıkar'' şeklindeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

''Ben aslında yıllardır Türk sporunun içindeyim. 20 yılı aşkın süredir yöneticilikler yaptım. Doğrusunu söylemek gerekirse öğrenmenin yaşı yok. Halen öğreniyoruz. Ağzımdan çıkan bir cümlenin bu kadar yoğun eleştiri alacağını tahmin etmemiştim. Bu yüzden bundan sonra daha dikkatli olmak durumundayım. Ben onu, o günkü koşullarda söyledim. O gün 3 aday görünüyordu. Mehmet Atalay, ben ve Göksel Gümüşdağ. Mehmet beyin çekileceğini öğrenmiştim. Göksel bey de görüşmemizin ardından başkanlığa aday olmayacağını söylemişti.

Daha nitelikli kadrolar oluşturabilmek açısından böyle bir söz ağzımdan çıktı. Belki maksadını aşan bir sözdü ama şu an 5 aday var diye görüyorum, Futbol Federasyonu'nun internet sitesinden. Aday çıkmasında hiç bir sakınca yok. Bir cümle üzerine bu kadar yorum yapanların varsa adayları, çıkarsınlar. Biz yarışmaktan kaçıyor değiliz. O anki ruh haliyle ve atmosferde söylenmiş bir sözdür. Bu söz üzerine bu kadar çok spekülasyon yapılmasını yadırgadım.''

''72 milyon 15 partiyle seçime giderken kaos çıkmıyor da"

Mehmet Ali Aydınlar, bir gazetecinin, ''72 milyon 15 partiyle seçime giderken kaos çıkmıyor da 2 adayla seçime gidilecek Futbol Federasyonu'nda nasıl kaos çıkacak. Bilmediğimiz farklı şeyler mi var'' şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

'Ben diyorum ki, istediği kadar aday gelsin, şu an 5 tane aday var. Türk futbolu kaosa falan girmez ama şu var daha nitelikli bir kadro yapamazsınız. 3 tane 5 tane aday çıkarsa MHK'yi, Tahkim Kurulu'nu, kurulları oluştururken sıkıntı yaşanır. Bu kurullarda çalışabilecek nitelikli insan sayısı sınırlı. Tamamen iyi niyetli söylenmiş bir söz. Dolayısıyla kaos olmaz. 5 tane aday var. İnşallah bundan sonra da daha fazla adayla devam eder.''
 

Görev dağılımı

Aydınlar, ilk yönetim kurulu toplantısında görev dağılımını yapacaklarını, sadece Bank Asya değil diğer alt liglerden sorumlu bir yönetim kurulu üyesinin de görev alacağını ifade etti.

''Pazarlık yapmadım"

Mehmet Ali Aydınlar, yönetim kurulu listesinin oluşumu konusundaki soruyu ise şöyle yanıtladı:

''Hiç kimseyle liste pazarlığı yapmadım. Gelen önerileri de değerlendirmedim. Kendi oluşturduğum, kendi çalışacağım liste. Hepsini farklı özelliklerinden dolayı aldım. Çünkü hepsinin farklı hizmetlerde bulunmalarını istiyorum, bekliyorum.''
 

88 yılda 38 futbol adamı

1923 yılında kurulan Futbol Federasyonu'nun 88 yıllık tarihinde şimdiye dek 63 dönemde toplam 38 futbol adamı başkanlık yaptı.
 

Rekor Orhan Şeref Apak'ta

1923-1926 yılları arasında üst üste 4 dönem başkanlık yapan Yusuf Ziya Öniş, federasyon tarihinin ilk başkanı olurken, 4 ayrı dönemde toplam 11 yıl koltukta oturan Orhan Şeref Apak ise, en uzun süre başkanlık yapan isim olarak dikkati çekiyor.

Apak, 1952-1954, 1957-1958, 1961-1964 ve 1965-1970 yılları arasında federasyon başkanlığı görevinde bulundu.

Bu arada, Ulvi Ziya Yenal, Hasan Polat, Muharrem Özyurt, İbrahim İskeçe ve Haluk Ulusoy da ayrı ayrı dönemlerde ikişer kez başkanlık yaptı.
 

Vekaleten başkanlar

Futbol Federasyonu'nda özerklik öncesi 6 başkan, vekaleten görev yaptı.

Ziya Ateş (1943), Vildan Aşir Savaşır (1948-1949), Mehmet Arkan (1952), Mümtaz Tarhan (1952), Bekir Silahçılar (1961) ve Doğan Andaç (1980), vekaleten başkanlık yapan isimler oldu.

Bu arada, merhum başkan Hasan Doğan'ın ölümünün ardından Mahmut Özgener ilk döneminde vekaleten başkanlık koltuğuna oturdu.
 

Kısa süreli başkanlar

88 yıllık Futbol Federasyonu'nda bazı başkanlar oldukça kısa süre görevde kaldı.
Vekaleten görev yapan 6 başkanın yanı sıra Sabahattin Erman, Sahir Gürkan, Mazhar Zorlu, Erdenay Oflaz, Özkan Olcay ve Abdullah Kiğılı, toplamda bir yıl veya daha az sürelerle başkanlık koltuğunda oturdular.

Bu arada, federasyonda bazı dönemlerde oldukça sık aralıklarla başkan değişikliğine gidildi.

Kayıtlara göre, 1980 yılı içinde başkanlık sıfatını 4 isim (İbrahim İskeçe, Mazhar Zorlu, Doğan Andaç ve Yılmaz Tokatlı) taşırken, 1952 yılında Ulvi Ziya Yenal, Mehmet Arkan, Mümtaz Tarhan ve Orhan Şeref Apak, 1997'de ise Şenes Erzik, Özkan Olcay, Abdullah Kiğılı ve Haluk Ulusoy başkanlık koltuğunda oturdu.

Diğer yandan, 1976 ile 1980 yılları arasındaki dönemde başkanlık koltuğu tam 10 kez el değiştirirken, bu süre içinde 9 ayrı isim görev yaptı.
 

Hasan Doğan 143 gün başkanlık yaptı

Bodrum'da 5 Temmuz 2008'de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden eski Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, toplam 143 gün süreyle başkanlık koltuğunda oturdu.

Hasan Doğan, federasyon başkanlığına Ankara'da 14 Şubat 2008 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul sonrası seçilmişti.
 

Özerk federasyon başkanları

17 Haziran 1992 tarihinde, 3813 Sayılı Kanun'la Futbol Federasyonu özerk hale getirildi.

Kanunun 1. maddesine göre, futbol faaliyetlerini milli ve milletlerarası kurallara göre yürütmek, teşkilatlandırmak ve Türkiye'yi futbol konusunda yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek üzere özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip, özerk Futbol Federasyonu kuruldu.

1992 yılında özerkliğe kavuşan Futbol Federasyonu'nda şimdiye dek 7 ayrı başkan görev yaptı.

Şenes Erzik ile başlayan özerklik döneminde, sırasıyla Özkan Olcay, Abdullah Kiğılı, Haluk Ulusoy (2 dönem), Levent Bıçakcı, Hasan Doğan ve Mahmut Özgener başkanlık koltuğunda oturdu.
 

Futbol Federasyonu Başkanları

Futbol Federasyonu'nun 88 yıllık tarihinde başkanlık koltuğuna oturan isimler ve görev süreleri şöyle:

1-Yusuf Ziya Öniş (31.07.1922 - 02.10.1926)
2-Muvaffak Menemencioğlu (02.10.1926 - 08.01.1931)
3-Hamdi Emin Çap (08.01.1931 - 1937)
4-Sedat Rıza İstek (1937 - 1938)
5-Danyal Akbel (1938 - 1943)
6-Ziya Ateş (Vekaleten) (1943)
7-Sadi Karsan (1943 - 1948)
8-Vildan Aşir Savaşır (Vekaleten) (1948 - 1949)
9-Ulvi Ziya Yenal (1949 - 1952)
10-Mehmet Arkan (Vekaleten) (1952)
11-Mümtaz Tarhan (Vekaleten) (1952)
12-Orhan Şeref Apak (1952 - 1954)
13-Ulvi Ziya Yenal (1954)
14-Hasan Polat (1954 - 1957)
15-Orhan Şeref Apak (1957 - 1958)
16-Safa Yalçuk (1958 - 1959)
17-Faik Gökay (1959 - 1960)
18-Muhterem Özyurt (1960 - 1961)
19-Bekir Silahçılar (Vekaleten) (1961)
20-Orhan Şeref Apak (1961 - 1964)
21-Muhterem Özyurt (16.05.1964 - 27.05.1965)
22-Orhan Şeref Apak (27.05.1965 - 21.03.1970)
23-Hasan Polat (11.05.1970 - 15.10.1976)
24-Füruzan Tekil (17.12.1976 - 01.07.1977)
25-Sabahattin Erman (23.07.1977 - 02.09.1977)
26-İbrahim İskeçe (03.09.1977 - 17.02.1978)
27-Sahir Gürkan (18.02.1978 - 09.09.1978)
28-Güngör Sayarı (07.10.1978 - 27.01.1979)
29-Cemal Saltık (13.03.1979 - 10.10.1979)
30-İbrahim İskeçe (23.01.1980 - 19.07.1980)
31-Mazhar Zorlu (25.07.1980 - 09.09.1980)
32-Doğan Andaç (Vekaleten) (09.10.1980 - 10.11.1980)
33-Yılmaz Tokatlı (27.11.1980 - 03.06.1984)
34-Mustafa Kemal Ulusu (29.06.1984 - 17.07.1985)
35-Erdoğan Ünver (13.08.1985 - 10.01.1986)
36-Erdenay Oflaz (17.01.1986 - 12.11.1986)
37-Ali Uras (23.12.1986 - 21.08.1987)
38-Halim Çorbalı (26.08.1987 - 25.02.1989)
39-Şenes Erzik (03.04.1989 - 25.07.1997)
40-Özkan Olcay (1997)
41-Abdullah Kiğılı (09.09.1997 - 23.10.1997)
42-Haluk Ulusoy (04.11.1997 - 22.07.2004)
43-Levent Bıçakcı (22.07.2004 - 31.12.2006)
44-Haluk Ulusoy (19.01.2006 - 14.02.2008)
45-Hasan Doğan (14.02.2008 - 05.07.2008)
46-Mahmut Özgener (Vekaleten) (15.07.2008 - 19.08.2008)
47-Mahmut Özgener (Seçim) (19.08.2008 - ....)
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler