2. Uluslararası Opera Festivali başlıyor

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından DenizBank'ın katkılarıyla düzenlenen ve opera ve baleyi zor ve ulaşılmaz sanatlar olmaktan çıkararak, bu sanatları toplumun tüm kesimlerinin yararına sunmaya amaçlayan 2. Uluslararası İstanbul Opera Festivali 1-21 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Yayınlanma: 28.06.2011 - 14:14
Abone Ol google-news

Dünyaca ünlü sanatçı Elina Garanca'nın Aya İrini'de vereceği gala konserinin yanı sıra ünlü bestecilerin yazdığı sekiz opera eseri, altı farklı mekânda toplam 18 kez sanatseverlerin karşısına çıkacak. Bu yıl "Herkese opera" sloganını kullanan festival için yine ünlü isimler objektif karşısına geçti. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara'nın sanat yönetmenliğinde hayata geçen ve üç hafta sürecek festivalde sanatseverler, altı mekânda, sekiz operanın toplam 18 temsilini ve bir gala konserini izleme şansı bulacaklar. Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımlarının yanı sıra Almanya'dan Münih Gartnerplatz Devlet Operası ve Karlsruhe Devlet Operası gibi dünyanın en prestijli sanat kurumları da festivalde konuk topluluk olarak operanın en güzel örneklerini sahneleyecek.
 

'Herkesin konuştuğu bir festival olma yolunda'

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen festival ile ilgili şunları söyledi: "Bugün,ülkemizde çoksesli müzik sanatının akademik kurallarla profesyonel performanslarını gerçekleştiren sanat kurumlarımız, bu sanatların uluslararası açılımlarını hayata geçirmekte, tüm dünyada büyük ilgi gören uluslararası festival ve yarışmaların örneklerini ülkemizde de gerçekleştirmekte ve uluslararası platformlarda Türkiye'nin adından söz ettiriyorlar. İstanbul'un kapalı mekânlarının sınırlarını aşarak geniş halk kitleleriyle buluşması, kentin sahip olduğu tarihsel mekânlarla bütünleşerek zenginleşmesi, 'opera'nın her yaştan, her kesimden seyirciye ulaşmasıyla İstanbulluların söz konusu kültür mirasından kendi paylarına düşeni alabilmeleri düşüncesiyle 2010 yılında ilki yapılan ve büyük başarıya ulaşan Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin ikincisini gerçekleştiriyoruz. Şüphesiz ki operasız balesiz bir metropol düşünülemez. Özellikle 2008 yılında AKM'nin kapanmasından sonra büyük opera prodüksiyonlarına hasret kalan İstanbul seyircisini ve ülkemize gelen yabancıları zengin bir repertuar ile karşılayan festivalimiz bu özlemi de bir ölçüde giderilebilmiştir. Tabii ki bu proje ve faaliyetleri kurumumuzun yalnız kendi imkânları ile gerçekleştirmesi mümkün değildir. Bu bakımdan, iki yıldır festivalimizin ana sponsorluğunu üstlenen DenizBank'a teşekkür ederim".

Festivalle ilgili açıklama yapan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de etkinliğin daha ilk yılında iken çok geniş bir kesimin konuştuğu konu haline geldiğine dikkat çekerek "Kültür dünyamıza yeni bir soluk getiren bu projeye ikinci yılında da destek vermekten memnunuz. DenizBank, kültür sanat dünyasına katkıyı kendine görev edinmiş bir kurumdur. Altı yıldır sürdürdüğümüz İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sponsorluğumuz ve iştirakimiz DenizKültür aracılığıyla yürüttüğümüz onlarca farklı proje ile de kültür - sanat alanına katkıda bulunuyoruz. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, etkisini her geçen yıl artırarak gerek Türkiye'de gerekse dünya çapında ses getirmeye devam edecek" dedi.
 

Bu yıl ki sürpriz Elina Garanca

Festivalin bu yılki sürprizi ise festival kapsamında İstanbul'a gelecek olan dünyaca ünlü mezzosoprano Elina Garanca olacak. Opera dünyasının bu önemli sesinin, Aya İrini'de Şef Karel Mark Chichon eşliğinde vereceği özel bir konserle festivale bu yıl ayrı bir renk katacağı belirtiliyor. Festival kapsamında izleyiciler festival repertuvarında yer alan Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Sultan Mehmet, Zaide, IV. Murat gibi Türk kültürü ve yaşantısını konu alan operaları, orijinal tarihi dekorlarında izleme fırsatı bulacaklar. Ayrıca, Giacomo Puccini'nin ünlü klasik eseri Tosca ile Halit Ziya Uşaklıgil'in sevilen eseri Aşk-ı Memnu da bu yıl festival kapsamında İstanbul'da ilk gösterimlerini gerçekleştirecek.

Konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada 2. Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin bu yılki sloganının "Herkese Opera" olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi: "Festival sloganına da uygun olarak Opera'yı kapalı mekânların sınırlarından çıkartıp, şehrin içine getirerek yaz gecelerinde İstanbul'un büyülü tarihi atmosferlerinde izleyiciyle buluşturacak. 2.Uluslararası İstanbul Opera Festivali programı ve içeriği ile her yaştan, her kesimden seyirciye ulaşmayı, İstanbullular ve İstanbul ziyaretçileriyle buluşuyor ve kentin sahip olduğu tarihsel mekânlarla bütünleşerek İstanbul'u dünya ölçeğinde benzersiz bir konuma yerleştirmeyi amaçlıyor". Festival; Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Aya İrini, Sütlüce Haliç Kongre Merkezi ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek.
 

Ünlü isimler objektif karşısında

Sekiz ünlü ismin gönüllü olarak yer alacağı Festivalin şehirdeki açıkhava tanıtımları için ünlü fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut geçen yıl Fatih Sultan Mehmet'te Yetkin Dikinciler'i, Saraydan Kız Kaçırma'da Sedef Avcı'yı ve Zaide'de Burcu Esmersoy'u oyunlardaki tarihi karakterlerin kostümleriyle görüntülemişti. Bu yılki çekimlerde Turgut; Tosca'da Zuhal Olcay'ı, Aşk-ı Memnu'da Selçuk Yöntem'i, Cezayir'de Bir İtalyan Kızı'nda Derya Baykal'ı, 4. Murat'ta Kenan Dağaşan'ı, Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Düşüşü'nde Işın Karaca'yı yine tarihi kostümlerle tarihi mekânlarda görüntüledi. Festivalin Bilet fiyatları ise 20 TL ile 300 TL arasında değişiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler