Mumbai saldırganlarında bazıları hayatta mı?

ABD'li terörle mücadele uzmanları, Hindistan'ın Mumbai kentinde terör eylemleri yapan saldırganlardan bazılarının halâ hayatta olabileceğini ileri sürdü. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) çalışanı ve terörist örgütler uzmanı Farhana Ali, saldırıları düzenleyen silahlı kişilerin sayısının kendi kaynaklarına göre 23 olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 05.12.2008 - 07:51
Abone Ol google-news

Rand Corperation adlı düşünce kuruluşunun terörle mücadele analisti, eski Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) çalışanı ve terörist örgütler uzmanı Farhana Ali, Mumbai'de iki otel ve bir Yahudi merkezini üç gün boyunca işgal eden saldırganların sayısının Hintli yetkililerin söylediklerinden daha fazla olduğunu düşündüğünü söyledi.

Mumbai'deki saldırıları düzenleyen silahlı kişilerin sayısının kendi kaynaklarına göre 23 olduğunu belirten Ali, bu istihbaratın kendisine Pakistan'dan geldiğini söyledi, ancak kaynağını açıklamayı reddetti. Ali, geçen ay Hindistan ve Pakistan'ı ziyaret etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Merkez Kuvvetler Komutanı David Petraeus'a terörle mücadele konusunda üst düzey danışmanlık yapan David Kilcullen da, Mumbai'deki saldırıları düzenledikleri söylenen Leşkeri Tayyibe örgütünün bazı militanlarının hala dışarda olabileceğini, ancak henüz tüm istihbaratın toplanmadığını, bekleyip görmek gerektiğini ifade etti.

Kilcullen, Mumbai saldırganlarının sahte kimlikleri olduğunu, Batı tarzı giyindiklerini ve yüzlerinin tıraşlı olduğuna dikkati çekerek, bu kişilerin muhtemelen saldırıları intihar eylemi olarak görmediklerini kaydetti. Kilcullen, kimliği tespit edilen 10 saldırgandan 9'unun ölmesinin, teröristlerin hepsinin ölme niyetinde olduğunu göstermeyeceğini, bazılarının halâ dışarda olduğunun farzedilebileceğini kaydetti.

Hintli yetkililerin, sağ ele geçirilen 1 kişi ve öldürülen 9 militanı dikkate alarak saldırganların 10 kişi olduğunu söylediğini belirten Kilcullen, Mumbai saldırılarını düzenleyenlerin yüksek seviyede profesyonel eğitim aldıklarını, denizden gelerek kente girdiklerini, kentin 10 ayrı yerinde saldırı düzenlediklerini, 2 otelle bir Yahudi merkezini işgal ettiklerini vurguladı.

Hindistanlı yetkililer, Mumbai saldırılarına 10 silahlı kişinin katıldığını, 9'unun öldürüldüğünü, birinin de yaralı olarak ele geçirildiğini açıklamıştı. Mumbai'den polise dayandırılan ilk haberlerde, saldırılara 25 silahlı kişinin katıldığı bildirilmişti.

 

"Güvenlik zaafları oldu"

Hindistan'ın yeni İçişleri Bakanı Palaniappan Çidambaram, Mumbai'de geçen hafta düzenlenen saldırılara bazı güvenlik zaaflarının yol açtığını söyledi.

Çidambaram, Mumbai'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Güvenlik zaafı olmadığını söylemek pek doğru olmaz. Bu tür şeyler zaman zaman olabilir" diyerek, bu zaafların sebeplerini belirleyeceklerini kaydetti.

Hindistan İçişleri Bakanı Şivraj Patil ve Ulusal Güvenlik Danışmanı M.K. Narayanan, saldırıların ardından istifa etmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler