'Üçlü Zirve'den teröre karşı birlik mesajı çıktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, temaslarda sadece beyanların ifade edilmediğini kaydederek, devletlerin kurumları arasında en iyi çalışma ortamları kurulduğunu söyledi.

Yayınlanma: 05.12.2008 - 13:28
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Ali Zardari Four Season Otel'deki görüşmelerinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı açıklamada 2007'de üç ülke arasında Ankara'da yapılan zirveyi hatırlatarak şöyle konuştu: "Ülkeler arasında yapılan görüşmeler çok faydalı geçmiştir. Bu görüşmelerde siyasi, ekonomik konular görüşülmüştür. Biraz daha açacak olursam özellikle terörle mücadelede işbirliğine verdiğimiz önemi beyan ettik. Özellikle Mumbai'de yaşanan terör olayını şiddetle kınadık. Eğitim dahil askeri işbirliği imkanları gerçekleştirilecek, uyuşturucu ile mücadele konusunda yine işbirliği yapılacak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı'nda üç ülkenin müşterek katılımıyla ekonomik kalkınmayla ilgili düzenli çalışmalar yapılacaktır. Bununla ilgili sunumlar yapılmış ve bunlar takdirle karşılanmıştır. Dışişleri müsteşarından bir ortak grup oluşturulmuştur. Bu grup güven arttırıcı çalışmalarına devam edecektir. Bugün burada sadece beyanlar ifade edilmemiş, devletlerin kurumları arasında da en iyi çalışma ortamları kurulmuştur."

Bir gazetecinin Amerika ve Hindistan kaynaklarından yapılan saldırıların Pakistan olduğu yönündeki sorusu üzerine Karzai, "Bu konuda soruşturma yürütülmektedir. Bu soruşturma bittikten sonra net bir tablo göreceğiz" dedi. Hamid Karzai, ayrıca Mumbai'deki saldırıların terörle mücadeleye bakışını değiştirip değiştirmediği yönündeki soruyu, "Biz terörle güçlü bir şekilde mücadelemizi sürdürüyoruz onlara karşı daha önce de bu şekildeydi ve bu şekilde olmaya devam edecektir" diyerek yanıtladı.

Pakistan ve Afganistan arasındaki ilişkilerin terörle ilgili gelişmelerden etkilenip etkilenmediği yönündeki bir soruyu ise Ali Zerdari, "Dışişleri bakanlarımız bir araya geldi ve ortak bir strateji geliştirme konusunda çalışmaya başladılar. Ortak mekanizma da kuruluyor. Bu konuda alt komite çalışmaları sürdürülüyor. Kurumsal düzenlemeler ne olabilir daha somut önlemler ne olabilir daha detaylı şekilde konuştuk. Detaylı işbirliği konusunda bilgi alışverişinde bulunduk" şeklinde yanıtladı.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler