AKP Alevilerin istemlerini saptırıyor mu?

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, ''AKP, Alevilerin laiklik ve vicdani eksende yürüttüğü istemleri saptırmaya çalışmakta, kamuoyu AKP'nin siyasileşmiş dinsel ideolojisi ve bakış açısıyla yönlendirilmek istenmektedir'' dedi.

Yayınlanma: 05.12.2008 - 14:15
Abone Ol google-news

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 9 Kasım'da Ankara'da yapılan miting sonrasında Alevilerin taleplerinin kamuoyunda daha yoğun tartışılmaya başlandığını belirtti.

Miting sonrasında oluşan toplumsal tazyikten sıyrılmak isteyen AKP iktidarının mitingi organize eden bileşenlerin hiç gündeminde bulunmayan ve bugüne kadar da asla dillendirilmeyen ''dedelere maaş'', ''Kültür Bakanlığında Alevi temsili'' gibi düzenlemeleri de içeren bir paketi açıkladığını ifade eden Gümüş, ''Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu da aslında bilinç altında olan Sünni hegemonik düşünce tarzının ifadesi sayılabilecek talihsiz bir beyanda bulundu'' dedi.

Bakan Yazıcıoğlu'nun, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin taleple ilgili, ''Bunu da istismar konusu olmaktan çıkarırız'', ''Bir kültür merkezi olabilir, herkesin istifade edebileceği nezih bir ortam olabilir'' değerlendirmesinde bulunduğunu belirten Gümüş, şunları kaydetti: ''Alevilerin ortak paydası 9 Kasım'da yüz binlerce insanın katılımı ile sahiplenilen Madımak Oteli'nin müze olması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin yasal güvenceye kavuşturulması ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması talepleridir. Biz Madımak Oteli üzerinden bir siyaset yürütmüyoruz. Said Yazıcıoğlu, Madımak Oteli'nin kültür merkezine dönüştürülebileceğini söyleyerek aslında Sünni muhafazakar tabanının nabzını okşamakta, gericilerin, şeriat özlemcilerinin insanlık tarihine eklediği utanç sayfasını koparıp atmaya çalışmaktadır.''

''Madımak Oteli kültür merkezi olabilir'' fikrinin, AKP'nin seçim öncesinde Alevilerden oy alabilmek ve aynı zamanda Alevilerin yükselen taleplerini sulandırmak amacıyla gündeme getirdiğini belirten Gümüş, bunun ''asla ve asla kabul edilemeyeceğini'' kaydetti.

Gümüş, ''AKP, Alevilerin laiklik ve vicdani eksende yürüttüğü istemleri saptırmaya çalışmakta, kamuoyu AKP'nin siyasileşmiş dinsel ideolojisi ve bakış açısıyla yönlendirilmek istenmektedir'' iddiasında bulundu.

Madımak Oteli'nin satın alınarak kamulaştırılması ve otelin müze olması yönünde gerekli çalışmaların hemen yapılması gerektiğini ifade eden Gümüş, ''Eğer bir istismardan söz edilecekse, bu da dinsel istismardır ve bu istismarı da başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere AKP kadroları oldukça başarılı şekilde yapmaktadır'' görüşünü ifade etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler