Obama İslam başkenti arıyor

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın görevdeki ilk 100 gün içinde bir İslam ülkesinin başkentinde dış politika konuşması yapmayı planladığı belirtildi. New York Times Gazetesi'nin haberine göre Mısır'ın başkenti Kahire en güçlü aday. Konuşma için Ankara'nın uygun bulunmadığını belirten NYT, "Türkler AB'ye girmeye çalıştıkları bir dönemde Müslüman dünyasıyla köprü olarak kullanılmak için can atmıyorlar" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 06.12.2008 - 13:20
Abone Ol google-news

ABDnin 44. Başkanı seçilen Barack Obamanın görevdeki ilk 100 gün içinde bir İslam ülkesinin başkentinde dış politika konuşması yapmayı planladığı belirtildi. New York Times gazetesinin haberine göre Mısırın başkenti Kahire en güçlü aday.

Haberde Obamanın ABD ve İslam dünyası arasındaki çatlakları gidermeye yönelik mesaj vereceği konuşma için başkent listesinin uzunluğuna da dikkat çekildi.

Suudi Arabistanın başkenti Riyad, Kuveytin başkenti Kuveyt, Pakistanın başkenti İslamabad, Maldivlerin başkenti Male, Özbekistanın başkenti Taşkent gibi seçeneklerin sayıldığı haberde Suriyenin başkenti Şam ve İranın başkenti Tahran için çok erkenolacağı yorumu getirildi. Ankara için fazla güvenlinitelemesinin yapıldığı haberde, Üstelik Türkler ABye girmeye çalıştıkları bir dönemde Müslüman dünyasıyla köprü olarak kullanılmak için can atmıyorlaryorumu da yer aldı.

 

Bush İstanbul’u seçmişti

Gazetenin haberinde ayrıca bir Türk diplomatının İslami kimliğimizle sorunumuz yok ancak bizim sistemimiz laik ifadelerine de yer verildi.

ABD Başkanı George Bush, 2004 yılında NATO zirvesinin ardından İslam dünyasına mesaj vermek için İstanbulu seçmişti.

Irakın başkenti Bağdatta yapılacak bir konuşmanın savaşa yönelik yanlış bir mesaj vereceği, İslamabadın da çok tehlikeliolduğu yorumlarının getirildiği haberde Kahirenin Müslüman ağırlıklı nüfusu ve ABDnin müttefiki olması açısından mükemmelbir aday olduğu belirtildi. Obamanın konuşmasında Mısırın demokrasiye yönelik sorunlarını ele alarak daha iyi bir demokratik modelmesajını verebileceği görüşü yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler