İnsanlık tarihini halıcı Arif yazacak

A.R.O.G, bir milyon yıl öncesine dair bir kahkaha tufanı... Abuk sabuk ve hayli estetik... Sırtına sevdiğinin dövmesini yapan uslanmaz bir âşık, Brezilya Ulusal Futbol Takımı'nı aratmayan topçular, kahırdan rakıyı icat eden eski bir kaleci, topuklu ayakkabı giyen dinozorlarla yaşıt güzel bir kadın ve dahası... Cem Yılmaz adlı fenomene koşulsuz gülebilenler için bu film bulunmaz bir nimet. Bizden söylemesi...

Yayınlanma: 06.12.2008 - 10:28
Abone Ol google-news

Ülke sinemasına seyirci patlaması (4 milyon 1711) yaşatan ve gişede paraya para demeyen 2004 tarihli, abes ve pek de kayda değmez uzay serüveni G.O.R.A’nın ardından şöyle afili bir devam filmi kaçınılmazdı. Ancak Sezar’ın hakkını Sezar’a verelim, A.R.O.G, selefinden daha oturaklı ve tumturaklı bir yapım. Sonuçta; Türkiye’nin tartışmasız en komik adamı, ünlü şovmen Cem Yılmaz, taş devri masalı A.R.O.G ile beyazperdeye sıkı bir dönüş yapmasını bilmiş. Üstelik devasa sponsorları yedeğine alan A.R.O.G’un efektleri de Hollywood yapımlarına taş çıkartacak denli muhteşem. Fida Film ile CMYLMZ Fikirsanat ortaklığında kotarılan filmin senaryosu elbette Cem Yılmaz’a ait. “Hokkabaz” adlı yapımda birlikte çalışan Ali Taner Baltacı ve Cem Yılmaz yine ortaklaşa kamera arkasına geçmişler. Filmin başrollerinde Cem Yılmaz ile Ozan Güven, Özkan Uğur, Nil Karaibrahimgil, Zafer Algöz, Özge Özberk, Hasan Kaçan ve Muhittin Korkmaz var. Fenerbahçe’nin efsanevi futbolcusu “Şeytan” lakaplı Rıdvan Dilmen ise meşhur bir kadroya sahip yapımın konuk oyuncusu... Sinemaseverlerin aylardır beklediği A.R.O.G, Türkiye’de 400, Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya, Danimarka, İngiltere ve Fransa’da ise 160 kopya ile dün vizyona girdi.

A.R.O.G, sinemadan, futbola çeşitli komik göndermelerle dolu, sabun köpüğü kıvamında absürt bir yapıt. Tatil köyünde- ucuz yollu, bol getirili- skeçlerle örülü adını koyamadığımız bir türe dair safsata çekmek yerine, görsel bir büyüye hizmet etmek... Cem Yılmaz, işte tam da bu noktada saygıyı ve alkışı hak ediyor. Filmin en belirgin handikabı ise -uzunluğuyla paralel- izleyiciyi sıkıntıya sevkeden süresi (2 saat 8 dakika). Her şeyi bir kenara bırakalım, tek dert kafayı dağıtmak ve gülüp eğlenmekse şayet, A.R.O.G size hayli hayli uyar.
 

Takdire şayan bir emeğin ürünü

Afyon’daki Frig Vadisi’nde kurulan A.R.O.G köyü ve kalesini, geçtiğimiz Haziran ayında ziyaret etmiştik. Bizleri, bozkırı kavuran güneşin altında, bir milyon yıl öncesine demir atmış ve saçı sakalı birbirine karışmış, hırpani ve güler yüzlü A.R.O.G karakterleri karşılamıştı. Çoğu genç figüranların hararetli koşuşturmaları ve set ekibinin gözle görülür iş bilirliği, bu filmin takdire şayan bir emeğin ürünü olacağını adeta müjdeliyordu. Örneğin kahramanımız Halıcı Arif’in yontma taş devrinde karşılaştığı, atalarımıza tekabül eden maymunlar, Arjantinli bir ekip tarafından yaratıldı. Film için Afyon dışında Antalya ve İstanbul’a da set kuruldu. Tarihin ilk futbol müsabakası (hem de gece maçı), İstanbul Ömerli’deki bir taş ocağında çekildi. Tüm çağların en amansız canavarı korkunç görünümlü T-Rex ile dev boyutlu Pre-Historik Arı’ya ise filmin bonusu diyebiliriz. A.R.O.G’un müzikleri Jingle House tarafından hazırlandı, şarkıcı oyuncular Özkan Uğur ve Nil Karaibrahimgil de müziklere katkı sağladılar.
 

Aroglar, Aroganlar'a karşı...

Üstün yeteneklerle donatılmış uyanık halıcı Arif Işık -bilmeyen varsa diye söyleyelim-, uzaylılarca kaçırıldığı Gora gezegeninde maceradan maceraya koşmuş ve görür görmez âşık olduğu uzaylı dilber Ceku’yu da yanına alarak dünyaya dönmüştür. Arif tekrar işinin başındadır, karısı Ceku ise insan olmayı internet sayesinde öğrenmektedir. Dahası bebek de bekleyen çiftin mutluluğu ise ne yazık ki dış mihraklarca baltalanacaktır. Çünkü hain ve hırslı komutan Logar ve onun sağ kolu uzaylı pigme Tihulu peşlerine düşmüşlerdir. Hikâye bu ya, kurnaz geçinen esnaf Arif, evire çevire dövmeyi arzuladığı can düşmanı Logar’ın tatlı diline kanar ve onu evine davet eder. Arif, Ceku’yu alıp Gora’nın hükümdarı olmayı amaçlayan bu hilebaz adamın ekmeğine yağ sürmüştür. Kahramanımız kendisini önce iptidai zaman makinesinde ardından da yontma taş devrinde bulur. Dinozorlar çağında ilk teması maymunlarla kuran Arif, gelişme gösteremedikleri gerekçesiyle onları terk eder ve ilkel insanın bulma umuduyla yollara düşer. Şans meleği yanındadır, barışsever ve yenilikçi Aroglar ile karşılaşır. Ancak -ne hikmetse Türkçe konuşan- Arog sakinleri, şiddet düşkünü ve koyu muhafazakâr karşı kavim Aroganlar’ın boyunduruğu altındadır. Arog lideri iyi kalpli bilge Dimi, onun topuklu ayakkabı giyen süslü ve güzel kızı Mimi, yerkürenin ilk sanatçısı romantik serseri Taşo, Aroganlar’ın acımasız efendisi Kaaya, her dem sinir küpü Karga, rakip takımdan sekiz gol yiyince üzüntüden rakıyı icat eden cihanın ilk kalecisi Cuhara... Tanışma-kaynaşma faslı bitince Arif kolları sıvar, çünkü Ceku’ya ulaşmak için çözümü insanoğlunun gelişimini hızlandırmakta bulmuştur. Halıcı Arif, insanlık tarihini sil baştan yazacaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler