"Küresel ısınmayı durdur, dünyayı değiştir"

Çevre alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri temsilcileri, İstanbul'dan Polonya'nın Poznan kentinde Birleşmiş Milletler nezdinde devam eden Uluslararası İklim Konferansı'na ''Küresel ısınmayı durdur, dünyayı değiştir'' mesajı gönderdi.

Yayınlanma: 06.12.2008 - 13:17
Abone Ol google-news

Beşiktaş Meydanı'nda toplanan ve aralarında Greenpeace'in de bulunduğu çevreci sivil toplum örgütleri adına ''Mor ve Ötesi'' müzik grubunun solisti Harun Tekin bir basın açıklaması yaptı.

Tekin, dünyada ortalama sıcaklığın 4 derece artmasının çocuklar da dahil pek çok canlının yok olması anlamına geldiğini, bu hızla gidilmesi halinde bunun 50 yıl içinde gerçekleşeceğini söyledi.

İklim değişikliğini yavaşlatmak için sera gazları emisyonunun şimdiki düzeyin yüzde 20'sine indirilmesi gerektiğini belirten Tekin, bu konuda zaman kaybedilmemesini istedi.

Son ekonomik krizde küresel sermayeye 850 milyar dolar aktarıldığına dikkati çeken Tekin, şunları kaydetti: ''Bir günde küresel sermayeye aktarılan bu paranın çok küçük bir bölümüyle tüm dünyanın enerji üretiminde radikal iyileşmeler yapılabilirdi. Bütün dünya hükümetlerine 6,5 milyar insanın geleceğine dair bir ekolojik muhtıra veriyoruz. Küresel eylem grubu olarak tüm emekçileri, yoksulları, antikapitalistleri, gençleri, işsizleri, barış yanlılarını gezegen çapında mücadeleye çağırıyoruz. Küresel ısınma, küresel sermayenin ve hükümetlerin ahmakça enerji politikalarının sonucudur. Petrole, kömüre, doğalgaza bağlı enerji politikalarına 'hayır' diyoruz. Rüzgar ve güneş bize yeter. Şimdi zenginleri değil, gezegenleri kurtarma zamanıdır.''

Grup, 2012 yılı sonunda süresi bitecek Kyoto Protokolü'nün halefi olacak yeni uluslararası anlaşmayla ilgili müzakerelerin yürütüldüğü Polonya'nın Poznan kentindeki Uluslararası İklim Konferansı'na sembolik olarak düdük ve ıslık çalarak seslerini duyurmaya çalıştı.
Eylem sırasında, güneş enerjisiyle çalışan meyve suyu sıkacaklarıyla portakal sıkılarak, katılımcılara servis yapıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler