Özel güvenlikçilerin "yenileme sınavı" kabusu

Yaklaşan yıl özel güvenlikçiler için kabus haline geldi. 2004 yılında hazırlanan kanun gereği 5 yılda bir yenileme eğitimi ve sınavına alınacak 200 bine yakın aktif güvenlikçinin, kurs ve sınavı başaramamaları halinde işlerinden olmaları söz konusu oluyor. Kendileri dışında hiçbir meslek grubunda böyle bir şey olmadığını savunan özel güvenlikçiler, "Bu Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı" diyerek itiraz ediyor.

Yayınlanma: 07.12.2008 - 08:25
Abone Ol google-news

2004 yılında hazırlanan kanun gereği 5 yılda bir yenileme eğitimi ve sınavına alınacak 200 bine yakın aktif güvenlikçinin, kurs ve sınavı başaramamaları halinde işlerinden olmaları söz konusu oluyor. Kendileri dışında hiçbir meslek grubunda böyle bir şey olmadığını savunan özel güvenlikçiler, "Bu Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı" diyerek itiraz ediyor.

Sayısal çoğunluk itibarıyla son dönemde 400 bini aşan özel güvenlikçilerin kabusu bu yıl başlıyor. Aktif olarak çalışan ilk grup olan 200 bin kişilik özel güvenlikçi, kanun gereği 5 yılı doldurdukları için 2009 yılında "Özel Güvenlik Yenileme Eğitim ve sınavları"na girecek. 5 yıldır aktif olarak bu işi yapan güvenlikçiler, yeniden kursa gidip eğitim alacak ve yeniden silahlı ve silahsız yeterlilik sınavına girecek.

Bu eğitimlerin önemi ise yine kanun gereği geçemeyenlerin işene devam edememesinden kaynaklanıyor. Kanun yeterlilik alamayan güvenlikçilerin, iş akitlerinin feshini emrediyor. Sektör yöneticileri ne kadar karşı çıksada Emniyet Genel Müdürlüğü bu kişilerinde yeni sınavlara girmesinin şart olduğunu hatırlatıp, girmeyenlerin sertifikalarının iptal edileceğini açıklıyor.

Bu yılın başında itibaren yaklaşık 1 ay süren kurs için işlerinden ayrılacak özel güvenlikçiler, meslek örgütlerine başvurarak bunun bir kabus olduğunu belirterek kanunda yeniden düzenleme yapılmasını istediler. Benzer asker, polis ve diğer hiçbir meslekte böyle birşey olmadığının altını çizen özel güvenlikçiler, "Ehliyet aldığınızda 5 yılda bir geçirlilik alıyormusunuz? Bu Anayasa'nın eşitlik ilkesine ters. Ayrıca İş Kanunu'na da aykırı" diye duruma itiraz ediyorlar.

Verilecek eğitim ve sınav masraflarının da yüklü meblağ olduğunu hatırlatan Özel Güvenlik Derneklerinin yöneticileri bu paranın zaten imkanları kısıtlı olan çalışandan değil, firmadan karşılanmasını isterken ayrıca halen taslak ahlinde bulunan "5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Tasarısı" da bu sınavın hizmet içi eğitim gibi düzenlenebileceğini ifade ettiler. Kanunda değişilik olmazsa önümüzdeki yıl 5 yıldan itibaren 5 yılı dolduran tüm özel güvenlik elemanları yenileme sınavına girerek, yeniden özel güvenlikçi sertifikası almak zorunda kalacak. Bu kurs, sınav ve emniyetten sertifika alınması ortalama olarak 3 ay ve 500 YTL'ye mal oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler