"İktidar, sistematik sindirme çabalarını sürdürüyor"

TMMOB Mimarlar Odası, meslek odalarına karşı iktidar ve çevrelerinin, "işlevsizleştirme, etkisizleştirme, sindirme ve tasfiye" çabalarını sistematik biçimde sürdürdüğü belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir hizmet birimi haline getirilerek, odaların 'özerk ve kamusal kimliğini yok sayılmasını' da bu sürecin bir parçası olarak değerlendirdi.

Yayınlanma: 25.07.2011 - 11:55
Abone Ol google-news

TMMOB Mimarlar Odası, meslek odalarının özerk ve kamusal kimliğini yok saydığı gerekçesiyle 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin iptal edilmesi istedi. Mimarlar Odası iptal için, hukuki girişimler dahil olmak üzere, etkinlik ve kampanyalara ağırlık verecek.

TMMOB Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, son yıllarda, kamu ve toplum yararına çalışmalarını sürdüren meslek odalarına karşı iktidar ve kimi çevrelerin, "işlevsizleştirme, etkisizleştirme, sindirme ve tasfiye" çabalarını sistematik biçimde sürdürdüğü belirtilerek, 4 Temmuz'da çıkarılan 644 sayılı KHK ile kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilen yetkilerin, odaların "özerk ve kamusal kimliğini" yok sayan düzenlemelerin, aynı sürecin devamı olarak gündeme getirildiği kaydedildi. Odaların demokratik ve mesleki haklarını kullanmasına 'tahammülsüzlüğün' asıl nedeninin; doğal kaynakların, kamusal varlıkların, kent meydanları, tarihî yapılar gibi kentsel değerlerin yağmalanması karşısında bu değerleri savunan duyarlı kesimlerin "engel" olarak görülmesi olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar denildi:

"Cumhurbaşkanı tarafından 24 Mart 2008'de Devlet Denetleme Kurulu'na verilen bir talimatla meslek kuruluşları hakkında yapılan araştırma ve inceleme sonucunda hazırlanan rapor, bu girişimlerin somut bir örneğidir. Bu raporla, demokratik ülkelerde uygulanmakta olan 'meslek örgütlerinin kendi gelişimlerini belirleme hakları' görmezden gelinerek, Odaların dönüştürülmesi adeta dikte edilmiştir. Özellikle, TMMOB ve bağlı Odaların özerk ve kamusal kimliğinin yok edilmesi amacını güden çalışmalar ve düzenlemeler, bu kez Anayasa'nın 91. Maddesi'ne aykırı bir biçimde, hiçbir ivedilik ve zorunluluk söz konusu olmadığı halde, sınırları ve kapsamı belirsiz bir yetki yasası çıkarılarak, Bakanlar Kurulu'nun tasarrufu olan yetki yasasına da aykırı KHK'ler ile gerçekleştirilmektedir. 644 sayılı KHK'ye göre Odalar, Bakanlığın adeta bir hizmet birimi haline getirilmektedir. Anayasa'ya göre Meslek Odaları ile Bakanlık arasında ancak bir 'vesayet' ilişkisi olabilirken, KHK'de 'hiyerarşik' bir ilişki söz konusudur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 'mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuatı hazırlamak ve bunları denetlemek' görev ve yetkisi verilerek, Meslek Odalarının özerk yapıları ortadan kaldırılarak, 'bağlı kuruluş' statüsü getirilmeye çalışılmaktadır. Bu düzenlemelerle Odaların asli işleri ellerinden alınmakta ve işlevsiz bırakılmaktadır. Sonuç olarak, 644 sayılı KHK'nin, yetersiz olan mesleki hakları daha da geriye götüren, ancak ve ancak diktatoryal rejimlerde görülebilecek nitelikleri nedeniyle yürürlükten kaldırılması zorunludur. Mimarlar Odası olarak, diğer Meslek Odaları ile birlikte ve TMMOB koordinatörlüğünde, KHK'nin iptal edilerek bu hukuksuzluğun giderilmesi için hukuki girişimler dahil olmak üzere her alanda çabalarımızı yoğunlaştırarak, etkinlik ve kampanyalar düzenleyeceğiz. Meslek Odaları, meslek ortamının ve demokrasinin olmazsa olmaz güvenceleridir. Onlara sahip çıkmak, yaşamımıza ve geleceğimize sahip çıkmak demektir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler