ABD ordusu doktor avında

Özellikle Irak ve Afganistan’dan dönen askerlerin tedavisi için 24 bin doktor ve hemşireye ihtiyaç duyan Amerikan ordusu ilk defa ABD’de oturma hakkı alan yabancıları hizmete alacak. Ayrıca, Türkçe'nin de aralarında olduğu 30 civarında dilden çevirmenler aranıyor.

Yayınlanma: 07.12.2008 - 13:37
Abone Ol google-news

Amerikan ordusundaki doktor, hemşire ve çevirmen ihtiyacının karşılanabilmesi için ABDde yaşayan binlerce yabancıdan faydalanılacağı belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan kara, deniz ve hava kuvvetleri ile deniz piyadesi birliklerine, eğitim veya iş amaçlı olarak ABDde yaşayan yabancıları hizmete alma yetkisi verdi. Siyasi mültecilerin de dahil olabileceği program, 3 yıl önce çıkarılan ve ilk defa uygulamaya konulan bir kanuna dayanıyor. Amerikan ordusunda, ABDden yeşil kart almış olup vatandaşlık başvurusunun sonucunu bekleyen yaklaşık 30 bin yabancı görev yapıyor. Bu kişiler genelde Irak ve Afganistan gibi savaş bölgelerinde birkaç yıl görev alınca, vatandaşlığa geçme süreçleri hızlanıyor. Yeni program ise geçici vizelerle ABDde yaşayan kişileri kapsıyor.

Programa göre, en az 2 yıl yasal olarak ABDde yaşayan yabancılar, Amerikan silahlı kuvvetlerinde hizmet edebilecek. ABD Savunma Bakanlığının personel politikasından sorumlu müsteşar yardımcısı Bill Carr, yeni uygulamayı anlatırken 24 bin doktor, diş hekimi ve hemşire açıkları olduğunu söyledi. Carrın verdiği bilgiye göre, özellikle Irak ve Afganistanda görev yapan askerlerin tedavisinde görev alacak sinir cerrahlarına ve cilt doktorlarına ihtiyaç duyuluyor.

Amerikan ordusunun yüzlerce çevirmene de ihtiyacı olduğu kaydedildi. En çok Arapça bilen personel aranırken, Türkçe, Arnavutça, Korece, Çince ve Çekçe'nin de aralarında olduğu 30u aşkın dilde çevirmenler arandığı duyuruldu.

 

Güvenlik anlaşması

Iraktaki Amerikan ordusunun komutanı General Ray Odierno, 1 Ocak 2009da yürürlüğe girecek Bağdat - Washington güvenlik anlaşmasıyla birlikte hareket tarzlarında bazı değişiklikler olacağını belirtti. Iraktaki 140 bin civarındaki Amerikan askerine hitaben bir mektup yayımlayan Odierno, anlaşmanın kendilerini koruma yeteneklerini zayıflatmayacağını vurgularken, hangi durumlarda ateş açılacağının ise bir talimatnameyle bildirileceğini kaydetti.

Güvenlik anlaşmasına göre, Amerikan kuvvetleri bir askeri operasyona başlamadan önce Iraklı yetkililerden onay alacak ve operasyona Irak güvenlik güçleri eşlik edecek. Ayrıca Amerikan ordusu tarafından gözaltında tutulan 15 bin Iraklı ya serbest bırakılacak ya da Iraklı makamlara teslim edilecek.

Odiernonun yardımcısı Korgeneral Lloyd Austin ise operasyonlar sırasında Iraklı ve Amerikalı komutanlar arasında sürtüşmeler yaşanabileceğini doğrulayarak Umuyoruz ki bu sürtüşme konuları küçük olur dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler