Almanya Maliye Bakanı, Sarkozy'yi eleştirdi

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, ülkesinin bütçesinin bir kısmının Avrupa Birliği (AB) kasalarına akmasını istediği gerekçesiyle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkzoy'yi eleştirdi. Steinbrück, Sarkzoy'nin her bir önerisi, bizim daha fazla para ödememizle ilgili" dedi.

Yayınlanma: 07.12.2008 - 17:45
Abone Ol google-news

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, haftalık Alman gazetesi ''Die Zeit''ta yayınlanan röportajında, AB dönem başkanı olan Nicolas Sarkozy'nin, Alman devlet bütçesinden daha fazla paranın Birlik kasasına girmesini istediğini savunarak, ''Sarkozy'nin her bir önerisi, bizim daha fazla para ödememizle ilgili'' şeklinde konuştu.

Kısa aralıklarla mali zirveler düzenlenmesine de sıcak bakmadığını ifade eden Steinbrück, bunun piyasaların bir bekleme sürecine girmelerine neden olduğunu, bunun da ekonomik gelişmeye olumsuz etki yaptığını kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, yarın Londra'da İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Sarkozy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun yapacağı görüşmeye davet edilmemesinin ise normal olduğunu, Almanya'nin durumunun İngiltere ve Fransa'nın durumundan farklı olduğunu kaydeden Steinbrück, ayrıca, mali krizin politik çıkarlara alet edilmemesi çağrısında bulundu.

Eğitim ve araştırma alanında planlanan gerekli yatırımlar nedeniyle vergilerin azaltılmasının ekonomik gelişmeye fayda sağlayacağı şeklindeki tartışmaların yarar getirmeyeceğini de ifade eden Steinbrück, bu tür tartışmaların sadece vergi indirimi isteyen muhalefetteki Hür Demokrat Parti'nin (FDP) politik çıkarlarına yarar sağlamaya yönelik olduğunu savundu.

Öte yandan, Alman hükümetinin sözcüsü Ulrich Wilhelm, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Merkel ve Sarkozy'nin uzun ve dostane bir telefon görüşmesi yaparak 11 ve 12 Aralık'ta düzenlenecek Avrupa Konseyi toplantılarının gündemini ele aldıklarını bildirdi.

Merkel ve Sarkozy'nin, toplantılarda Avrupa iklim ve enerji paketini birlikte başarılı kılma konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirten Wilhelm, Sarkozy'nin, ekonomik kriz nedeniyle Almanya'da hazırlanan konjonktür paketinin kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Angela Merkel'in de, Fransa'nın benzer boyutlarda bir plan hazırlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini belirten Wilhelm, her iki liderin de Avrupa Konseyi'nin tüm gündem maddelerinde başarılı olabilmesi için işbirliğinin sıkı bir şekilde sürdürülmesini kararlaştırdıklarını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler