Dışişleri'nden Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de yaşanan toplumsal olayları değerlendirerek, "Komşumuz Suriye'de son birkaç aydır yaşanan toplumsal olaylar uluslararası kamuoyu tarafından olduğu gibi Türkiye tarafından da çok yakından ve sabırla takip edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 31.07.2011 - 18:20
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin, Suriye hükümetine operasyonlara son vermesi, çözüm için siyasi yöntemlere, diyaloğa ve barışçı girişimlere yönelmesi çağrısını bir kez daha tekrarladığı belirtilerek, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Komşumuz Suriye'de son birkaç aydır yaşanan toplumsal olaylar, uluslararası kamuoyu tarafından olduğu gibi Türkiye tarafından da çok yakından ve sabırla takip edilmektedir.
Türkiye, dost ve kardeş Suriye halkının haklı ve meşru taleplerinin karşılanması için vaat edilen reformların en yakın zamanda hayata geçirilmesini, meseleye diyalog yoluyla ve barışçı yöntemlerle çözüm bulunmasını temenni etmekte ve bu amaçla sabırla beklemekteydi.

Bu süreçte Türkiye, Suriye yönetimi ile yakın temas halinde olmak, Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak ve reform bağlamında her türlü yapıcı katkıyı sağlamak için bütün imkanlarını seferber etmiştir. Ancak, Suriye;de maalesef şiddet olaylarının ve can kayıplarının artarak devam ettiğini görmekteyiz.

Humus, Deir Ezzur, Dara'da devam eden ve bu sabah da olayların başladığı tarihten bu yana şiddetten uzak durma ve yönetim ile diyalog çabasında olma gayreti gösteren Hama sakinlerine karşı başlatılan operasyonlarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu öğrendik.

Türkiye, mübarek Ramazan ayında barış ve huzur dolu bir ortam yaratılması için çalışılmasını beklerken, mübarek Ramazan ayının hemen arefesinde yaşanan bu gelişmelerden, bütün İslam dünyası ile birlikte derin hayal kırıklığı ve üzüntü duymuştur.

Söz konusu operasyonların Suriye'de asayişin sağlanmasına herhangi bir katkısı olmadığı gibi, yapılması gereken reformlara ilişkin süreci de son derece olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tür operasyonlar ve şiddet çözüm değil, çözümsüzlük getirmektedir. Suriye yönetimi bu gerçeği artık idrak etmelidir.

Mevcut gelişmeler, Suriye yönetiminin meselenin barışçı yollardan çözümü konusundaki niyetini ve samimiyetini sorguya açmaktadır.

Türkiye, Suriye hükümetine operasyonlara son vermesi, çözüm için siyasi yöntemlere, diyaloğa ve barışçı girişimlere yönelmesi çağrısını bir kez daha tekrarlamaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler