Obama kesenin ağzını açacak

ABD'nin yeni seçilen başkanı Barack Obama'nın 2.5 milyon kişi için istihdam yaratmayı hedeflediği ekonomi teşvik paketine yönelik ayrıntılar netleşmeye başladı. Uzmanlara göre Obama'nın teşvik paketinin maliyeti 1 trilyon doları bulabilir.

Yayınlanma: 09.12.2008 - 10:24
Abone Ol google-news

ABDde Kasım ayında yarım milyon kişinin işini kaybetmesinin ardından hafta sonunda teşvik paketine yönelik bilgi veren Obama, göreve gelir gelmez ekonomiyi canlandırma amacıyla son elli yılın en büyük bayındırlık programını başlatacağını söyledi. Obama teşvik paketinin yol, köprü ve okul inşası gibi altyapı projelerinin yanı sıra yenilenebilir enerji ve bilişim teknolojisine yönelik yatırımları da kapsadığını belirtti.

Ekonomik krizin başından bu yana ABDde 2 milyon kişinin işini kaybettiğine işaret eden Obama, bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiğini ve paketin Kongrede ocak ayında kabul edilmesini beklediğini de sözlerine ekledi. Obama, paketin maliyeti konusunda bilgi vermekten kaçınırken ekonomi üzerinde etki yaratabilmesi için çok büyükolması gerektiğini ifade etti.

 

Neler yapılacak?

Otoyol, köprü, barajların yenilenmesi ya da inşası. Toplu taşıma, kanalizasyon, elektrik hatları ve diğer kamu hizmet kuruluşları yenilenecek.

Rüzgâr, güneş, biyo-yakıtların kullanıldığı yenilenebilir enerji üretimine yönelik yatırımlar başlatılacak. Kamuda ve evlerde tasarruflu aletler özendirilecek.

Okul binaları yenilenecek ve öğrencilerin bilgisayar ve internete erişimleri arttırılacak.

Sağlık sistemi yenilenecek ve hastanelere, gelişmiş tıbbı elektronik teknoloji getirilecek.

Mali sisteme sıkı düzenlemeler getirilecek, hesap verilebilirlik arttırılacak.

Orta gelirli ABD halkının yüzde 95’i vergi indiriminden yararlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler