"Berlin Lalesi" Yeşil Çember'e verildi

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Alman-Türk sivil toplum örgütlerine verilen "Berlin Lalesi" ödülü bu yıl, Alman Çevre ve Doğayı Koruma Derneği'ne (BUND) bağlı "Yeşil Çember" adlı Türk çevre grubuna verildi.

Yayınlanma: 09.12.2008 - 10:50
Abone Ol google-news

Almanya'nın başkenti Berlin'de birlikte yaşama katkı sağlayan Alman-Türk sivil toplum örgütlerine verilen "Berlin Lalesi" ödülüne bu yıl, Alman Çevre ve Doğayı Koruma Derneği'ne (BUND) bağlı "Yeşil Çember" adlı Türk çevre grubu layık bulundu.

Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, "Rotes Rathaus"da düzenlenen törende ödülü, "Yeşil Çember" grubunun sözcüsü olan Gülcan Nitsch'e verdi.

Wowereit, 2500'er Avro'luk ikincilik ödüllerini paylaşan "Bunte Zellen" adlı oyuncu grubuyla "Sınır Tanımayan Anneler" adlı derneğe de ödüllerini takdim etti.

Klaus Wowereit, törende yaptığı konuşmada, Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutlayarak, göçmenlerin Alman toplumuna uyumları konusunda sağlanan başarıları göstermesi açısından "Berlin Lalesi" ödülünün çok önemli olduğunu ifade etti.
Yapılan araştırmalara göre Berlin'deki Almanların ve göçmenlerin çok büyük bölümünün birlikte yaşamaktan çok memnun olduğuna işaret eden Wowereit, bu nedenle bazı uyum sorunlarının sürekli şekilde gündeme getirilmesinden rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Anayasaya Almanca'nın resmi dil olduğu şeklinde bir ibare konulması yönünde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) aldığı kurultay kararını da eleştiren Wowereit, bunun popülizmden başka bir şey olmadığını, göçmen çocukların Almancanın yanı sıra kendi dillerini küçük yaşlardan itibaren iyi şekilde öğrenmelerinin önemli olduğunu kaydetti.

Berlin'de yaşayan herkesle barışçı ve hoşgörülü şekilde birlikte yaşamak istediklerine vurgu yapan ve bugüne kadar buna katkı sağlayan herkese teşekkür eden Wowereit, "Şarktan gelen lale bu konuda bizleri cesaretlendiriyor" diye konuştu.

"Berlin Lalesi" ödülüne katkı sağlayan Körber Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Christian Wriedt de konuşmasında, lalenin ilk kez Türkiye'den Batı'ya geldiğine dikkati çekerek, lalenin artık Batılı toplumların vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyledi.

 

Gülcan Nitsch

"Yeşil Çember" grubunun sözcüsü Gülcan Nitsch, birincilik ödülünü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, bu ödülün kendilerini Türk toplumuna çevre bilincinin aşılanması konusundaki çabalarında cesaretlendireceğini söyledi.

"Bunte Zellen" adlı oyuncu grubu da ödül töreninde küçük bir parodi sundu. Parodide yer alan Durmuş Çakmak, daha sonra yaptığı açıklamada, oyuncu grubunda 3'ü kadın olmak üzere 6 Türk oyuncunun bulunduğunu söyledi.

Törenin ardından şarkıcı Muhabbet, kadın piyanist Ming ile birlikte kısa bir konser verdi. Törenin sonunda davetlilere birer lale hediye edildi.

Berlin eyaletinin göç ve uyum sorumlusu Günter Piening tarafından sunulan ödül törenine Berlin Eyaleti Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Heidi Knake-Werner, Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, eski Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman ve eşi, Konsolos Ayşe Selcan Şanlı, Berlin eyaletinin eski yabancılar sorumlusu Barbara John ile çok sayıda davetli katıldı.

"Berlin Lalesi" ödülü geleneksel olarak her yıl Berlin Eyaleti Başbakanlığı, Berlin Göç ve Uyum Dairesi, Kreuzberg Mesleki Eğitim Merkezi (BWK) ve Berlin'de Türkçe yayın yapan "Radyo Metropol" tarafından veriliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler