Futbol engel tanımıyor

'HERKESiçinFUTBOL' parolasıyla yola çıkan Futbol Federasyonu ve ana sponsor Ülker, futbolu daha geniş kitlelere yaymaya devam ediyor. 14 ilde başlatılan 'Engel Tanımayanlar Şenliği', genel toplamda 8 bin 500 engelli bireye futbolun tadını yaşattı.

Yayınlanma: 09.12.2008 - 21:00
Abone Ol google-news

Görme engelliler zilli topla, amputeler ise koltuk değnekleriyle futbol oynadı. Şenliğin son durağı olan Adana’da ise birçok yetenek birbirinden güzel goller attı. Kimi yanlış tedavi sonucu kimisi ise kaza sonrası mahkûm kalmıştı bu duruma. Ancak onlar unutmamıştı Yaşar Kemal’in sözünü... “Hayat varsa umut da vardır” diyorlar.
Ülkemizde 8.5 milyon engelli bulunuyor. Engellilere yönelik yapılmış yasal düzenlemeler de var. Ancak yasalar bazı nedenler yüzünden yaşama geçirilemiyor. TFF ve Ülker bunlara bakmaksızın elele vererek engelli vatandaşlara destek oluyor. Engelli bireylerin sosyal entegrasyonu için çok önemli olan projeyi ‘HERKESiçinFUTBOL’ Müdürü Zeynepgül Ene’yle konuştuk.

- ‘HERKESiçinFUTBOL’ departmanı müdürüsünüz. Bu göreve gelene dek sportif anlamda neler yaptınız?

Zeynepgül Ene: Rahmetli babam Gündüz Tekin Onay, Türkiye’nin yetiştirdiği önemli isimlerden birisiydi. Bu nedenle çocukluktan beri sporun içindeydim. İlk olarak voleybol oynadım. Daha sonra Galatasaray Lisesi’nde basketbol oynamaya başladım. Büyük camialarda basketbol yaşantıma devam ettim. Bu spor dalını bıraktığımda da (A) milli takım kaptanıydım. Aktif basketbol yaşantımı bitirdikten sonra bilgilerimi gençlere aktarma kararı aldım. Yıldız ve genç milli takımda başantrenörlüğü yaptım. 2007’de ise Futbol Federasyon’unda proje yöneticiliği görevine getirildim. Şimdi ise ‘HERKESiçinFUTBOL’ departmanında müdürlük yapıyorum.


- Bu projede engelli kişiler için neyi hedefliyorsunuz?

Z.E: Engelli kişiler için bir şey yapmak istiyorduk. Bu nedenle ‘Engel Tanımayanlar Projesi’ni oluşturduk. Projeye 14 ilde start verdik. Yaş sınırlaması yapmadık. Her yaştan engelliler projemizde yer alıyor. Burada kazanma ve kaybetme duygusunu yaşıyorlar. Bu da engelli bireylerin sosyalleşmesine yardımcı oluyor. Aktif spor yaşamında da yer alarak sağlık sorunlarını en aza indirgeyebilirler.


- Projeye Ülker’in verdiği desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Z.E: Ülker hem maddi hem de manevi olarak büyük destekte bulundu. Futbol Federasyonu’na bu projede ortak oldu diyebilirim. Aslında Ülker’in Türk sporuna da büyük katkısı söz konusu. Büyük firmaların gerçekleştirmesi gerekenleri tek başına yapıyor. Biz bütün projelerimizde Ülker’den hep destek alıyoruz. Bu misyonu diğer markalar da paylaşmalı. Herkes kendi üstüne düşeni yapmalı. Sporda ‘çok gerideyiz’ diyoruz. Söylemleri eylemlere geçirmek gerekli. Benim çok sevdiğim bir söz vardır. ‘Engeli olmayan kişiler engelli olan bireyler için bir şey yapıyorsa o ülkede medeniyetten söz edilebilir.’ Biz TFF olarak üstümüze düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Futbol Şenliği’ni yaptığımız illerde spor teşkilatının katılımını sağlıyoruz. Örgütleri bir araya getiriyoruz. Organizasyon sonrası oradaki engelli vatandaşlarımıza sırtımızı dönmüyoruz. Sivil toplum örgütlerine destek olup engelli bireylerin gelişimlerini takip ediyoruz.

 

- Bu projedeki futbol araç mı amaç mı?

Z.E: Buradaki futbol hedefe ulaşmak için bir araç. Engelli bireyleri topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Sosyalleşme adına çok önemli bir organizasyon. Engelli çocukların kendilerine güvendiğini ve inandığını görebiliyoruz. Bu kadarla da kalmayıp sevdikleri sporcularla buluşmalarına aracı oluyoruz. Geçen günlerde bir engelli çocuğumuzu Arda Turan’la tanıştırdık. Arda’nın gösterdiği hassasiyeti tüm spor camiasından bekliyoruz. Çünkü bu çocuklar onları beğeniyle izliyor. Heycanlarını onlarlarla paylaşmak istiyorlar. Sadece Avrupa ve kulüp maçlarında başarılı olmaları yetmez. Sosyal sorumlulukları da çok büyük. Ayrıca yetenekli bireyleri de sonuna dek destekleyip ‘ampute futbol’ oynamalarına yardımcı olabiliriz.

 

- Projelerin devamı gelecek mi?

Z.E: Tabii ki bu kadarla kalmayı düşünmüyoruz. Yavaş yavaş projeleri hayata geçireceğiz. İlk olarak bahar döneminde Futbol Federasyonu olarak özel olimpiyatların karma futbol projesine destek vereceğiz. Yani engelli gençlerle engelsiz bireyleri bir araya getireceğiz. Buradaki asıl amacımız engellilerin sorunlarını anlamak. 

 

- Hedeflediğiniz çocuk sayısına ulaşabildiniz mi?

Z.E: Talep sayısı çok yüksek. Biz bu kadar beklemiyorduk. Sağlıklı organizasyon olması için katılım sayısını 500 kişiyle sabitledik. Organizasyon kapsamında katılım sayısı 8 bin 500’ün üzerinde oldu. Bu çocukların desteklenmeye ihtiyacı var. Şu an 4 ilde ‘HERKESiçinFUTBOL’ merkezi bulunuyor. Çocuklarımız buralarda spor yapıyor. Daha fazla kişiye ulaşmak için ‘HERKESiçinFUTBOL’ merkezlerinin sayısını arttıracağız. Tüm çocukların futbolu sevmesi ve bilinçli izleyici olması için önemli bir hamle olacak.

 

- ‘HERKESiçinFUTBOL’ merkezlerinde çocuklara sadece futbol eğitimi mi veriliyor?

Z.E: Genel bir eğitim söz konusu. Futbol oyun kuralları öğretiliyor, fair - play eğitimleri veriliyor. Dengeli beslenme, çevre bilinci vb. birçok eğitim aktarılıyor. Bu eğitimden 6-13 yaş arası engelli - engelsiz tüm çocuklarımız ücretsiz yararlanabilir. Ayakkabı hariç bütün malzemelerini biz veriyoruz. Ayrıca Ülker’in çocuklara süpriz hediyeleri oluyor. Burada yetenekli çocuklarımızı kulüplere yönlendiriyoruz. Yeterli olmayan çocuklarımıza ise iyi izleyici olmayı öğretiyoruz.

 

- Genel olarak baktığınızda engelli vatandaşlarımıza yeterince destek olabiliyor musunuz?

Z.E: Sonuç olarak TFF devlet değil. Her bireyin engelli vatandaşlarımız için yapabilecekleri bir şeylerin olduğuna inanıyorum. Bir süre devlet okulunda öğretmenlik yaptım. Zihinsel engelli çocuklarla çalıştım. Toplumumuzun engelliler konusunda eğitilmesi gerekli. Bu işin küçük parçası dahi olsanız kendinizi mutlu hissedeceksiniz. Medya da daha fazla destek olmalı.


Engelli Gençler Umutlu

Orhan Yalçın: 5 yaşında ateşli hastalık geçirdim. Köyde olduğumuz için doktor yoktu. Hastalığımın geçmesi için iğne yaptılar. Bu yanlış tedavi sonucu sakat kaldım. Ancak sporu seven bir kişiydim. Engelli olmadan önce de futbol oynuyordum. Ama engelli olsam dahi spor yapabileceğime inanıyordum. Adana’da tekerlekli sandalye basketbol takımı kurulduğunu öğrendim ve antrenmanlara başladım. Aradan 2 yıl geçtikten sonra milli sporcu oldum. Avrupa Gençler Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda ikinciliği elde ettik. Eskiden içine kapanık biriydim. Spora başladıktan sonra engeller kalktı. Hayattan zevk almaya başladım. Böyle organizasyonlar engelli arkadaşlarımızı spora yönlendiriyor. Organizasyona sponsor olan Ülker’e teşekkür ediyorum.

Zekeriya Akgöz: 1 yaşında ihmal sonrası çocuk felci oldum. Artık engelli birisiydim. Bilgisayarımda engelli bir kişinin neler yapabileceğini araştırıyordum. Tekerlekli sandalye basketbolu karşıma çıktı. İlgili kişilerle tanıştım. Basketbol sevgimle birlikte hayata tutundum. Adana’da engelli kişilerin yapabileceği fazla bir şey yok. Çoğu arkadaşımız evlerine kapanıyor. Ancak Ülker’in sponsorluğuyla gerçekleşen bu organizasyon arkadaşlarımıza futbol dahi oynayabileceklerini gösterdi. Ne kadar güzel değil mi? Bu şekilde sosyal aktiviteyle birlikte hayata atılıyorlar.

Sedat Karabulut: 2 yaşında çocuk felci geçirdim. Belki Adana’da bulunmasaydım böyle olmayacaktı. Ancak ben hayata küsmedim. Masa tenisi oynadım ve Türkiye şampiyonluğunu elde ettim. Daha sonra Ulusal Masa Tenisi Takımı’nda yer aldım. Avrupa şampiyonası havası yaşadım. Engellilik durumum ortadan kalktı. Şu an engelliliğin sadece zihinde yaşandığını düşünüyorum. Engelli olarak yapamadığımız hiç bir şey yok. Aşılamayacak engel yok. Sabit kaldıkları sürece bir yere gidemezler. Kendilerini geliştirmek için sosyal etkinlik gerekli. Bu imkânı bize sağlayan Ülker’e ve TFF’ye teşekker ediyorum.


Ülker Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, “Futbol Federasyonu’yla engelli sporu konusunda güzel projelere imza atıyoruz. Ülker ve Yıldız Holding olarak bugüne dek çok sahiplenilmemiş bu konuya eğilmek istedik. Geçen yıl bedensel engelli vatandaşlarımıza yönelik Engelliler Futbol Festivali düzenledik. Dünya Ampute Futbol Turnuvası’na katkıda bulunduk. Çünkü dünyada bu engellilerin sosyal yaşama katılması konusunda duyarlılık daha yüksek. Türkiye’de ise yeni yeni bu konulara eğiliniyor. Onlara destek olmak ve bir şeyler başarmalarının mutluluğunu paylaşmak gerçekten yaşanması gereken bir durum” dedi.

Bu projeye başlarken asıl hedef kitlesinin çocuklar olduğunu söyeyen Şeker, “Engel Tanımayanlar Şenliği’nde başta çocuklar için yola çıktık. Ancak diğer engelli vatandaşlarımızdan da gelen talebin yüksek olması nedeniyle kapsamı genişlettik. Turnuvaya 7’yle 56 yaş arasında tüm vatandaşlarımızdan katılım oldu. En büyük ilgi 15-16 yaş arası çocuklarımızdan geldi. En fazla katılım ise 1031 kişiyle İzmir’den aldık. Çoğu ilde de tahmin ettiğimizin birkaç katı vatandaşımız şenliğe katılmak için başvurdu. Duyan eşine - dostuna haber verdi ve sayılar gerçekten beklediğimizin üzerine çıktı. Bu yılki organizasyonla 8 bin 500’e yakın çocuk ve gencimize ulaştık” diye konuştu.


Ülker kimlere hangi yolla ulaştı
Aktivite katılım şenlikler ve festivaller: 8.748
Futbol köyleri: 1.200
Ampute & Engelli şenlikleri: 8.770
‘HERKESiçinFUTBOL’ merkezleri: 4.800
Toplam: 23.518
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler