Hazine arazileri ranta açılıyor

Hazine arazilerinin kanun hükmünde kararname ile otel, iş merkezi, toplu konut alanı olarak satışa çıkarılması kent uzmanları tarafından "tehlikeli bir uygulama" olarak nitelendi. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, TMSF'nin el koyduğu bütün arazilerin, boğazdaki okul ve hastane arazilerin hatta kamulaştırma yoluyla çevresindeki özel arazilerin de satışa çıkarılacağını söyledi.

Yayınlanma: 12.08.2011 - 14:19
Abone Ol google-news

Maliye Bakanlığı’na Hazinenin özel mülkiyetinde, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların imar planlarını yapma, tadil etme ve imar uygulamasını gerçekleştirme yetkisi verilmesi tartışmalara yol açtı. Henüz Milli Emlak Müdürlükleri’ne konu ile ilgili resmi bir bilgilendirme yapılmadığı için hangi arazilerin ve taşınmazların satışa çıkacağı belli değil. Söz konusu arazilerin büyük kısmı Hazine adına kayıtlı olsa da bakanlıklara tahsis edilmiş durumda. Yani satışının yapılabilmesi için ilgili bakanlıktan izin alınması gerekli.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Beykoz Devlet Hastanesi’nin, Sarıyer’deki bir çok arazinin, boğazdaki okul ve hastanelerin satışa çıkarılabileceğini belirterek, tüm meteoroloji istasyonlarının hazine arazilerinde bulunduğuna işaret etti. Hazine arazilerinin ve yapıların satışının alt yapı dengelerini de bozacağını vurgulayan Muhcu “Bu yerler kentteki aşırı yapı yoğunluğu nedeniyle nefes alma alanlarımızdır. Kenti daha yeşil ve yaşabilir kılıyorlar” dedi.

 

Bakanlığı kadrosu yok

Planlama sürecindeki dağınıklığa, karmaşaya, çok başlılığa, koordinasyonsuzluğa dikkat çeken Muhcu, “Bu durumun düzeltilmesi gerekirken belediyelerin yetkisi şimdi de Maliye Bakanlığı’na veriliyor. Maliye Bakanlığı’nın plan yapma yeteneği ve kadrosu yok. Bu uygulama ile yerel yönetimler devre dışı bırakılıyor” diye konuştu. 2003 yılından sonra hükümetin yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılmasına ilişkin yasal çalışmalarına atıfta bulunan Muhcu, “Şimdi yerel yönetimlerin plan yapma, ruhsat ve iskan verme gibi en asli görevleri engelleniyor” dedi.

 

Planlama bölük- pörçük

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Mehmet Hışır da planın bir bütün olduğunu ancak Türkiye’de bölük pörçük bir planlamanın söz konusu olduğunu söyledi. Şehircilik ve Çevre Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı ile TOKİ’nin plan yapma yetkisine sahip olduğunu dile getiren Hışır, “Şimdi de hazineyi Milli Emlak’a devrettiler. Okul alanına 50 katlı rezidans yapılabilecek. Hazine arazileri resmen ranta açılıyor” dedi. 2B’lerin, kıyıların talan edildiğini vurgulayan Hışır “Geriye hazine arazileri kalmıştı şimdi onları da pazarlayacaklar. En küçük ayrıntıyı bile düşünüyorlar” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler