Tiryakiliğe mobil terapiyle son

10 milyon tiryakiye sigarayı bıraktırdığı iddia edilen ''allen carr yöntemi'' artık cep telefonuyla uygulanabilecek. Sigarayı bırakmak isteyenler, mobil terapi sayesinde, allen carr şubelerine kısa mesajla abone olup, yöntemden yararlanabilecek.

Yayınlanma: 10.12.2008 - 09:00
Abone Ol google-news

Sigara bağımlılığına son vermek isteyenler için yeni bir yol: Mobil Terapi...Sigara tiryakileri, 40 ülkede yaklaşık 10 milyon insanın sigarayı bırakmasını sağladığı iddia edilen Allen Carr'ın ''Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu'' yöntemine, artık cep telefonlarından ulaşabilecek. İsteyen herkes, ''21. yüzyıl insanının terapisi'' olarak adlandırılan mobil terapiden kısa mesaj yoluyla yararlanabilecek.

Allen Carr yöntemiyle sigarayı bırakan uzman klinik psikolog İlknur Üstünuçar'ın hazırladığı mobil terapide, ''Sigarayı bırakmaya hazırlık'' ve ''Sigarayı bırakanlar için koruma'' programları bulunuyor. Terapide, sigara bıraktırma yönteminin uzmanları tarafından hazırlanan özel mesajlar abone olan tiryakilerin cep telefonuna kısa mesajla gönderiliyor. Hazırlık programına kayıt olan tiryakiler, sigara içme isteğinin nasıl bitirileceğinden, psikolojik olarak sigaradan kurtulmaya ve bırakmayı zorlaştıran nedenlere kadar pek çok konuda bilgilendiriliyor.

Bu programda ayrıca, sigarayı bırakmaya çalışan tiryakilere, sigarayı bıraktıktan sonra ilk 3 gün asla yapılmaması gerekenler, ilk 3 hafta mutlaka yapılması gerekenler, içenleri kıskanmamayı başarmanın yolu, sigarayı bırakırken yaşanan fizyolojik sıkıntılarının oluşmaması ve kilo almadan sigarayı bırakmak için yapılması gerekenlerle en etkili zihinsel hazırlığın nasıl yapılabileceğinin anlatıldığı mesajlar gönderiliyor. Koruma programının amacı ise sigarayı bırakanlara destek olmak ve sigaraya tekrar başlamalarını önlemek olarak tanımlanıyor.

Allen Carr yöntemi

Allen Carr, 33 yıl boyunca günde ortalama 5 paket sigara içtikten ve 1983 yılında sigarayı bıraktıktan sonra 2006'da akciğer kanserinden hayatını kaybetti. Babası da akciğer kanseri nedeniyle ölen Carr, sigara tiryakiliğine 1983'de ''kolay'' olarak tanımladığı bir yolla son verdi. Rahat, kolay ve acı çekmeden sigaradan kurtulduğunu anlatan Carr, bu tecrübesini çevresindekilerle paylaşarak ''Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu'' yöntemini geliştirdi.

Londra'da kurduğu ilk klinikten sonra kendisi gibi uzmanlar yetiştirmeye başlayan Carr, yönteminin ismiyle bir de kitap yazdı. Kitabı 47 dile çevrilen Carr'ın yöntemi sayesinde dünya çapında 10 milyonun üzerinde insanın sigarayı bıraktığı iddia ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler