Nobel ödüllü siyasiden Obama'ya çağrı

Nobel barış ödülünü kazanan Finlandiyalı devlet adamı ve diplomat Martti Ahtisaari, ABD başkanı seçilen Barack Obama'dan Orta Doğu sorununa "yüksek öncelik" tanımasını istedi.

Yayınlanma: 10.12.2008 - 13:37
Abone Ol google-news

Nobel barış ödülünü kazanan Finlandiyalı devlet adamı ve diplomat Martti Ahtisaari, Norveç'in başkenti Oslo'da yapılan ödül törenindeki konuşmasında, dünyada çözülemeyecek sorun olmadığını belirterek, Orta Doğu'nun dünyanın en önemli barış tesis etme projesi olduğunu kaydetti.

Obama'ya çağrıda bulunan, ancak Filistin ile İsrail arasında on yıllardır süren sorunun çözümü hakkında görüş belirtmeyen Ahtisaari, Orta Doğu'daki sorunun yıllarca süremeyeceğini, çözüm için bir şeyler yapılması gerektiğini ifade etti.

71 yaşındaki eski Finlandiya Devlet Başkanı Ahtisaari, 20 Ocak 2009'da ABD'nin yeni başkanı olarak resmen göreve başlayacak Obama'nın ilk yılında Orta Doğu'ya yüksek öncelik tanımasını ümit ettiğini kaydetti.

Konuşmasında küresel mali krize de değinen Ahtisaari, krizin gelişmekte olan ülkeleri daha kötü vuracağını belirterek, bu yüzden gelişmekte olan ülkelere yapılan yabancı yardımların kesilmemesini istedi.

Ödül törenine Norveç Kralı Harald ile Kraliçe Sonja'nın da aralarında bulunduğu 1000 kadar davetli katıldı.

Finlandiya'da 1994-2000 yılları arası devlet başkanlığı yapan Ahtisaari, 30 yıldan uzun süredir Namibya'dan Kosova'ya barış için arabuluculuk yaptı. Ahtisaari 2008 Nobel Barış Ödülü'nün karşılığı 1 milyon 230 bin dolar alacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler