Bakan Davutoğlu'ndan Suriye'ye son çağrı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye yönetiminin sivil halkta kayıplara yol açan operasyonları derhal durdurması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer operasyonlar durmazsa bundan sonra bu süreç üzerinde atılacak adımlar konusunda konuşulacak bir şey de kalmaz" dedi.

Yayınlanma: 15.08.2011 - 16:52
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki olaylara ilişkin Dışişleri Bakanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Perşembe akşamından bu yana Suriye yönetiminin operasyonlarının yoğunlaştığını söyleyen Davutoğlu, o günden bu yana Suriye yönetimi ile her düzeyde temasta bulunduklarını ve operasyonların durdurulmasını talep ettiklerini dile getirdi. Sağlıklı bir şekilde bir sürecin işlemesi için her şeyden önce akan kanın durmasının gerektiğine dikkat çeken Davutoğlu, Lazkiye'de ve diğer şehirlerde yaşananların iç işleri olarak görülmesinin söz konusu olamayacağına ve mazur görülemeyeceğine işaret etti.
 

'Esad'dan iki talepte bulunduk'

Şam ziyaretinde, Suriye yönetimine ve Beşşar Esad'a çok net iki talepte bulunduklarını söyleyen Davutoğlu, "Birincisi operasyonların derhal durdurulması ve Suriye ordusunun, başta Hama olmak üzere şehirlerden çekilmesi. İkincisi de Suriye halkının haklı demokratik taleplerinin karşılanması" dedi. Bu çerçevede yapılan kapsamlı görüşmelerle ilgili hususları kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Davutoğlu, "Her şeyden önce şunu vuzuha kavuşturmak istiyoruz: Türkiye ne bu görüşmede ne de daha sonraki aşamalarda operasyonların devam etmesi konusunda Suriye'ye herhangi bir süre tanımış değildir. Bu konuda, özellikle uluslararası bazı basın kuruluşlarında gündeme getirilen hususları şiddetle reddediyoruz. Biz, o görüşmede de daha sonra da her düzeyde yaptığımız görüşmelerde operasyonların derhal durdurulması talebinde bulunduk. Türkiye'nin hiçbir şekilde masum sivillerin can kaybına yol açacak operasyonlara yeşil ışık yakması söz konusu değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Bunun bir kere bilinmesinde fayda mülahaza ediyorum" dedi.
 

'Sürecin işlemesi için akan kanın durması lazım'

Esad'la üzerinde konuştukları bazı konularda Suriye'nin ilk 2 gün içinde bazı adımları attığına işaret eden Davutoğlu, bu adımların Hama'dan tankların çekilmesi ve Hama'nın Türkiye'nin Şam büyükelçisine ve ulusal ve uluslararası medyaya açılması olduğunu belirtti. Ancak daha sonra, özellikle Perşembe akşamından başlamak üzere bugüne kadar, operasyonların durdurulması bir yana, yoğunlaşması ve yaygınlaşmasının sözkonusu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Biz Perşembe akşamından şu ana kadar Suriye yönetimine, her düzeyde, altını çizerek söylüyorum, temaslarda bulunarak bu operasyonların bir an önce durdurulması için taleplerimizi tekrarladık. Beklentilerimizi bir kez daha vurguladık. Çünkü sağlıklı bir şekilde bu sürecin işlemesi için her şeyden önce akan kanın durması lazım. Ne Deir Ez Zor'da ne dün ve bugün Lazkiye'de yaşananlar mazur görülemez."
 

'Operasyonlar derhal durdurulmalıdır'

Davutoğlu, yaşananların, insan hakları bağlamında Suriye'nin içişleri olarak görülemeyeceğini söylerken, "Biz bugün, Suriye yönetimine buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz: Sivil halka yönelik olan ve büyük şehirlerde ve şehirlerin içinde yoğunlaşan bu operasyonlar derhal durdurulmalıdır. Askeri mevcudiyet şehirlerden çekilmeli ve hayat bu anlamda normale dönmelidir. Eğer operasyonlar durmazsa, bundan sonra bu süreç üzerinde atılacak adımlar konusunda konuşulacak bir şey de kalmaz" dedi.

Operasyonların derhal durmasını beklediklerini kaydeden Davutoğlu, "Suriye halkına da mesajımız şudur: Haklı demokratik talepleri konusunda Türkiye sadece Suriye halkının değil, Mısır, Tunus, Libya halkının nasıl yanında olduysa, Suriye halkının da yanında olmuştur. Bu ilkesel bir pozisyondur. Bu pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Ortadoğu'da bu konudaki taleplerin yanında durmaya devam edeceğiz. Bu talepleri barışçıl yollarla gündeme getirmelerini ve bu taleplerin gerçekleşmesi konusunda da Türkiye'nin yanlarında olduğunu bir kez daha bilmelerini istiyorum" şeklinde konuştu.

Bölgesel olarak da çabalarının sürdüğünü sözlerine ekleyen Davutoğlu, şunları söyledi:  "Ümidimiz, bu sesimize kulak verilir ve operasyonlar biran önce derhal durdurulur ve Suriye'de, halkın taleplerini karşılayacak bir süreç başlar ve ileri aşamalara getirilir. Bizim nihai olarak sözümüz budur. Şu an itibariyle, Suriye yönetiminden beklentimiz her şeyden önce sivil kayıplara yol açan bu operasyonların derhal ve hiçbir şart öne sürülmeksizin durdurulmasıdır. Bunun, gerek kamuoyumuzca gerek dost Suriye halkınca gerekse uluslararası kamuoyunca bilinmesinde fayda mülahaza ettik."

 

Davutoğlu, Mısır ve Ürdün Dışişleri Bakanları ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır ve Ürdün Dışişleri bakanları ile telefonla görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ve Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile telefonda konuştu.
Görüşmede, Suriye'deki durum ve Ortadoğu'daki diğer gelişmelerin ele alındığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler