'Mişima ya da Boşluk Algısı' Can Yayınları'nda

Marguerite Yourcenar'ın 'Mişima ya da Boşluk Algısı' adlı kitabı, Haldun Bayrı'nın çevirisiyle Can Yayınları'ndan çıktı.

Yayınlanma: 18.08.2011 - 11:48
Abone Ol google-news

Marguerite Yourcenar’ın keskin zekasıyla Mişima’nın benzersiz öyküsünü birleştiren
bu kitap, okurun hafızasından silinmeyecek! Mişima ya da Boşluk Algısı adlı kitabın özeti şu: Acımasız dünya algısı ve şiddet dolu bir benliğin keşfi…

Pek çok deneme ve romana imzasını atan, yazın dünyasının saygın ismi Marguerite Yourcenar, bu kitapla Yukio Mişima’yı keşfe çıkarken heyecan yüklü yolculuğa okuru da katıyor. Mişima’nın eserlerini hayatını anlatırken, yazarın kişiliğinin en önemli noktalarını tanımlıyor. Yourcenar, kitabın başından son cümlesine kadar hem yakın hem de yabancı olduğunu hissettiği bu kişisel maceranın peşine düşüyor.

Mişima’nın “Bereket Denizi” adlı dörtlemesinin bir vasiyet olduğunu ileri süren Yourcenar, en az bir yıl öncesinden planlanan sıra dışı intiharın da öykülerden kendini gösterdiğini tespit ediyor. Geleneksel Japon intihar biçimi Seppuku’yu seçen Mişima önce kendi elleriyle karnını deşer, ardından da bir arkadaşı kılıçla kafasını gövdeden ayırır ve intiharın tamamlanmasını sağlar. Yourcenar’a göre bu korkunç bir ölümdür ancak yazarın gençliğinden beri büyülendiği metafizik boşlukla kavuşmasıdır aynı zamanda.

Mişima ya da Boşluk Algısı Batılı büyük bir yazarın, Doğu’nun en gizemli ismine ilgiyle eğilişi, eserleri ve yaşamının belirli anlarına ışık tutarak tutkularını, zaferlerini, zayıflıklarını, içsel çöküşlerini ve cesaretini gözler önüne serdiği bir tür saygı duruşu…   

Marguerite Yourcenar

Marguerite Yourcenar, 1903’te Brüksel’de doğdu. Flandre’ın Fransızca konuşulan kesiminde bulunan evinde özel eğitim gördü. II. Dünya Savaşı çıkınca ABD’ye yerleşti. Asıl adı olan Crayencour’un harflerini değiştirerek Yourcenar adını aldı. En önemli yapıtlarında geçmiş dönemleri ve kişilikleri yeniden yaratmış, insanlığın kaderi, ahlak ve iktidara ilişkin düşünceler ileri sürmüştür. Başyapıtı Hadrianus’un Anıları, II. yüzyılda hüküm sürmüş bu Roma imparatorunun öykülerle zenginleştirilmiş anılarını içeren tarihsel bir romandır. XVI. yüzyılda yaşamış bir simyacı ve bilim adamının düşsel yaşamöyküsüdür. Yourcenar’ın öbür yapıtları arasında kısa öykülerini topladığı Doğu Öyküleri, düzyazı bir şiir olan Ateşler ve Bir Ölüm Bağışlamak adlı kısa roman sayılabilir. Birçok deneme yazan Yourcenar, Siyahların spiritual’ları ile çeşitli İngiliz ve Amerikan romancılarının yapıtlarını Fransızcaya çevirmiştir. Türkçede öbür yapıtları arasında Akan Su Gibi (1997), Alexis ya da Beyhude Mücadelenin Kitabı (1999), Mavi Masal (2000) sayılabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler