İstanbul'da kültür sanat

Genco Erkal'ın yazdığı ve yönettiği belgesel oyun ''Sivas'93'', yarın Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde sahnelenecek. Sıvas'taki Madımak Oteli'nde çıkan yangının öyküsünün anlatıldığı ve baştan sona belgesel film eşliğinde oynanacak oyunun müziği, Fazıl Say imzasını taşıyor.

Yayınlanma: 11.12.2008 - 09:55
Abone Ol google-news

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun yeni oyunu ''Sokrates'in Son Gecesi'', 17 Aralık'ta seyirci ile buluşacak.

Stefan Tsanev'in yazdığı ''Sokrates'in Son Gecesi'', Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi'nde sahnelenecek. Melek Baykal, Mustafa Uğurlu ile Mehmet Ali Kaptanlar'ın rol aldığı oyunun konusu özetle şöyle:

''Sokrates'in baldıran zehrini içmeye hazırlandığı son gece, gardiyanı için büyük bir fırsattır. Bu sayede ünlü filozofun hem son anlarına tanıklık edecek, hem de cebini doldurabilecektir. Demokrasi, iktidar, oligarşi, savaş, adalet gibi kavramların sorgulandığı tartışma, Sokrates'in karısının gelmesiyle başka bir noktaya taşınır. Artık kimin gardiyan, kimin Sokrates olduğunun karıştığı gecede, olaylar istenmeyen ve beklenmeyen şekilde gelişir.''

İstanbul Devlet Tiyatrosu Şişli Cevahir Sahnesi'nde ''Bavul Hikayesi'' ve ''Bir Şehnaz Oyun'', Şişli Cevahir Genç Çocuk Sahnesi'nde ''Değiştirilmiş Çocuk'' görülebilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde ''Tekrar Çal Sam'', ''Büyüyünce Ne Olacaksın?'' ve ''Üç Kız Kardeş'', Üsküdar Müsahipzaze Celal Sahnesi'nde ''Deri Ceket'' ve ''Vişne Bahçesi'', Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde ''Kendi Gök Kubbemiz'', ''Sokak Kedileri'' ve ''Balıkesir Muhasebecisi'', Ümraniye Sahnesi'nde ''Maskeliler'', ''Küçük Hayalet'', ''İstanbul Efendisi'', Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde ''Balıkesir Muhallebicisi'', ''Benim Arkadaşım Yok'' ve ''Yedi Tepeli Aşk'', Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde ''Bir Deniz Masalı'', ''Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'' ve ''Kırmızı Pazartesi'' oyunları hafta boyunca izlenebilecek.

 

Özel Tiyatrolar

Genco Erkal'ın yazdığı ve yönettiği belgesel oyun ''Sivas'93'', yarın Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde sahnelenecek. Sıvas'taki Madımak Oteli'nde çıkan yangının öyküsünün anlatıldığı ve baştan sona belgesel film eşliğinde oynanacak oyunun müziği, Fazıl Say imzasını taşıyor.

Oyunda Genco Erkal, Meral Çetinkaya, Yiğit Tuncay, Murat Tüzün, Nilgün Karababa, Şirvan Akan ve Çağatay Mıdıkhan rol aldı.

Fatih Akın'ın ''Altın Ayı'' ödüllü ''Duvara Karşı'' filminin tiyatro uyarlaması 18-21 Aralık arasında Talimhane Sahnesi'nde izlenebilecek. İsveç Ulusal Turne Tiyatrosu Riksteater'ın İsveç'ten sonra İstanbul'da sahneleyeceği oyun, yönetmen Dritero Kasapi imzası taşıyor.
Tiyatro Kedi, Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri ''Çalıkuşu''nu 14 Aralık'ta Haldun Dormen Tiyatrosu'nda sahneleyecek.

Yalçın Menteş Tiyatrosu'nun oyunu ''Eros Pansiyon'', hafta boyunca Ortaköy Afife Jale Sahnesi'nde, Tiyatro İstanbul'un ''Gönül Hırsızı'' adlı oyunu 13 Aralık'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde, ''Mahşer-i Cümbüş-Tiyatro Sporu'' yarın Hayalhane'de, Cengiz Özek'in dünya çocukları tarafından büyük bir beğeniyle izlenen ''Çöp Canavarı'' ve ''Büyülü Ağaç'' adlı oyunları bu hafta içinde İstanbul Cevahir AVM içindeki Atlantis Eğlence Merkezi'nde görülebilecek.

Franz Kafka'nın ''Dava'' adlı romanından yola çıkarak Kerem Kurdoğlu tarafından yazılan ''İstanbul'da Bir Dava'' 13 Aralık'ta garajistanbul'da, genç tiyatro sanatçısı Dilruba Saatçi'nin ''Fikriye ve Latife-Mustafa Kemal'i Sevdim'' isimli eseri de aynı gün Süzer Plaza Sanat Merkezi'nde, ''Çok Güzel Hareketler Bunlar'' adlı gösteri Beşiktaş Kültür Merkezi'nde 15-16 Aralık'ta sahnelenecek.

Abdullah Şahin Halk Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu ''Çılgın Yenge'' adlı oyun yarın Profilo Kültür Merkezi'nde, Metin Zakoğlu'nun aldatma ve aldatılma üzerine yazdığı ''Herkes mi aldatır?'' adlı oyunu yarın Caddebostan'daki Kulis Oda Sahnesi'nde seyirci ile buluşacak.
İstanbul Oyuncak Müzesi'nde ''Keloğlan'', ''Kırmızı Başlıklı Kız'' ile ''Çat Pat Küt ve Yıldızlar Geçidi'' adlı oyunlar minik seyircilere keyifli anlar yaşatacak.

 

Opera - Bale

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi'nde hafta boyunca Haldun Dormen'in sahneye koyduğu ve türküleri bir oda müziği grubu ile yeniden düzenleyen eser ''Folklorama'', çocuk müzikali ''Elma Kurtları'', gerek konu gerekse müzik açısından ''doğu ögeleri'' içeren dans parçalarından oluşan ''Doğu Ezgileri'' adlı bale ile ''Kamelyalı Kadın'' balesi sahnelenecek. ''Folklorama'', 16 Aralık'ta Sabancı Üniversitesi'nde seyirci ile buluşacak.

 

Konserler

Londra'daki Royal College Of Music'te öğrenciyken tanışan 4 müzisyenden oluşan ''Belcea Quartet'', 15 Aralık'ta Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda konser verecek. Klarnette Chen Halevi ve piyanoda Emir Gamsızoğlu'nun eşlik edeceği grup, Mozart ve Beethoven'dan eserler seslendirecek.

Nazareth ve Galilee'nin müzisyenlerinden kurulan ve şark bülbülü olarak anılan, müzikologlar tarafından sesi taklit edilemez denilen, Orta Doğu'nun en ünlü sesi Ümmü Gülsüm'ün şarkılarını tüm dünyada yaşatmaya devam eden Nazareth Orkestrası, 16 Aralık'ta CRR'de sahne alacak. CRR'de 17 Aralıkta Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında ''Şeb-i Arus Akis Ensemble'' töreni gerçekleştirilecek.

Akbank Oda Orkestrası, ''Her Konserin Bir Öyküsü Var/Dostluk Üzerine'' adlı konserle 18 Aralık'ta CRR'de seyirci ile buluşacak. Şef Cem Mansur'un konserden yarım saat önce müzik ve dostluk üzerine yapacağı konuşmayla başlayacak gösterinin solisti, Brezilyalı gitar virtüozu Fabio Zanon olacak.

Piyanist Laure Favre-Khan, İstanbul Resitalleri kapsamında 18 Aralık'ta Mustafa Kemal Merkezi'nde sahne alacak.

Caz dünyasının ''mistik sesi'', yaptığı müzikle sınır tanımayan ve başlı başına kendisi bir sanat eseri olarak kabul edilen Jocelyn Smith, 16 Aralık'ta İş Sanat Kültür Merkezi'nde kendisini Zülfü Livaneli'nin şarkılarıyla tanıştıran Henning Schmiedt eşliğinde konser verecek. Konsere, Smith'in şarkılarını seslendireceği Zülfü Livaneli de katılacak.
İlhan Erşahin, ''Wonderland'' adlı albümü ile ilk kez 18 Aralık'ta Babylon'da hayranlarıyla buluşacak. Erşahin'e Hüsnü Şenlendirici, Aytaç Doğan ve İsmail Tunçbilek'ten oluşan Taksim Trio eşlik edecek.

''Kısalar Göz Önünde'' temasıyla 13 ülkeden 85 filmin gösterileceği Akbank 5. Kısa Film Festivali, 15 Aralık'ta başlayacak.

Festival, yurtiçi ve yurt dışından geniş katılımı, farklı bölümleri, atölye çalışmaları ve söyleşileri ile sinemaseverlere keyifli bir 10 gün geçirme fırsatı sunacak.
Fransa, İsrail, Estonya, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Kanada, İngiltere, Avustralya, İsveç, Şili, Avusturya ve Ürdün'den katılacak seçkin kısa filmlerin seyirci ile buluşacağı festivalin ''Kısadan Uzuna'' bölümü, bu yıl Reha Erdem'e ayrıldı. Sinema yolculuğuna hem uzun metraj, hem de kısa metraj alanında devam eden yönetmenin kısa filmlerinin yanı sıra ilk uzun metraj filmi de bölümde yer alacak.

Yönetmen Erdem'in ''A Ay'' adlı ilk uzun metraj filmi ve ''Ekim'de Hiçbir Kere'' ve ''Deniz Türküsü'' adlı kısa filmleri, festival kapsamında sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Ayrıca yönetmenle Akbank Sanat'ta söyleşi yapılacak.

''Belgesel Sinema'' bölümü ise Hakan Aytekin'i ağırlayacak. Yönetmenin, ''Keşfin Kıyısında (Su Düşleri)'', ''Barış Adına Bir Kuş'', ''Yarına Bir Harf'' adlı belgeselleri bu bölümde gösterilecek.

''Canlandırma Kısalar'' bölümünde, festival komitesinin davet ettiği dünya festivallerinden önemli ödüllere sahip Danimarka, İspanya, Almanya, ve Türkiye'den farklı türdeki 10 canlandırma kısa film örneğine yer verilecek.

Festivalin ''Özel Gösterim''i, ''Dali ve Sürrealizm'' başlığı altında hazırlandı. Bölümde ''Bir Endülüs Köpeği'', ''Altın Çağ'', ''Dali'nin Gizemi'' filmleri gösterilecek. Ayrıca Hasan Bülent Kahraman, bölüm kapsamında yapacağı söyleşide, sürrealizmin 1920'ler ve 30'larda öne çıkardığı filmleri irdeleyecek ve bugünkü sinemada sürrealizmin ne anlama geldiğini tartışacak.

Tüm gösterimler, ücretsiz olarak Akbank Sanat'ta gerçekleşecek. Festivalin sonuçları, 25 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Akbank Sanat, jüri üyeleri tarafından ''En İyi Kurmaca Film'' ve ''En İyi Belgesel Film'' seçilen yönetmenlere 7 bin YTL ödül verecek.

Beyazperdede oynadığı sayısız ''kötü kadın'' rolüyle belleklerde yer eden Asia Argento, 5 filmiyle İstanbul Modern Sinema'ya konuk olacak.

ÖSS'ye giren 2 milyona yakın adaydan 6'sının bir yıl boyunca süren macerasını anlatan bağımsız ve kar amacı taşımayan ''3 Saat: Bir ÖSS Belgeseli'', 16-21 Aralık tarihleri arasında Pera Müzesi'nde gösterilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler