'Kan, çaba ile durur'

Burkay, siyasete girmeyeceğini belirterek "Kürt sorununun çözümü için uğraşıyorum" dedi. Burkay, BDP'nin de çözüm için Meclis'e gitmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 21.08.2011 - 07:51
Abone Ol google-news

31 yıldır sürgün olarak yaşadığı İsveç’ten Türkiye’ye dönen Kürt aydın ve siyasetçi Kemal Burkay dün Diyarbakır’a geldi. Burkay, kendisini karşılayanları Kürtçe “Hoş bulduk. İlginiz için teşekkür ederim” sözleriyle selamladı. Burkay, “Ben umuyorum ki artık bu şiddet sürecinin son aşamalarını yaşıyoruz. Eğer çaba sarf edersek diyalog süreci başlar, kan durur” dedi.

Burkay, havaalanında HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ve partililer, Kürtçe “Hoş geldin”, “Özgürlük ve barışın sembolü” ve Burkay’ın “Gülümse” şiirinin yazılı olduğu pankart ve afişlerle karşıladı. Burkay’ı karşılayanlandan bazılar Şel-ü şepik denilen yerel giysiler giydi. Burkay’a sarı, kırmızı, yeşil ve beyaz çiçeklerden oluşan bir buket verildi. Havaalanından ayrılan Burkay, dinleneceği tarihi Kervansaray Oteli’ne gitti. Burkay, akşam da HAK-PAR tarafından onuruna verilen resepsiyona katıldı. Burkay’ın gelişi nedeniyle, sivil polislerin yanı sıra HAK-PAR ve Burkay’ın İsviçre’den gelen korumaları da güvenlik önlemi aldı.

‘Değişim büyük’

Kervansaray Otel’de bir basın açıklaması yapan Burkay, “Bu değişimi küçümsememek lazım. Kürt sorununu tartışabiliyoruz. Kürtçe TV kanalı var. Bir siyasi parti federasyonu savunuyor. Bir başka siyasi parti özerkliği talep ediyor” dedi. Eşitlik temelinde çözüm istediklerini ifade eden Burkay, “Silahların iki taraflı susturulması, akan kanın durması için diyalog ortamının başlaması gerekiyor” diye konuştu.

‘BDP Meclis’e gitmeli’

BDP’nin TBMM’yi boykotunu değerlendiren Burkay, “Bana göre BDP parlamentoya girmeli ve yeni anayasanın çok daha kapsamlı ve Kürt sorununun çözümüne yönelik yapılması için çaba sarf etmeli” dedi.

‘KCK operasyonları yanlış’

KCK operasyonlarını yanlış bulduğunu söyleyen Burkay şöyle konuştu: “Bu insanların anadillerinde savunma yapmalarını en doğal hakları olarak görüyoruz. Çözüm şiddetin iki taraftan da durmasına bağlı.”


‘DTK’ye katılmayacağım’

Burkay, Türkiye’de herhangi bir partide genel başkanlık yapıp yapmayacağının sorulması üzerine “Düşünmüyorum bu saatten sonra. Kürt sorununun ötelenmemesi için çaba sarf ediyorum” dedi. Demokratik Toplum Kongresi’nin çağrısının anımsatılması üzerine de Burkay “Çok nazik bir davet ama DTK’da siyaset yapmayı şu an düşünmüyorum, teşekkür ederim onlara” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler