Afganistan Türkiye'yi barış elçisi olarak görüyor

Afganistan Çalışma ve Sosyal İşler Bakan Yardımcısı Wasil Noor Mohmand, yapılan yeni anayasa sayesinde medeni bir devletleri ve uluslararası prestijleri olduğunu ifade ederek, ''Pakistan ve İran güçlü bir Afganistan istemiyorlar'' dedi.

Yayınlanma: 25.08.2011 - 09:18
Abone Ol google-news

Bakan Yardımcısı Mohmand, Kabil'deki evinde, ülkede uzun yıllardır süren savaşın beraberinde sıkıntıları da getirdiğini belirterek, ''Bu süre içerisinde savaşı isteyenlerle çalışan harici ve dahili insanlar bile oldu. Bizim merkezi bir hükümetimiz ve anayasamız olmadığı için güçlü bir iradeyi o zamanlarda sağlayamadık'' dedi.

Savaş ortamının beraberinde getirdiği olumsuzlukları sıralayan Mohmand, şöyle devam etti:
''Devlet düzeninin gelişmemesi, hastanelerin hizmet verememesi ve kadınların hiçbir şeye katılma hakkının olmaması ülkemiz adına üzücü bir durumdu. Ancak kurulan yeni hükümet sonrası bütün alanlarda çalışmalar başladı. Hamid Karzai geldikten sonra devletin tabanı kuruldu ve yasalar hazırlandı. Anayasa'ya göre seçim yapıldı ve güçlü bir kabine kuruldu. Bu anayasa sayesinde medeni bir devlet kurulmuş oldu. Şimdi bizim bir düzenimiz, 34 ilde valilerimiz var. Onlar şehirlerinde emniyeti sağlamak ve halkın refah içinde yaşaması için çalışıyorlar.''
 

''Taliban devletle savaşmıyor''

Ülkede neredeyse her gün Taliban tarafından yaşatılan sıkıntıların varlığına dikkati çeken Mohmand, ''Taliban devletle savaşamıyor, ancak canlı bombalar ile huzursuzluk ve güvensizlik ortamı yaratarak insanlarda tedirginlik oluşturmaya çalışıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Geçmişe kıyasla ülkede genel anlamda güvenliğin iyi derecede sağlandığını ifade eden Mohmand, Afganistan'ın uluslararası bir prestiji olduğuna işaret ederek, ''Dünya'da 60 ülke ile diplomatik ilişkilerimiz bulunuyor. Bu ilişkilere göre söz konusu ülkeler bizi resmen tanıyorlar'' dedi.

Afganistan'da savaş ortamının bitmesinin ve ülkeye barışın gelmesinin tüm halkın tek arzusu olduğunu vurgulayan Mohmand, şunları kaydetti:
''Bazı komşu ülkeler güçlü bir Afganistan istemiyorlar. Ülkemizde bulunan yabancı askerleri bahane göstererek sıkıntı çıkartıyorlar. Bu sıkıntıların en büyük örneği ise dünyada medya aracılığı ile yapılan Afganistan yayınları. Burada gerçekleşen olaylar çok abartılı bir şekilde insanlara duyurularak Afganistan'ın huzurlu bir ortamı olmasının önüne engel konuluyor. Biz bu aşamada Türkiye'nin ülkemize barışı getireceğine inanıyoruz. Çünkü Türkiye bölgede etkisi çok büyük bir ülke.''

Afgan halkının Türkleri çok sevdiğini anlatan Mohmand, ''Halkımız Türkler ile olan ilişkilerinde samimiyet duyuyorlar ve yabancılık hissetmiyorlar. Çünkü ülkemizde yaşayan gerek Türk askerleri ve komutanları, gerekse Türk iş adamları bizlere çok yardımcı oluyorlar'' diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler