Yunanistan endişeli

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan olaylar hızını kaybetsede devam ediyor... Ancak Yunan basınında yer alan haberlere göre olayların tekrardan şiddetlenmesi konusunda endişeler var. Bu arada Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, muhalefetin erken seçim talebini reddetti.

Yayınlanma: 12.12.2008 - 12:10
Abone Ol google-news

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un 6 Aralık'ta bir polisin açtığı ateşle yaşamını yitirmesinin ardından başlayan ve ülkeyi savaş alanına çeviren olaylar hızını yitirmekle birlikte, gerginlik sürüyor.

Yunan basını, yaşanan olayların görülmemiş büyüklükte olduğunun her geçen gün daha iyi anlaşıldığını, polisin son 5 gün içinde 4 ton göz yaşartıcı gaz kullandığını ve biten stokların yenilenmesi için bir İsrail şirketine sipariş verildiğini yazdı.

Ülkenin yakılıp yıkılmasına yol açan olayların hükümeti ''ağır yaraladığı'' yorumunu yapan gazeteler, Başbakan Kostas Karamanlis'in kendi partisi içinde liderliğinin sorgulanması tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı değerlendirmesini yaptı. Karamanlis'in dünkü Avrupa Birliği zirvesinde üye ülkelerin liderlerinin soru yağmuruna tutulduğunu kaydeden basın, en çok ''yaşanan ayaklanmanın uluslararası mali krizle bağlantılı olup olmadığı'' sorusunun yöneltildiğini belirttiler.

Gazeteler, başta ana muhalefet PASOK partisinin lideri Yorgo Papandreu olmak üzere muhalefet partileri temsilcilerinin erken seçim çağrılarını yüksek sesle dile getirmeye devam ettirdiklerini ifade ettiler.

Öğrencilerin bugün dahil olmak üzere Noel'e kadar polis teşkilatının hedef alındığı gösteriler yapacaklarını yazan Yunan basını, bu gösterilerin tekrar şiddet olaylarına yol açması endişesinin büyük olduğunu kaydettiler.

Ülke genelinde 400 okulun öğrencilerin işgalinde olduğunu belirten gazeteler, dün 25 polis karakoluna saldıran, bir radyo istasyonunu kısa bir süre işgal ederek canlı yayında Grigoropulos'un öldürülmesini protesto eden bir bildiri okuyan gençlerin öfkesinin sürdüğüne dikkati çektiler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karamanlis'i arayarak yaşamını yitiren genç için üzüntüsünü dile getirdiğini kaydeden gazeteler, iki liderin olaylara ilişkin gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirttiler.

 

Adli  inceleme sürüyor

Bu arada, Grigoropulos'un ölümüne ilişkin soruşturma devam ederken, gazeteler, balistik incelemenin herhangi bir şüpheye yer vermemek için Polis Teşkilatı laborutuarları yerine özel tesislerde yaptırıldığını yazdı.

Grigoropulos'un ölümüne ilişkin Adli Tıp ve balistik inceleme raporu henüz resmen açıklanmadı.Ölüme yol açan silahı ateşleyen polis Epaminondas Korkoneas ve olay sırasında beraberindeki polis memuru, dün hakim karşısına çıkacakları tarihe kadar kalacakları Atina Koridolos cezaevine götürülmüşlerdi.

Korkoneas, Atina Savcılığına verdiği ifadede, Eksarhia semtinde devriye gezerken 30 kişilik bir grubun taş, şişe ve sopalı saldırısına uğradıklarını, olay yerinden uzaklaştıktan sonra araçlarını park ederek, bölgedeki çevik kuvvet ekibine haber vermek üzere yürürlerken tekrar gençlerin saldırısıyla karşılaştıklarını söylemişti. Korkoneas, kendilerini korumak için havaya 2 veya 3 el ateş ettiğini gençleri hedef almadığını savunmuştu.

 

Avukatın bürosuna saldırı

Grigoropulos'un ölümüne yol açtığı iddia edilen polis memuru Epaminondas Korkoneas'ın avukatı Aleksis Kuyas'ın Atina kent merkezinde bulunan bürosuna saldırı düzenlendi. Kimlikleri belirlenemeyen saldırgan bir grubun, büronun yer aldığı binanın camlarını kırdığı, 8. kattaki büroya giren maskeli kişilerin de çalışanları dışarı çıkardıktan sonra gerek bilgisayar ve benzeri cihazları, gerekse arşivleri kullanılamaz hale getirdikleri kaydedildi. Öte yandan, başkentin çeşitli semtlerinde akşam saatlerinde düzenlenen protesto gösterilerinde, protestocular ile polis ekipleri arasında ufak çaplı çatışmalar yaşandığı belirtildi.

Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde yaşanan olaylarda bir grup gösterici güvenlik ekiplerine molotofkoteyli atarken, olay yerinde park halinde bulunan bir araç da ateş aldı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ile yanıt verdi. Göstericilerin ise ateşe verdikleri aracı söndürmeye gelen itfaiye aracını da kundaklamaya çalıştıkları bildirildi.

Kentin güneyindeki ''Vuliagmeni'' semtinde yapılan gösteride, bölgeden geçmekte olan bir kişinin, göstericilerin can güvenliğini tehlikeye atan şekilde aracını üzerlerine sürdüğü iddia edildi.

Selanik'deki gösterilerde de, polis ile protestocular arasında yer yer çatışma yaşandığı, ''Levkos Pirgos'' semti polis karakoluna taş atan, kimliği açıklanmayan bir kız öğrencinin kısa süreli olarak gözaltına alındığı kaydedildi. Girit'in ''Hanya'' kentinde de öğrenciler oturma eylemi gerçekleştirdi. Gösterilerde güvenlik ekipleriyle gerilim yaşanmadığı açıklandı. Yanya kentinde de özel Flash radyosunu kısa süreli olarak işgal eden bir grup, protestolarını canlı yayında dile getirdi.

Bu arada, Atina'da geçtiğimiz Pazar gününden bu yana 176 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanlardan 100'ünün ise yabancı uyruklu kişiler oldukları kaydedildi.
Büyük bölümü hasar gören iş yerlerini yağma ederken yakalananlardan oluşan gruptan 45'inin ise polis ekiplerine saldırmak ve kundaklama olaylarına karışmakla suçlandıkları belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler