Türkiye göbekten bağımlı

“Yerli Malları ve Tutum Haftası” bugün başlıyor. Ancak Türkiye artık tarımda “kendine yeten 7 ülkeden biri” değil. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Günaydın, tarım ürünü dışalımı ile satımı arasındaki farkın “2.5 milyar dolar negatifte” olduğunu belirtti. Türkiye “lider” olduğu fındık, meyve ve sebze gibi tarım ürünleri piyasasını belirlemede de söz sahibi değil.

Yayınlanma: 12.12.2008 - 12:51
Abone Ol google-news

Yerli Malları ve Tutum Haftasıbugün başlıyor. Türkiyede her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Yerli Malı Haftası, özellikle AKP iktidarı döneminde her alanda yabancılaşmanın en üst seviyeye çıkmasınedeniyle nostaljik ve simgeselkutlamalara indirgendi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiyenin artık tarımda kendine yeten 7 ülkeden biri olmastatüsünü kaybettiğini ve tamamen dışa bağımlı hale geldiğini belirterekTürkiyeyi ciddi açlık tehlikesi bekliyoruyarısında bulundu.

Yerli Malı Haftasının başlaması nedeniyle Cumhuriyetin sorularını yanıtlayan Günaydın, Türkiyenin geçmişte kendine yeten ülkeler liginin ön sıralarında yer almasına karşın, bugün nasıl dışa bağımlıhale getirildiğini anlattı. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Türkiyenin uzun yıllar boyunca kendine yeterli tarım ürünü üretmeye dönük politikalar izlediğine dikkat çeken Günaydın, sonra geçilen planlı dönemde de dayanıklı tüketim mallarının yurtiçinde üretilmesinin hedeflendiğini anlatttı. Günaydın, Daha sonra neoliberal politikaların devreye girmesiyle birlikte, Türkiye, önemli ölçüde kendi gereksinimlerini üretemeyen, nüfusunun ihtiyaçlarını yurtdışından karşılamak zorunda kalan bir ülke pozisyonuna geriledidedi.

 

Açık 2.5 milyar dolar

Türkiyenin her geçen yıl tarımda dışa bağımlılığının arttığını vurgulayan Günaydın, 2007de tarım ürünü dış alımı ile satımı arasındaki farkın,1 milyar dolar negatifteolduğunu, 2008in ilk ayında ise bu rakamın 2.5 milyar doları bulduğunu bildirdi. Türkiyenin ithalat yapmadan yem üretemez hale geldiğini belirten Günaydın, Eğer ithalat yapmazsanız yem üretemezsiniz, çünkü işte mısır, soya, arpa gibi hammaddeler ülke içindeki kaynaklarla yetmiyor. Türkiye 9 ton yem üretiyorsa, bunun 4.5 milyon tonu dışarıdan geliyordedi. Günaydın şu görüşleri dile getirdi:

Ayrıca temel gıda maddeleri de, yurtdışından ithal ediliyor. Sadece bu yıl tahıl ürünlerine, buğdaya, arpaya ödediğimiz para 1.5 milyar dolara yaklaşmış. 1.5 milyar dolara yakın gübreye veriyor, 1 milyar doların üzerinde yağ bitkilerine para veriyoruz. Örneğin çeltik, pirinç ithal edilmek zorunda. Dışarıdan baklagil bile ithal ediyoruz. Bunların dışında örneğin muz, Bulgaristandan ceviz, Şiliden elma, İrandan karpuz geliyor. Oysa bütün bunları Türkiye üretebilir, ama dışa açık ekonominin gereği diye ithal ediyor. Bütün bu tablo, Türkiyenin neoliberal dışa açılma politikalarının ağır faturasını ödediğini gösteriyor.

Türkiyede 20 milyon kişininmutlak yoksulluk sınırıaltında yaşadığına işaret eden Günaydın, dışa bağımlılık nedeniyle pahalı hale gelen gıdaya ulaşmanın daha da zor olacağını söyledi. Türkiyeningıda krizinegittiği uyarısında bulunan Günaydın, Türkiyenin nüfusu 20-25 yıl içinde 100 milyon olacak görünüyor. Ancak şu anda nüfus 70 milyonken, kendi imkânlarıyla insanlarını doyuramayan bir ülke var, en az 2-3 milyar dolarlık ithalatla bunu yapabiliyor. İlave 30 milyonun doğuracağı talep düşünüldüğünde Türkiyeyi açıkça açlık tehlikesi bekliyor dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler