İspanya 'İnsan Hakları Planı'nı kabul etti

İspanya'da Bakanlar Kurulu, 172 maddelik "İnsan Hakları Planı"nı kabul etti. İnsan haklarının korunması, eşitlik sağlanması ve ayrımcılığa karşı entegrasyonu teşvik için hazırlandığı belirtilen plandaki maddelerin bazılarının 4 yıllık bir sürede yapılacak yasal reformlarla parlamentoda kabul edilmesi öngörülüyor.

Yayınlanma: 12.12.2008 - 17:47
Abone Ol google-news

'İnsan Hakları Planı'nda dış politikayla bağlantılı olarak, dünyada idam cezası ve işkenceyle mücadele, terörizm kurbanlarının korunması, Medeniyetler İttifakı girişiminin teşvik edilmesi, başta Milenyum Hedefleri olmak üzere kalkınmakta olan ülkelerle işbirliğinde taahhütlerin yerine getirilmesi ve savaş suçluları veya insanlık dışı suçlarla ilgili uluslararası anlaşmaların onaylanması gibi maddeler göze çarpıyor. Jose Luiz Rodriguez Zapatero başkanlığındaki sosyalist hükümet, hayat kadınları ticaretini yapan suç örgütleriyle mücadele etmeyi ve mağdur durumdaki hayat kadınlarını korumayı da hedefliyor.

Plan kapsamında İspanya'daki göçmenlerin sosyal ve hukuki haklarının genişletilmesi, yerel seçimlerde göçmenlerin oy kullanabilmelerinin sağlanması, tutukluların haklarının artırılması, gözaltı sürelerinin kısaltılması, işkenceyle mücadele kapsamında karakollara kameralar yerleştirilmesi, kadına yönelik şiddetle karşı kampanyalar düzenlenmesi de öngörülüyor.

Dinsel Özgürlük Yasası'nda da reform yapacağını açıklayan Zapatero hükümeti, farklı dinlerin öğretimi ve dinler hakkında bir gözlemci kurumunun oluşturulmasını da hedefleri arasında sayıyor. Bu madde şimdiden Katolik Kilisesi yanlısı olan bazı gazeteler tarafından sert dille eleştiriliyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez de la Vega, "İnsan Hakları Planı"nı gelecek hafta BM'ye yapacağı ziyaret sırasında Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bilgisine de sunacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler