''İpek Puşi'' dünyaya satılacak

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Diyarbakırlı girişimci kadınların kurduğu DİPEK firmasının ürünleriyle Dubai'de ilk yurtdışı fuarına katıldı. İpekten yapılan şallar ve puşilerin dünyaya tanıtıldığı fuarda DİPEK firması, Dubai'de satış acenteliği de verdi. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Bektaş: ''Kadınların artık yüzlerini yurt dışına, ihracata çevirmeleri gerek''.

Yayınlanma: 13.12.2008 - 12:07
Abone Ol google-news

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Anadolu'daki kadın girişimcileri dünya pazarlarıyla tanıştırıyor. Girişimci kadınların vizyonunu açacak yurtdışı çalışmalara da hız veren TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, ilk yurtdışı fuarına katıldı.

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ulusal katılımın organize edildiği ve Dubai'de 3-7 Aralık tarihlerinde gerçekleşen Mobilya ve İç Dekorasyon Fuarı'na (INDEX 2008) TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Diyarbakırlı girişimci kadınların kurduğu DİPEK firmasının ürünleriyle katıldı.

TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul Üyesi ve DİPEK ürünlerinin pazarlanmasından sorumlu Nilüfer Baran ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu danışmanı Mustafa Mente fuara katılarak, ürünleri sergilediler.

Ortadoğu'da düzenlenen en büyük mobilya ve dekorasyon fuarı olan INDEX 2008'de, aralarında İspanya, İtalya, Almanya, İsviçre, Portekiz, Avusturya, Brezilya, Mısır, Çin, Tayvan'ın da bulunduğu fuar katılımcılarına Diyarbakır'da geleneksel ahşap tezgahlarda dokunan ipekten puşiler, şallar ve kravatlar tanıtıldı.

Diyarbakırlı kadın girişimciler, fuara katılmanın meyvelerini de hemen topladı. Birleşik Arap Emirlikli bir firma, yapılan protokol ile DİPEK firmasının ürünlerinin Körfez ülkelerinde satış hakkını aldı.


''Kadın emeği paraya dönüştürülmeli''

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, DİPEK'in, Dünya Bankası ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası desteği ile yürütülen geleneksel ahşap tezgahlarda ipek kumaşı üretilmesi projesinin devamında kurulduğunu söyledi.

18 ahşap tezgahta ipek kumaşlardan şal, puşi ve kravatlık kumaş üretildiğini ve 30 genç kıza istihdam sağlandığını belirten Bektaş, üretim ve kalite konusunda belli bir yere gelen atölyenin üretimi sürdürebilmesi için devamlı iş akışına ve yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu anlattı. Bektaş, şunları söyledi:
''Ben her zaman kadın emeğinin paraya dönüştürülmesi gerektiğine inandım. Kadınlar her yerde üretiyor. Artık, üretimle ilgili bir sorunumuz yok. Temel sorunumuz üretilen ürünlerin doğru kanallardan pazara sunulması, doğru müşteri kitlesi ile buluşturulması. Fuarlar pazarlamada kullanabileceğimiz çok önemli bir araç konumunda. İmkanı olmayan kadın girişimcilerin hem yurtiçinde hem de yurtdışında fuarlarda yer alması için çalışıyoruz. Yurtiçinde 2009 yılında 167 fuara katılım sağlayacağız, TOBB 3 milyon YTL destek verecek. Yurtdışında ise ilk defa Dubai'de ev tekstili ve mobilya ihtisas fuarı olan INDEX 2008'e Diyarbakırlı kadınların ürünlerini götürmekten son derece mutlu olduk. Bir çok kadın girişimci arasından, kadınların ortak emeği ve desteğe ihtiyacı olduğu için Diyarbakır'ı seçtik.''
 

''Kadınları, Amerika'da fuara götüreceğim''


Diyarbakırlı kadınların ürünlerinin ilk defa bir fuarda yer alması, beğenilmesi ve Dubai'de ilk acentenin verilmesinden dolayı mutlu olduklarını vurgulayan Bektaş, ''30 genç kızın emeklerinin boşa gitmemesi ve daimi istihdamlarının sağlanması en büyük dileğimiz'' diye konuştu.
Bektaş, yurtdışında fuarlara katılan kadınların vizyonlarının gelişeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Kadınların artık, yüzlerini yurtdışına, ihracata çevirmeleri lazım. Yurtdışındaki fuarlara katılım yeni girişimci kadınlar yaratacak. Kadınlar fuara katılmayı, satışı, rekabeti öğrenecek. Mallarını sattıkça bu hastalık gibi olacak ve bütün kadınların vizyonunu geliştirecek. Yurtdışındaki fuarların takipçisi olacağım, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den de birkaç yurtdışı fuarı bize açmasını isteyeceğim. İlk hedefim, kadınları Amerika'da bir fuara götürmek. Türk kadınının son derece başarılı olacağına inanıyorum.''

Bektaş, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun şu anda 72 ilde yapılandığını ve bin 700 işveren kadına ulaştığını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler