"Memura sözleşme ve grev hakkı verilmeli"

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, memurun insanca yaşaması için toplu sözleşme ve grev hakkı verilmesi gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma: 13.12.2008 - 12:51
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, İnsan Hakları Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, insan hakları konusunda büyük ilerlemeler sağlanarak hak ve özgürlüklerin kullanımında birçok sorunun ortadan kaldırıldığını, ancak bunun çalışma hayatı için geçerli olmadığını belirtti.

İnsanca yaşama hakkının kişinin kendisi ve ailesini geçindirmeye yetecek ücret almasıyla sağlanabileceğini ifade eden Bostan, bu seviyenin sağlanabilmesinin, ücretlerin tek taraflı belirlenmesi uygulamasından vazgeçilmesine ve istihdamda demokrasi kurallarının hayata geçirilmesine bağlı olduğunu anlattı.

Memurlara toplu sözleşme, grev ve siyasete katılma hakkı verilmesi gerektiğini kaydeden Bostan, insan hakkının ve insanca yaşama hakkının sağlanabilmesinin, ancak hak sahiplerine gerekli gücün verilmesiyle mümkün olduğunu vurguladı.

Bostan, kamu çalışanlarının ortalama maaşının yoksulluk sınırının yarısı kadar olduğunu belirterek, ''Bütün evrensel değerler, Türk memurunun toplu sözleşme ve grev hakkını elde etmesi gerektiği yolundadır. Artık zaman kalmamıştır. Türk memurunun insanca yaşaması için toplu sözleşme ve grev hakkı verilmesinde gün bugündür'' dedi.

''Öğretmenlerin özlük haklarının gasp edildiğini, Afrika standartlarında bir ücretle çalıştırıldığını ve köle muamelesine tabi tutulduğunu'' ifade eden Bostan, şunları kaydetti:
''6 yıllık bu iktidar döneminde öğretmenlerin kazanılmış bütün hakları yok sayıldı. Hiçbir deneyimi ve tecrübesi olmayan ve hiçbir sınavı kazanamamış kişiler okul müdürü, okul müdür yardımcısı, il veya ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürü olarak atandı. Mahkemeler bu uygulamaların tamamına yakınını bozmakla birlikte, Milli Eğitim Bakanı ısrarla ve inatla hak gasbını gerçekleştirmek için yoğun bir gayret içindedir. Ülke genelinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlarda 25 bine yaklaşan sayıda geçici yönetici bulunmaktadır. Türkiye bu anlamda vekaletler cennetine dönüştü. Okul ve kurum müdürlüklerine bir kaç il dışında asıl yönetici atamaları yapılmıyor. Aynı sıkıntılar Sağlık Bakanlığı'nda da yaşanıyor.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler