Öğrencinin veliye maliyeti arttı

Hafta başında okul öncesi ve ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin ders başı yapması ile başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı velileri kara kara düşündürüyor. Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan süreçte öğrencinin velisine maliyeti bu yıl aylık bazda 11 TL artarak ortalama 97 TL seviyesine yükseldi.

Yayınlanma: 08.09.2011 - 12:02
Abone Ol google-news

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı.

2011-2012 öğretim dönemi, 19 Eylül'de yaklaşık 16 milyon öğrenci için başlarken, veliler bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 12.6 zamlı yapmaya başladı. Öğrencinin eğitim maliyeti her yıl enflasyon oranından fazla artıyor. Bu da velileri ekonomik anlamda zorluyor.

İlköğretim başlangıç masrafı

Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 295 TL, ilköğretime başlayan bir öğrenci için 490 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 605 TL harcama yapılması gerekiyor.

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadar ki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 10 bin 181 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 94 TL olarak veliye yansıyor.

Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 4 bin 920 TL, ayda ise ortalama 103 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 198 TL, ortaöğretimde 219 TL'ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 198 TL'de 302 TL'ye, ortaöğretimde ise 219 TL'den 319 TL'ye çıkıyor.

Sınavlar maliyeti artırıyor

Veli, 8. sınıfta SBS, 11 ve 12. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye gönderdiği takdirde ise, maliyetler yine artıyor ve okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 353 TL, ortaöğretimde aylık ortalama 548 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor.
Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan süreçte öğrencinin velisine maliyeti ise, aylık ortalama 97 TL olarak yansıyor.

2010-2011 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 86 TL iken, söz konusu rakam, bu yıl yüzde 12,6 oranında, yani 11 TL'lik bir artış göstererek 97 TL'ye yükseldi.

Öğrencinin velisine eğitim maliyeti araştırmasının sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, eğitimin bir devlet hizmeti ve ücretsiz olduğunu belirterek, "Bu durum göz önünde bulundurularak, çocuğu ilköğretime giden memurlar için, maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımı olan 16,12 TL'nin en az 94 TL'ye çıkarılması gerekmektedir. Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise, ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 94 TL yardım yapmalıdır" dedi.

Özer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, okullara ihtiyaçları doğrultusunda bir bütçe ayırarak, öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Eğitim giderleri veliye büyük bir yük getirirken; okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ekstralar velilerin belini iyice bükmektedir. Öğrencilerin eğitim giderlerini devletin karşılaması anayasal bir zorunluluktur. Devlet, eğitime yatırım noktasında cimri davranmamalıdır. Çünkü en büyük yatırım, geleceğimiz olan çocuklarımıza yapılandır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler