Erdoğan yine İsrail'e yüklendi

Mısır'da bulunan Başbakan Erdoğan, İsrail'e yüklenmeye devam ediyor: İsrail'in barış adına dünyada söyleyebileceği hiçbir sözü yoktur

Yayınlanma: 13.09.2011 - 07:49
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak “ANA” ile “Arap baharı”nın yaşandığı ülkelere yaptığı ziyaretin ilk ayağı olan Mısır'ın başkenti Kahire'ye geldi.

Başbakan Erdoğan, Kahire Havaalanı'nda Mısır Başbakanı Essam Sharaf tarafından karşılandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı da karşılamada yer aldı.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal, kızı Sümeyye Erdoğan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de Kahire'ye geldi.

Bu arada, Başbakan Erdoğan, havaalanına gelmeden önce VIP salonunda Türkiye'den gelen polis k-9 köpeği “Timsah”, arama yaptı.

Havaalanında yaklaşık bin-bin 500 Mısırlı, “Başbakan Erdoğan Mısır'a hoşgeldin”, “Mısır ve Türk halkı tek bir yumruk”, “Mısır-Türkiye el ele”, “Mısır-Türk kardeşliği” yönünde sloganlar attı.

Mısırlılar, Başbakan Erdoğan'ın posterlerini de taşırlarken, zaman zaman da tekbir getirdi. “Erdoğan, ikinci memleketi Mısır'ın kahramanı”, “Erdoğan, hoşgeldin”, “Mısır'a hoşgeldin Erdoğan”, “İyi cetvel merhaba Erdoğan” yazılı pankartlar dikkati çekerken Erdoğan'ı görmeye gelen bazı Mısırlılar ellerinde taşıdıkları Türkçe yazılı pankartlarda kelime hatası yapıp yapmadıklarını Türk gazetecilere sordu.

Arapça seslendi

Başbakan Erdoğan, havalimanında kendisini karşılayan Mısırlılara Arapça seslendi.

 

İsrali'e eleştiri

Erdoğan, resmi bir ziyaret için gittiği Mısır'da Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi açılış oturumunda bir konuşma yaptı.

Konuşmasına katılımcıları Arapça selamlayarak başlayan Erdoğan, Türk-Arap ilişkileri ve Arap Baharı'ndan Libya ve Ortadoğu meselelerine uzanan çok sayıda konuya değindi.
Erdoğan, "Filistin davası insanlık onurunu ayağa kaldırma mücadelesidir... Filistin devletinin tanınması gerekmektedir. Filistin devletinin tanınması bir seçenek değil, zorunluluktur. İnşallah bu ay sona ermeden Filistin'i BM nezdinde çok farklı bir statüde bulacağız" dedi.

Arap Birliği üyelerine Filistin'in devlet olarak tanınma girişimlerine destek verme çağrısı yapan Erdoğan, "Filistinlilerin bayrağının BM’de dalgalanma zamanı gelmiştir. Gelin bu bayrağı göndere en kısa zamanda birlikte çekelim" diye konuştu.

 

Ortak basın toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Her kutlu doğum sancılı olur. Biz Türkiye olarak, Türk milleti olarak, Mısır halkının bu süreci başarıyla atlatacağını görüyor ve buna inanıyoruz. Bizler iyi günde olduğu gibi zor günde de Mısır'ın yanındayız'' dedi.

Başbakan Erdoğan ve Mısır Başbakanı İsam Şeref, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından, ''Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi''nin kurulmasına ilişkin ''Ortak Siyasi Bildirge'' imzaladılar. İmza töreninin ardından Erdoğan ve Şeref ortak basın toplantısı düzenlediler.

Erdoğan, basın toplantısındaki sözlerine, Şeref'in daveti üzerine geldiği Mısır'da gördüğü misafirperverlik için tüm Mısır'a teşekkür etti.

Türkiye ile Mısır'ın dost olmanın ötesinde iki kardeş ülke olduğunu belirten Erdoğan, iki ülke arasında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerin sıklığının da ortaya koyduğunu söyledi.

Mısır ve Türkiye'nin tarihsel birikiminin, tarihsel kökleri itibariyle bölgedeki öneminin çok açık ortada olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
''Şu anda bölgede yaşanan özellikle demokratik taleplere dayalı hak ve özgürlükler noktasındaki arayış özellikle de Tahrir meydanının tarih yazması bu safhada çok büyük önem arz etmektedir.
Şunu altını çizerek ifade etmek istiyorum; Her kutlu doğum sancılı olur. Biz Türkiye olarak, Türk milleti olarak, Mısır halkının bu süreci başarıyla atlatacağını görüyor ve buna inanıyoruz. Mısır halkı, kardeşlerimiz bilmelidir ki, bizler iyi günde olduğu gibi zor günde de Mısır'ın yanındayız. Zira bizim birlikteliğimiz tarihten geliyor. Biz aslında aynı ailenin fertleriyiz. Anadolu ve Nil medeniyetleri yazılı ve yazılı olmayan insanlık tarihine beşiklik etmiştir. Dolayısıyla bu haliyle bir coğrafyanın siklet merkeziyiz. Kardeşim Başbakan Şeref ile birlikte bakanlarımız az önce Ortak İşbirliği Anlaşmalarını imzaladı. İşbirliğimizin daha da geliştirilmesi imkanlarının bu vesileyle adımlarını atmış bulunuyoruz.''

Nüfus itibarıyla bakıldığında Türkiye ve Mısır'ın yaklaşık 150 milyonu aşkın nüfusu bulunduğunu ve 1 milyon 800 bin kilometrekarelik alana sahip olduğunu belirten Erdoğan, ''Bu 2 büyük ülke, 2 güçlü ülke inanıyorum ki; bölgenin aydınlık, barış dolu geleceğini hazırlamaya namzettir. Kurulan bu ekonomik mekanizma ülkelerimiz arasında geleceği çok daha güçlü kılacaktır. Az önce kardeşim ifade etti, 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz ama bunu süratle 5 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu konuda mutabakatımız var. Yatırımcılarımız şu anda 1,5 milyar dolarlık yatırım hacmine sahip. Kendilerini teşvik ediyoruz ve bunu süratle 5 milyar dolara çıkarmaları hedefini verdik. Dün gece buraya 280 iş adamı ile birlikte geldik. Türk ve Mısır işadamlarını bir araya getirmek suretiyle ortak adımları atalım istiyoruz'' diye konuştu.

 

İsrail'e yüklenmeye devam ediyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'ı ''barışa gönül vermiş bir ülke'' olarak gördüklerini belirterek, Mısır ile bu konudaki mutabakatlarını ifade ettiklerini söyledi.

Erdoğan, Mısırlı bir gazetecinin, ''İsrail gazetelerinde Mısır ziyaretinizin çok tehlikeli bir ziyaret olduğu yazıldı, 'daha önce olmamış bir stratejik açılım' diye nitelendirildi. Bunu siz, nasıl değerlendiriyorsunuz? İsrail'e karşı Türkiye ve Mısır bir koordinasyon içinde olmalı mı?'' sorusunu üzerine, Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin stratejik içeriğini İsrail'in belirlemediğini, kendilerinin belirlediği strateji çerçevesinde adımlar attıklarını, hareket ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Barışın önündeki engelleri de kaldırmak suretiyle burada barışa gönül veren en önemli ülke olarak gördüğümüz Mısır'la da bu konudaki mutabakatımızı az önce ifade ettik. Uluslararası sularda 9 vatandaşımızı şehit eden İsrail'dir, kısa bir süre önce yine 5 Mısırlı kardeşimizi şehit eden İsrail'dir. İsrail'in barış adına dünyada söyleyebileceği hiçbir sözü yoktur. Strateji bize aittir, bunu kimseye soracak değiliz'' diye konuştu.

Daha önceki açıklamalarında ''Arap Baharı'nı tersine çevirmek isteyen gizli mihraklar çıkabilir'' ifadelerini kullandığının hatırlatılması ve bu sözüyle neyi kastediğinin sorulması üzerine de Erdoğan, ''Bunu süreç içerisinde çok daha soyuttan, somuta göreceğiz, bunu şu an dillendirmek gerekmez, onlar kendilerini zaman içinde gösterirler'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler