Makyaj bir sanattır

Eti Motola, bir makyöz. Onun için makyaj bir ifade biçimi. O yüzden de her yüzün kendine özgü bir rengi olduğunu düşünüyor. Rengini bulmak isteyenlerle bilgisini paylaşmak için makyaj dersleri de veriyor.

Yayınlanma: 14.12.2008 - 11:23
Abone Ol google-news

Eti Motola, bir makyaj sanatçısı. Makyaj, onun için sadece bir süslenme aracı değil, içindeki duygu ve düşünceleri somut hale getiren bir anlatım, ifade biçimi de. Mesleğinde kendini geliştirmek için resim, sinema, tiyatro, bale, opera, sosyoloji, antropoloji, felsefe ve psikolojiyle de ilgilenmesi biraz da bundan. Önce biraz geriye gidip, onu tanıyalım... Motola, makyajla 16-17 yaşındayken tanışıyor. Onu profesyonel makyajla tanıştıran isimse, Gürol Dalaman. Onu izlerken, karar veriyor makyöz olmaya, ancak bunu ailesine kabul ettiremeyince, İtalyan Ortaokulu’nu bitirip, kimya okumak için Kudüs Üniversitesi’ne gidiyor. Bir süre sonra asıl isteğinin güzellik uzmanlığı okumak olduğunu anlayınca, hayalinin peşine düşüyor.

Önce İngiltere/Nottingham’daki Mary Bolton College Of Beauty Therapy’de sonra da Londra International Therapy Center’da eğitim alıyor. Okul boyunca garsonluk, çocuk bakıcılığı yaparak geçimini sağlıyor. Diplomaları ona Londra’daki Excelsior Oteli spa merkezinin de kapılarını açıyor. Orada bir süre çalışıp İstanbul’a dönüyor. Ancak yolculuk bununla bitmiyor, üç yılda biriktirdiği parayla Paris’te profesyonel makyaj sanatçısı yetiştiren Christian Chauveau Cours Technique Privé de Maquillage Artistique okulunda eğitim alıyor. Başarısından dolayı, okulu staj yapması için onu Louis Lumiere Sinema Okulu’nda çalışmaya yolluyor. “Müthiş deneyimlerdi onlar” diyor, “unutulmaz anılarla dolu günlerdi! Mezun olduktan sonra ilk önce Ulusal Fransız Televizyonu’na başvurdum. Çalışmalarımı çok beğendikleri halde stajyer önceliğinin kendi vatandaşlarına ait olduğunu söyleyip beni geri çevirdiler… Uzun arayışlardan sonra iki kısa metrajda çalıştım, ancak paralar suyunu çekince, mesleğim dışındaki işlerde çalışmak istemediğim için İstanbul’a döndüm”.

Makyaj ve makyaj tasarımıyla ilgili tüm alanlarda çalışıyor Motola; fotoğraf, film, sahne sanatları, kutlamalar, tanıtım organizasyonları... 1982’den beri de fırçası, yerli ve yabancı çok sayıda yönetmen, fotoğraf sanatçısı, sinema ve sahne sanatçısı için kalkıp iniyor. Motola, “Makyaj tasarımını, gündelik yaşamlarında ve kutlamalarında özel ve güzel görünmek, basit teknikleri ve sırlarıyla makyaj uygulamayı hızla öğrenmek isteyen herkese, bir de sinema ve sahne sanatçılarına, yaşam boyu kullanabilecekleri bir formatta sunuyorum. Sanatçıların canlandıracakları karakter açısından içsel ve görsel olarak en önemli yardımcılarından biri makyaj” diyor. Ona göre, iyi bir makyöz olmanın birinci şartı; meslek aşkı. Sonrası? “Güzel-çirkin gibi insanı sınırlandıran kavramlara takılmadan kendini yormadan, inanarak eğitmek, geliştirmek, bilgiyle zenginleştirmek”.

Şimdi bilgilerini paylaşmak için, makyaj dersleri de veriyor. İstiyor ki, makyaj yapanlar en azından bunu bilinçli yapsın, onca para verdikleri malzemelerin karşılığını alsın. Kendisini bu konuda bilinçlendirmek isteyenlerin sayısının giderek arttığını söylüyor. Öğrencileri arasında, sahne veya sinema sanatçıları da var, onların eğitim alma nedeni, canlandıracakları karaktere uyan makyajın tasarımını çalışmak. Motola, boyanma bilgisinin herkeste bulunduğuna inanıyor. Bunun için kanıtları var: Anadolu, Afrika, Pasifik Okyanusu adaları gibi mekânlarda yaşayan halk ve kabilelerdeki “kendisini bir sanat eseri olarak” bezeyen bireylerle ilgili araştırmalar; “tatouage” yani dövmeler... “Onlar ‘gerçek güzelliği’ bizlere bazen çok çarpıcı örneklerle sunuyorlar” diyor, “Bu bilgi bence, uzmanlık alanımız olsun veya olmasın, hepimizde var… Önemli olan ancak aynada görebildiğimiz yansımamızla barışık olmak, sevmek. Makyaj bir araç, iletişim biçimi; boyaları fırça, sünger veya ellerimizi kullanarak uyguladığımız bir teknik”.

Onun makyaj anlayışı, her yüz için farklılık gösteriyor, çünkü “moda diye kişiliği silip insanları prototip robotlar haline getirmek” ona anlamsız geliyor.

www.etimotola.com.tr


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler