AKP'nin Alevi aldatmacası

AKP, yerel seçime kadar Madımak, siyasi partiler ve Alevi örgütleriyle diyalog arayışları dışında zorunlu din dersinin kaldırılması ve cemevlerine ibadethane statüsü tanınması konularında somut bir adım atmayı düşünmüyor.

Yayınlanma: 14.12.2008 - 11:57
Abone Ol google-news

Yerel seçime kadar Alevilerin sorunlarının çözülmesi için gerekli adımların atılacağını açıklayan AKP, Madımak Oteli, siyasi partiler ve Alevi örgütleriyle diyalog dışında somut bir adım atmayı düşünmüyor. AKP, zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerine ibadethane statüsü tanınması gibi parti içinde de sıkıntı yaratan tartışmalı konuları ise parti tabanında tepki yaratabileceği kaygısıyla seçim sonrasına bırakmayı planlıyor.

AKP, ocak ayından itibaren Alevi örgütlerinin temsilcileriyle Başbakan Tayyip Erdoğanı buluşturmaya devam edecek. Alevi örgütleri ile bu alanda çalışma yapan sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir kurultay ya da kamp yapılmasıyla ilgili çalışmalar yürütülecek. Bu çalışmanın ne zaman ve nerede yapılacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Alevilerin önerileriyle ilgili olarak çalışma yapan Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu da siyasi partiler ve Alevi örgütleriyle diyalog arayışlarını sürdürecek.

AKP, yerel seçime kadar Madımak Oteliyle ilgili sorunu da bir şekilde noktalamayı planlıyor. Otelin bulunduğu binanın mülkiyetinin Kültür Bakanlığı tarafından satın alınması ve müzeye dönüştürülmesi önerileri üzerinde duruluyor. Bazı Alevi örgütleri, otelin utanç müzesine dönüştürülmesini isterken, parti içinde bu konuda da görüş ayrılıkları yaşanıyor. Bazı parti yöneticileri, otelin müze haline getirilmesinin kentte yeni bir gerginlik noktası yaratabileceğine dikkat çekerek, Müze yerine bazı kesimlerin istismar etmesini engelleyecek bir formül geliştirilebilir. Müze olmaz da kütüphaneye dönüştürülebilirgörüşünü dile getiriyor.

 

Sorunlu konular seçim sonrasına

AKPnin seçim sonrasına bırakmayı planladığı zorunlu din dersi, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi gibi önerilerin yaşama geçirilmesi ise oldukça güç gözüküyor. Zorunlu din derslerinin kaldırılması için anayasa değişikliği gerekiyor. Aslında zorunlu din dersinin kaldırılmasını istemeyen AKP, okullarda okutulan zorunlu din dersinin içeriğinin değiştirilerek dinler tarihi ve kültürü dersine dönüştürülmesi, ancak İslam dininin öğretilebilmesi için de ayrıca seçmeli bir din dersi getirilmesini istiyor.

AKP açısından en sıkıntılı konu ise cemevlerine ibadethane statüsü tanınması. AKP içindeki Alevi milletvekilleri, bunun İmar Yasasının ek 2. maddesinin değiştirilerek kolaylıkla yapılabileceğini dile getiriyor. Ancak bazı AKP yöneticileri, En sıkıntılı durum bu. Eğer statü tanınırsa, o zaman İslam dini içinde cami ve cemevi olarak iki ayrı ibadethane olacak. Bu ileride bazı tarikatların isteklerini gündeme getirebilir görüşünü dile getiriyor.

Aleviler ile kurulacak birim konusunda da parti içinde görüş ayrılıkları yaşanıyor. Söz konusu birimin Diyanet, Devlet Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulmasına ilişkin farklı öneriler gündeme getiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler