Şeb-i Arus töreninin içeriği anlatıldı

Mevlana Celaleddin Rumi'nin 735. Vuslat Yıl Dönümü dolayısıyla, 17 Aralık Çarşamba günü Bostancı Gösteri Merkezi'nde Şeb-i Arus töreninin içeriği, tanıtım toplantısıyla anlatıldı. Toplantıda konuşan Proje Koordinatörü Rıfat Sakin, Mevlana'nın uluslararası tanıtımını yapmanın yanı sıra, Mevlana'nın ortak paydasına dayanarak Türkiye'nin uluslararası planda tanıtımını da gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yayınlanma: 15.12.2008 - 16:03
Abone Ol google-news

Markaj Group Organizasyon tarafından Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği'nin (Mekder) katkılarıyla, Dream Hill Business Deluxe Hotel sponsorluğunda yapılacak Şeb-i Arus töreninin içeriği, Bağcılar Holiday Inn Hotel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda konuşan Proje Koordinatörü Rıfat Sakin, Mevlana'nın sevgi ve hoşgörü felsefesiyle yola çıkan Markaj Group Organizasyon'un bu yıl ilk kez gerçekleştireceği Mevlana'yı anma etkinliklerinin bundan böyle her yıl devam edeceğini söyledi.

2009 yılında Türkiye'nin çeşitli illerinin yanı sıra yurt dışında da tanıtım etkinliklerini düzenleyeceklerini anlatan Sakin, bahar aylarında Çin'in, dünyanın en büyük opera binası olan Beijing Opera Binası'nda 5-7 etkinlik yapacaklarını anlattı.

Sakin, 17 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilecek Şeb-i Arus töreni hakkında da bilgi verdi. Açılış ve konuşmaların ardından 19.30'da FEYZ Trio'nun konserinin yer alacağını belirten Sakin, semazenlerin eşlik edeceği Revnak topluluğunun da gecede sahne alacağını aktardı. Gecenin, Mekder tarafından sunulacak Şeb-i Arus töreniyle sona ereceğini kaydeden Sakin, etkinlik öncesinde, saat 13.00'ten itibaren de yine Bostancı Gösteri Merkezi'nde de ev hanımları bir etkinlik yapılacağını dile getirdi.

Sakin, bu etkinlikte de Revnak topluluğunun konserinin yanı sıra ''Mevlana Felsefesi ve Kadınlar'' başlıklı bir panel ve serginin yer alacağını söyledi.

Mekder Başkanı Abdülhamit Çakmut da 1999 yılında kurulan derneğin Türk kültürünün en önemli unsurlarından Mevleviliği bütün sanat dallarıyla tanıttığını, isteyen kadınlar ve erkeklere semazenlik kültürünü ve sema yapmayı öğrettiklerini dile getirdi.

Çakmut, Türk Sanat Müziği, enstrümantal müzik ve klasik fasıl koroları, Türk Halk Müziği korosu ile Bayanlar Tasavvuf ve Sema Grubu'nun da bünyelerinde yer aldığını sözlerine ekledi.

Semanın insanlara ''sokaklarda gösteri mahiyetinde'' yapılmasının da yanlış olduğunu söyleyen Çakmut, ''Evet, sema bir ibadet değil ama ibadet zihniyetiyle, ibadet ciddiyetiyle yapılan bir yolculuk... İslam'ın sevgi yüzü olan Mevleviliği bayanlar ve beyler bir pota içinde, ayrım gözetmeden anlatmalıdır. Bizler de dernek olarak yıllardır Şeb-i Arus törenleri yapıyoruz'' diye konuştu.

Basın toplantısına, gecede sahne alacak Türkiye'nin ilk kadın Tasavvuf Müziği topluluğu ''Revnak'' ve kanun, ney ve klasik piyano üzerine kurdukları altyapılarla, klasik orkestral altyapıları sahneye taşıyan FEYZ Trio'nun üyeleri de katıldı. Toplantı sonunda, Revnak grubu üyeleri, iki semazen eşliğinde kısa bir dinleti de sundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler