Hazırlıklarda sonuca yaklaşıldı

AB üyesi ülkeler, Türkiye ile 19 Aralık'ta açılması planlanan sermayenin serbest dolaşımıyla bilgi toplumu ve medya fasıllarıyla ilgili hazırlıklarda sonuca yaklaştı.

Yayınlanma: 15.12.2008 - 19:54
Abone Ol google-news

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, AB üye ülkelerin genişlemeden sorumlu diplomatlarının katıldığı Genişleme Çalışma Grubu'nun bugünkü toplantısında, Hırvatistan ve Türkiye ile ilgili açılacak fasıllarda önemli mesafe alınsa da ''küçük ayrıntıların'' tartışılması yarına kaldı.

Türkiye ile açılacak 2 fasılda da önemli sıkıntı olmadığını vurgulayan kaynaklar, Genişleme Çalışma Grubu'ndan yarın çıkacak olumlu sonucun perşembe günü toplanacak AB Daimi Temsilciler Komitesi'nde (COREPER) onaylanarak 1 gün sonra Türkiye ile 2 fasılda daha müzakerelerin başlatılması için hükümetlerarası konferansın toplanmasının güvence altına alınacağını belirtiyorlar.

AB kaynakları, 1 Ocak'ta görevi Fransa'dan devralacak Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığı sırasında Türkiye ile açılması olası fasılları ise vergilendirmeyle sosyal politika ve istihdam olarak sıralıyor.

Türkiye, bugüne dek AB ile müzakerelere konu 33 fasıldan 8'ini açarken, 1'ini tüm süreç sonuçlanıncaya dek geçici olarak kapattı. Fransa dönem başkanlığında açılacak 2 fasılla birlikte yolun neredeyse 3'te 1'ini geride bırakacak olan Türkiye, Kıbrıs Rum kesimine limanların açılmaması gerekçesiyle 8 faslın resmi ve bir o kadar faslın da Fransa ve Rumlar tarafından gayrıresmi olarak engellenmesiyle karşı karşıya bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon