İstanbul Üniversitesi 'Ali Akyüz' dedi

İstanbul Üniversitesi’nin rektörlük seçimini, Prof. Dr. Ali Akyüz kazandı. Üniversitenin “Cumhuriyetçi” kesiminin desteklediği adaylardan olan Akyüz’ü, ikinci olan Prof. Dr. Yunus Söylet takip etti. Öğretim üyeleri, üniversitenin iradesine sadık kalınarak atama yapılmasını istiyor.

Yayınlanma: 16.12.2008 - 19:39
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimi, dün gerçekleştirildi. Fen Fakültesi’nde sabah saatlerinde başlayan oy kullanma işlemi, 16.30’da sona erdi. Üniversitenin 2 bin 523 öğretim üyesinden 2 bin 378’i sandık başına giderken, 145 akademisyen oy kullanmadı. Birinciliği 483 oyla İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyüz elde etti. Diğer sıralama şöyle oldu: “Prof. Dr. Yunus Söylet-467,  Prof. Dr. Melih Boydak-365, Prof. Dr. Ahad Andican-328, Prof. Dr. Faruk Erzengin-250, Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu-181, Prof. Dr. Mustafa Keçer-91, Prof. Dr. Gülçin Bermek-81, Prof. Dr. Kenan Ulualp-46, Prof. Dr. Veysel Batmaz-23, Prof. Dr. Gediz Akdeniz-21, Prof. Dr. Kadir Erdin-14, Prof. Dr. Seyfettin Uludağ-9.”

Sonuçlara göre ilk 6’ya giren Akyüz, Söylet, Andican, Boydak, Erzengin ve Eyüboğlu’nun isimleri, bugün YÖK’e gönderilecek. YÖK adayları 22 Aralık Pazartesi günü yapacağı genel kurulla 3’e indirecek ve Köşk’e yollayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 3 isimden birini rektör olarak atayacak.

 

“Cumhuriyetçi” aday kazandı

Birinciliği elde eden Prof. Akyüz üniversitedeki “Cumhuriyetçi, Atatürkçü” kesimin desteklediği adaylar arasında yer alıyor. Öğretim üyeleri de Cumhurbaşkanı Gül’den üniversitenin iradesine sadık kalınmasını ve birinci olan ismin atanmasını istedi. Akyüz, seçimi kazandığının belirlenmesi ardından yaptığı açıklamada, “Ben birinci olduğum için ismim YÖK’e gönderilecek, sıralamada başka yerde olsaydım adımın gitmesini istemiyordum” dedi. Akyüz, seçimlerin bu haliyle demokratik olmadığını da belirterek, sistemin değişmesi gerektiğini söyledi.

Seçim öncesi, “AKP’nin adayı” olarak dillendirilen Söylet’in ise Akyüz’ü sadece 16 oy geriden izlemesi üniversite içinde kaygı uyandırdı. “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aile doktoru” olarak bilinen Yunus Söylet, YÖK’e AKP hükümetinin Bakanlar Kurulu kontenjanından üye olarak atanmıştı. Erdoğan ile birlikte Sıcak Yuva Vakfı’nı kuran Söylet, hükümete yakın çizgisiyle tanınıyor. Seçim öncesi rektör adayları arasında yapılan bir ankette “üniversitede türban, laiklik” gibi konularda sorular yöneltilmiş, Söylet ise tavrını ortaya koymaktan kaçınarak, “soruların akademik olmadığını” savunmuş ve yanıtlamamıştı. Seçimin tek kadın adayı Gülçin Bermek, sonuçların açıklanmasını diğer rektör adaylarıyla birlikte en önden izlemek yerine, salonun en gerisinden ayakta takip etti. Anadolu’da Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez’i serbest bıraktıran Adli Tıp raporuna attığı imza ile bilinen Prof. Dr. Seyfettin Uludağ ise açılan her zarf ile giderek yarıştan kopması üzerine, oyların henüz yarısı bile belli olmamışken, sonucu beklemeden üniversiteyi terk etti. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak seçimin başından sonuna kadar salonda kalarak, adayların arasında oylamayı ve sonuçları takip etti. Geçersiz çıkan oyların yanı sıra bazı zarflardan, aynı ismin yer aldığı 2-3 oy pusulası çıkması dikkat çekti. Geçersiz oylardan birinin üzerine “YÖK’e hayır” yazılırken, bu pusula salonda bulunanlardan alkış aldı. Öte yandan zarflar açıldığında 14. aday da ortaya çıkarken, Hukuk Fakültesi İdare Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zehreddin Aslan bir oy aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler