'Daha fazla harcama yapmanın tam sırası'

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, gelecek 2 yılda OECD ülkelerinde 10 milyon kişinin daha işini kaybedeceğini, ancak 'Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle küresel krize karşı antivirüs geliştirdiğini, bu yüzden küresel krize diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu söyledi. Mevcut durumda en büyük eksikliğin güven olduğunu vurgulayan Gurria, ''daha fazla harcama yapmanın tam sırası'' dedi.

Yayınlanma: 16.12.2008 - 15:51
Abone Ol google-news

Ankara'daki temasları kapsamında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ETÜ) bulunan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, küresel krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

'Kriz OECD ülkelerinde 10 milyon işsiz daha yaratacak'

Kriz öncelikle etkisinin banka banka daha sonra ise ülke ülke hissedildiğini bununda da sistemleri ve rekabetçiliği olumsuz etkilediğini anlatan Gurria, bunun başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere bir çok ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğini kaydetti.

Küresel krizle birlikte güven ortamının azaldığını ve trilyonlarca doların kaybedildiğini, her şeyden önemlisi işsizliğin hızla arttığını anlatan Gurria, ''gelecek 2 yılda OECD ülkelerinde 10 milyon kişi daha işini kaybedecek'' diye konuştu.

Söz konusu dönemde petrol ve gıda fiyatlarının düşmesine rağmen, tüketimde önemli bir daralma görüldüğüne dikkati çeken Gurria, ülke ekonomilerinin bu kapsamda çeşitli tedbirler aldıklarını, kurtarma paketleri açıkladıklarını, faiz indirimine gittiklerini kaydetti.


'Daha fazla harcama yapmanın tam sırası'

Türkiye'nin bu güne kadar iyi bir büyüme performansı sergilediğini, küresel finansal kriz çerçevesinde elbette büyüme oranlarında önemli düşüşler görüleceğini ifade eden Angel Gurria, belki büyüme oranının yüzde 3'ün bile altında olacağına işaret etti.

Gelecek yıl ise büyüme hızının yüzde 1,6 düzeyine gerileyebileceğini belirten Gurria, Türk ekonomisinde düşük fakat pozitif büyüme oranları beklediklerini söyledi.

Mali durumun ise gelir ayağının zayıf olmasından dolayı daha karmaşık hale gelebileceğine dikkati çeken Gurria, ''daha fazla harcama yapmanın tam sırası'' dedi.

 

'Türkiye 2001 krizi sayesinde krizlere antivürüs geliştirdi'

Türkiye'nin 2001 yılında bir ekonomik kriz yaşadığını ve bu yüzden küresel krize diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu bildiren Gurria, ''Türkiye 2001 yılında yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle küresel krize karşı antivirüs geliştirmiş durumda'' dedi.

Ancak buna rağmen, bankacılık,kamu ve özel sektörün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade eden Gurria, küresel kriz ortamında ülkenin dış ülkelerle bağlantılarını iyi kurması ve üretim artışına, yatırıma ve teknolojik gelişmelere önem vermesi ve gerekli tedbirleri alması gerektiğini kaydetti.

Gurria ayrıca, maliye politikalarının para politikalarıyla, güvenilir harcama kurallarıyla ve yapısal reformlarla desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, bu çerçevede ''finansal eğitime'' önem verilmesini de istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler