Meclis'te 'faşist' tartışması

TBMM'deki, bütçe görüşmeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve DTP'liler arasında sert tartışmalara sahne oldu. Erdoğan, 'Gücünüz yetiyorsa seçime parti olarak girin' diye meydan okuduğu DTP'lileri 'Nazizmi hortlatmakla' suçladı.' Erdoğan'a tepki gösteren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, 'Faşizmi hortlatan Başbakan'ın kendisidir' dedi.

Yayınlanma: 16.12.2008 - 18:20
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu’nda, bütçe görüşmeleri sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan ile DTP’li milletvekilleri başta olmak üzere muhalefet milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı. 2009 yılı bütçesinin “Türkiye için krizi fırsata dönüştürme bütçesi” olacağını ileri süren Erdoğan, alınan önlemleri anlattı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın krizin ulusal nitelikte olduğu yönündeki sözlerini eleştiren Erdoğan, küresel krizin görmezden gelinemeyeceğini, Türkiye’nin bundan az ya da çok zarar göreceğini belirtti.

 

‘Teğet geçmek, dokundurmaktır’

CHP sıralarından “Hani kriz teğet geçecekti” diye laf atılması üzerine Erdoğan, “Teğet geçer dedim, bunu size ezberlettiğim için de mutluyum. Size geometri dersi vereyim, teğet geçmek de dokundurmaktır. Oradan da bir zarar gelecek yani” diye konuştu.
Hükümetin kriz nedeniyle önlem almakta geciktiği yönündeki eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, açıklanan önlemleri sıraladı. Erdoğan, “30’a yakın attığımız adımla ilgili bir paketi açıkladım. Siz herhalde ambalajı görmek istiyorsunuz, ambalaja gerek görmedik, ambalajsız hemen hayata geçirelim dedik” açıklamasını yaptı. Bu sırada CHP’li Mustafa Özyürek’in laf atması üzerine Erdoğan, “Hesap bilmiyorsun” karşılığını verdi. Erdoğan, CHP’li Esfender Korkmaz’ın yerinden laf atması üzerine da, “Hoca dinle. Sen çarşı pazarı bilmezsin, sadece kitabın arasından konuşursun” dedi. Erdoğan, eğitimdeki çalışmaları anlatırken, CHP’li milletvekilleri “Fethullah çocukları arttı” diyerek tepki gösterdiler. Erdoğan, bunun üzerine “Çok ayıp, şık değil bunlar. Ayıp oluyor. Böyle çirkin laflar atarak bir yere varamazsınız” dedi.

DTP’ye sert eleştiriler yönelten Erdoğan, Hakkari’ye yaptığı gezi sırasında vatandaşların tehdit edildiğini söyledi. Erdoğan, “Özgürlük, vatanı sevmek bu mu? Yaptığınız toplantılarda bayrağımızı değil de farklı bayraklar getirmek suretiyle ayrımcılık tohumu ekenler kendisini çek etmesi lazım. Tehditlerle bir yere varamazsınız. Yaptığınız iş sadece budur, tehdit etmek suretiyle oy topluyorsunuz. Demokrasinin, özgürlüklerin hak aramanın yolu oradan geçmiyor. Tatlı dille konuşmaktan, anlatmaktan geçiyor, bunu yapın da sizi göreyim” diye konuştu. DTP’lilerin “Pompalıyla susturmaya çalışıyorsunuz”, “Halk düşmanı” demeleri ve ırkçı faşist lider Le Pen benzetmesi yapmaları üzerine çok sinirlenen Erdoğan, “Le Pen sizsiniz. Siz bu ülkede nazizmi hortlattınız” dedi. DTP’liler, “Halka hakaret ediyorsunuz” diye laf atmaya devam ettiler. Bunun üzerine Erdoğan, “Halka hakaret eden bir parti olsaydık, doğunun birinci partisi olmazdık” karşılığını verdi. DTP sıralarından “Şimdi gelsenize” denmesi üzerine Erdoğan, “Gücünüz yetiyorsa seçime parti olarak girin” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ülkenin bölünmezliği ile ilgili düşüncelerini paylaştığını anlatan Erdoğan, “Biz millet, vatan kavramını bir yerlere yediremeyiz. Bu vatanı da kusura bakmayın böldürtmeyiz” dedi. Erdoğan, konuşması sırasında CHP lideri Deniz Baykal’ın Enerji Bakanı olduğu dönemdeki “Akaryakıt darlığı halkı perişan etti”, “Develüasyon karabulut gibi çöktü”, “Aylardır tüp gaz alamayanlar geceleri de kuyrukta geçirmeye başladılar” başlıklarını taşıyan gazete kupürlerini kürsüden milletvekillerine gösterdi. Bu sırada bazı CHP’liler “Deniz Feneri’ne gel, bugünü konuş, bugünü” diyerek tepki gösterdiler.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da konuşmasında, Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 0.5 büyüdüğünü belirterek, “Bir ekonomide düşük oranlı da olsa bir büyüme varsa orada resesyondan bahsedilemez” dedi. Dünyayı yöneten büyük ekonomilerin krizi yönetmede zayıf kaldıklarını kaydeden Unakıtan, dünyayı bu hale getirmiş olan ekonomi sisteminin düzeltilmesini önerdi. 2001 yılında bir anayasa kitapçığı fırlatılmasıyla Türk ekonomisinin alt üst olduğunu anlatan Unakıtan, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eski Başbakan Bülent Ecevit’in fotoğraflarının yer aldığı gazete küpürlerini gösterdi. Unakıtan, “Eğer biz reformları yapmasaydık 2 sayfa atsaydınız duman olurduk” dedi. Unakıtan, vatandaşlara yastık altındaki altınları ortaya çıkarmaları çağrısında da bulundu. Hükümetin sosyal yardımlarla ilgili çalışmalarını anlatan Unakıtan, CHP milletvekillerinin laf atmaları üzerine, “Belki değişirsiniz, çarşaf marşaf biraz değişiyorsunuz. İyi şeyleri almaya bakın, bu milletle bütünleşmeye bakın” diye karşılık verdi.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP lideri Baykal’ın bütçeyle ilgili rakamları çarpıttığını belirterek, “Sayın Baykal, sihirbaz edasıyla abra kadabra yaparak Türkiye’nin 6 yıllık gelişimini gözardı etmiştir” dedi. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ise, Baykal’ı ünlü illüzyonist Zati Sungur’a benzetti.

 

Bir Başbakan Kasımpaşa kabadayası olamaz

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Başbakan Erdoğan'ın TBMM Genel Kurulu'nda DTP'lileri "Türkiye'de Nazizmi hortlatmakla" suçlamasına sert tepki gösterdi. Türk, "Bir Başbakan Kasımpaşa kabadayısı olamaz. O saygısızlığı yapan faşizmi, şovenizmi hortlatan Başbakan'ın kendisidir" diye konuştu. Türk Meclis kulisinde, Erdoğan'ın sözlerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Halkın iradesiyle seçilmiş olan milletvekili grubuna saygısızlık yapanın Başbakan'ın kendisi olduğunu belirten Türk, "Halkın iradesiyle seçilmiş olan insanlara saygısızlık yapacak, ondan sonra da halktan saygı bekleyecek. Bunu başlatan kendisidir. Bir başbakan Kasımpaşa kabadayısı olamaz. Olmamalıdır" dedi.

 

Kürtler bu kadar aptal değil

Başbakan Erdoğan'ın tavrı ve söylediklerinin 'çirkin' olduğunu ve bir Başbakan'a yakışmadığını kaydeden Türk, şunları söyledi: "Bir de meseleleri olayları çarpıtarak gündeme getiriyor. Bu ülkede bu bayrak 'ortak bayrağımızdır' dedik. Bu cumhuriyetin demokratikleşmesini hep savunduk. Çağdaş değerlerle bezenmiş bir cumhuriyeti savunduk. Ümmeti savunmadık, şeriatı savunmadık. Tam tersine cumhuriyeti savunduk. Burada herkesi tek tipleştirerek bir yaklaşım gösteriyor. Başbakan çıkıyor 'benim Kürt kardeşlerim' diyor. Resmiyette, anayasada kimliğini hem inkar edeceksin, hem de Kürt kardeşim diyeceksin. Kürtler bu kadar aptal değildir. Madem Kürt kardeşim diyorsun, resmiyette Kürt kardeşinin hakkını hukukunu sağla."
 

Faşizmi hortlatan Başbakan'ın kendisidir

Her zaman milliyetçiliğe, ırkçılığa karşı çıktıklarını, sol değerleri savunduklarını ve etnik milliyetçiliğin halklar için tehlike olduğuna inandıklarını söyleyen Türk, "Tam tersi halkların kardeşliğini savunuyoruz. Halkların kardeşliğinin bütün yurttaşların kimliklerine, kültürlerine saygı göstererek sağlanacağına inanıyoruz. O saygısızlığı yapan faşizmi, şovenizmi hortlatan Başbakan'ın kendisidir" dedi. Türk, Başbakan'ın Güneydoğu'da birinci parti olduklarına ilişkin sözlerine ise "Halkın iradesine saygımız var, sonuçlar kendiliğinden ortaya çıkacak, şimdiden bunu bir yarışma, bir tartışma konusu yapmayı doğru bulmuyorum" karşılığını verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler