Antalya'da okullar tatil!

Şiddetli yağış ve fırtına yurt çapında hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası yaşanırken birçok evi ve işyerini de su bastı. Antalya'da yoğun yağışlar nedeniyle okullar bir gün tatil edildi

Yayınlanma: 09.10.2011 - 08:50
Abone Ol google-news

Sabahın erken saatlerinde şiddetini artıran yağmur nedeniyle Hatay ve Güzelyalı semtleriyle, Narlıdere ilçesinde bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Yağış nedeniyle şehir merkezinde çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası yaşanırken, itfaiye ve İZSU ekipleri özellikle Konak ilçesinde su baskınlarına karşı yoğun önlem aldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, İzmir şehir merkezinde metrekareye 41 kilogram yağış düştü. Dikili ve Bergama'da ise metrekaraye düşen yağış miktarı 63 kilogram olarak kaydedilirken, Çeşme ve Menemen'e de 58 kilogram yağış düştü.

Öte yandan dün kuvvetli yağış uyarısı verilen Manisa'ya metrekare başına 12, Akhisar'a 25, Aydın'a 6,6 ve Söke ilçesine 28 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

 

Antalya'da okullar bir gün tatil edildi

Antalya'da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Cadde ve sokakların sular altında kalması nedeniyle araçlarında mahsur kalan çok sayıdaki kişi, iş makineleri ve itfaiye ekiplerinin yardımıyla kurtarıldı. Bu arada Antalya'nın 18 ilçesinde taşımalı eğitim gören ilk ve ortaöğretim okulları şiddetli yağış nedeniyle yarın tatil edildi.

Antalya'da akşam saatlerinde etkisini artıran yağış ve fırtına, Aksu ilçesi ile Lara bölgesinde etkili oldu. Buralarda çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Ağaçların devrildiği fırtınada evlerin zemin ve bodrum katlarını su bastı.
 

Lara ve Aksu'da yağışlar felç etti

Antalya İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, kendilerine 50 su baskını ihbarı geldiğini söyledi. Yağmur ve fırtınanın özellikle Lara bölgesi ile Aksu ilçesinde etkili olduğunu ifade eden Pehlivan, teşkilat olarak izinlerin iptal edildiğini ve tüm ekiplerin yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olduğunu belirtti. Pehlivan, araçlarında mahsur kalan çok sayıda kişinin de itfaiye ekiplerince kurtarıldığını kaydetti. Pehlivan, Çarşamba gününe kadar su baskını tehlikesinin devam ettiğini vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmalarını istedi.
 

Meteoroloji'den Antalya uyarısı

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise kent merkezindeki şiddetli rüzgarın Pazartesi akşamına kadar devam edeceğini bildirdi. Fırtınanın hızının zaman zaman 80 kilometreye kadar ulaşacağını ifade eden yetkililer, Antalya sahil şeridinde şiddetli yağış nedeniyle su baskınları yaşanabileceğini vurguladı. Meteorolojik ihbarın devam ettiğini de kaydeden yetkililer, Antalya'da kent merkezinde akşam saatlerinde metrekareye 279 kilogram yağış düştüğünü kaydettiler.
 

 

Bodrum

Muğla'nın Bodrum ilçesinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle bazı iş yerlerini su bastı. Bodrum Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde başlayan ve etkisini giderek artıran şiddetli yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Metrekareye 2 saatte 51 kilogram yağışın düştüğü Bodrum'da, bazı iş yerlerinin birinci katlarıyla bodrum katlarını su bastı.

İlçede rüzgarın hızı zaman zaman saatte 65 kilometreyi bulurken, yağış nedeniyle Bodrum'un Kumbahçe ve Paşatarlası sahilindeki bazı işletmeler su baskınlarından etkilendi. Esnaf, kendi imkanlarıyla suları tahliye ederken, sahildeki masa, şezlong ve sandalyeler de muhafaza altına alındı.

Turgutreis beldesine bağlı İslamhaneleri köyünde ise su basan iş yerlerindeki mobilya ve beyaz eşyalar zarar gördü. İş yeri zarar gören esnaf Yusuf Zeki Uyar, İslamhaneleri köyünün yüksek kesimlerinden gelen yağmur sularından etkilendiklerini belirterek, ''Bodrum katındaki bütün eşyalarımız su içinde kaldı. Yüksekliği 2 metreyi bulan su nedeniyle içeri giremiyoruz. Yağmur yağdığı zaman burada hep aynı görüntü oluşuyor. Yetkililerin burada kalıcı çözüm bulmasını istiyorum'' diye konuştu.

Öte yandan, şiddetli yağış nedeniyle Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde büyük su birikintileri oluştu. Rögar kapaklarının taşması sonucu yolda biriken su birikintileri sürücülere zor anlar yaşattı. Bölgeye gelen belediye ekipleri çalışma yaparak kapanan yolu trafiğe açtı. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, şiddetli yağış ve fırtınanın salı gününe kadar aralıklarla devam edeceği uyarısında bulundu.

Bodrum'da sabaha karşı başlayan ve şiddetini artıran fırtına ve yağış aralıklarla devam ediyor. Fırtına nedeniyle Bodrum'un Gümüşlük beldesi sahilinde ''Kilia'' isimli motoryat karaya oturdu, bir balıkçı teknesi battı. Bodrum'un Gümbet Mahallesi'ndeki bir sitenin kanalizasyon şebekesi de şiddetli yağış nedeniyle zarar gördü. Kentte zaman zaman elektrik kesintisi yaşandı ve telefon hatlarında arıza meydana geldi.

 

Muğla

Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde başlayan ve etkisini giderek artıran şiddetli yağış, yaşamı olumsuz etkiliyor. Metrekareye 3 saatte 92 kilogram yağışın düştüğü Muğla'da, bazı iş yeri ve evlerin bodrum ve birinci katlarını su bastı. Emirbeyazıt, Muslihittin ve Kötekli mahallelerinde de bazı evler su baskınlarından etkilendi. Vatandaşlar ve belediye ekipleri suları tahliye ederken, bazı vatandaşlar ise eşyalarını kurtarmaya çalıştı.

Muğla Belediyesi İtfaiye Amiri Süleyman Madan, yaptığı açıklamada, şiddetli yağışın yol açtığı olumsuzluklara karşı çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, ''Vatandaşlardan yoğun şekilde ihbar alıyoruz. Ekiplerimiz şu ana kadar 20 ev ve iş yerinde su baskınına müdahale etti. Çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kent merkezinde 6 saatte metrekareye 152 kilogram yağış düştü. Şiddetli yağış nedeniyle bazı iş yeri ve evlerin bodrum ve birinci katlarını su bastı.

Muslihittin Mahallesi Kadıoğlu Sokak'taki bazı evlerin bodrum katları su altında kaldı. Evlerini su basan vatandaşlar kovalarla suyu tahliye edip eşyalarını kurtarmaya çalıştı. Karamuğla Deresi'nin taşması sonucu Muğla Adliyesi'nin giriş katı ile Zübeyde Hanım Caddesi ve Atatürk Bulvarı'nın bir kısmı da su altında kaldı.
 

Milas

Muğla'nın Milas ilçesinde yolda biriken su birikintileri, sürücülere zor anlar yaşattı. Bölgeye gelen belediye ekipleri, kapanan yolları trafiğe açmak için uzun süre uğraştı. Su birikintileri nedeniyle bazı araçlar arıza yaparak yolda kaldı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yağışın etkisiyle özellikle yollarda büyük su birikintileri oluştuğunu, söyledi. Tokat, tüm belediye personelinin görevlendirildiğini dile getirerek, ''Ekiplerimiz tespit edebildikleri ev ve iş yerlerinde yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar 20 ev ve iş yerinde su baskınlarına müdahale edildi. İki okulumuzda su baskınları yaşandı. Şiddetli rüzgar nedeniyle çok sayıda ağaç devrildi. Şehirde şiddetli yağış nedeniyle elektrik kesintisi yaşanıyor'' diye konuştu.
 

Kırklareli

Kırklareli'de sağanak hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Sabaha karşı başlayan ve aralıklarla devam eden şiddetli yağışta, 8 saat içinde metrekareye 24.4 kilogram yağış düştü. Sağanak nedeniyle bazı caddelerde oluşan su birikintileri, trafikte seyreden araç ve yayalara zor anlar yaşattı. Karacaibrahin, Karakaş ve Pınar Mahallerindeki caddelerde meydana gelen su birikintileri nedeniyle bazı araçlar yolda kaldı.

Kırklareli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri de su birikintileri olan bölgelerde çalışma başlattı. Hava sıcaklığının 15 derece ölçüldüğü kentte, Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri 3 gün boyunca kuvvetli sağanakların beklendiğini bildirdi.

 

Denizli

Denizli'de, şiddetli rüzgar hayatı olumsuz etkiliyor. Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, sabah saatlerinde başlayan rüzgarın bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini söyledi. Rüzgarın etkisiyle bazı ağaçların devrildiğini, bazılarının dallarının kırıldığını belirten Gökoğlan ''Allah'a şükür şu an için bir can kaybı yok. Pazar günü olması dolayısıyla izinde olan çalışanlarımızı da mesaiye çağırdık. Belediye olarak 350 çalışanımızla rüzgarın getirdiği olumsuzlukları gidermeye çalışıyoruz. Kırılan ağaç dallarını topluyor, yağmur kanallarının ızgaralarını temizliyoruz. Şu ana kadar bize herhangi bir ciddi mal zararı konusunda ihbar gelmiş durumda değil'' dedi.

Öte yandan, şiddetli rüzgarın etkisiyle kent merkezinde kısa süreli elektrik kesintisi yaşandı. Elektrik dağıtım şirketi Aydem'in yetkilileri, bazı mahallelerde devrilen ağaçların iletim hatlarına zarar verdiğini, tüm çalışanlarıyla elektrik kesintisi ihbarlarına yanıt vermeye çalıştıklarını bildirdi.

 

Çanakkale

Çanakkale'de metrekareye 3 saatte yaklaşık 10 kilogram yağış düştü. Kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan yağışlı hava zaman zaman etkisini artırıyor. Yağış nedeniyle, kentin alçak kesimlerindeki Barbaros ve İsmetpaşa mahallelerinde bazı cadde ve sokaklar su altında kaldı. Yağmura yolda yakalanan araç sürücüleri ile vatandaşlar zorlukla hareket etti.

Çanakkale Belediyesi ekipleri, yağış yoğunluğunun yaşandığı bölgelerdeki suları tahliye için çaba sarf ediyor. İl Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde metrekareye 3 saatte yaklaşık 10 kilogram yağış düştüğünü belirterek, yağmurlu havanın etsinin yarına kadar aralıklarla süreceğini kaydetti.
 

Lapseki

Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki etkili yağış nedeniyle, devlet hastanesinin yemekhane ve arşiv kısmını su bastı. Alınan bilgiye göre, geceden bu yana aralıklarla süren yağış, öğle saatlerinde ilçe genelinde etkisini artırdı. Kuvvetli yağış nedeniyle, Cumhuriyet Mahallesi İskele mevkisindeki devlet hastanesinin yemekhane ve arşiv kısmı su altında kaldı.

Hastane Müdürü Ahmet Gündüz, hastane binasının zemin katının alçak olduğunu, bina yakınındaki kanalizasyon borularının tıkandığı dönemlerde bu tür su baskınlarını yaşadıklarını söyledi. Gündüz, ''Zaten bu sıkıntımız vardı. Zaman zaman başımıza geliyor. Aksilik, dalgıç pompa da arızalanmış'' dedi. Hastanedeki suyu tahliye etme çalışmaları sürüyor.

 

Marmaris

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, fırtına nedeniyle karaya oturarak batma tehlikesi geçiren yelkenli tekne, vinç yardımıyla kurtarıldı. Edinilen bilgiye göre, Marmaris açıklarında demirli bulunan ve sahibinin ABD'li olduğu öğrenilen ''Tambuka'' isimli yelkenli teknenin sabah saatlerinde etkili olan fırtınada dip çapası koptu.

Rüzgarın ve dalgaların etkisiyle sürüklenen tekne, Marmaris Halk Plajı yakınlarında karaya oturdu. Kaptanının haber vermesi üzerine tekne sahibi Marmaris'e geldi ve çalışmalara başlandı.

Büyük bir vinç yardımıyla gerçekleştirilen kurtarma çalışmalarında ilk olarak tekne halatlarla kıyıya yaklaştırıldı. Daha sonra etrafından geçirilen halatlarla vince bağlanan tekne, yaklaşık 2 saat süren çalışmanın ardından karaya çıkartıldı.

Fırtına ve yağmurun etkisiyle oldukça zor geçen çalışmaları, plaja toplanan çok sayıda vatandaş ve turistler de ilgiyle izledi. Teknenin bakıma alınmak üzere bir marinaya götürüleceği bildirildi.

 

Yağışlı hava sürecek

Yurdun batı kesimlerinin Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı havanın etkisinde olduğu bildirildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, halen batı bölgelerde etkili olan yağışların, Marmara, Ege, Batı Akdeniz ile akşam saatlerinden itibaren İç Anadolu'nun batısında kuvvetli olması bekleniyor. Yağışlı sistemin yarın ve Salı günü batı ve iç kesimlerde etkili olacağı tahmin ediliyor.

Yarın, Batı Akdeniz kıyılarında aşırı, Marmara, Ege, Batı Akdeniz ile İç Anadolu'nun batısında kuvvetli yağışlar sürecek. Salı günü yağışlar Batı Akdeniz ile Ankara, Sakarya, Bolu, Düzce ve Çankırı çevrelerinde kuvvetli olacak. Hafta ortasından itibaren yağışlı hava doğu bölgelere gidecek, batı bölgelerde hafifleyen yağışlar Doğu Karadeniz'de etkisini artıracak.

Yarın ve Salı günü Marmara bölgesinde Poyraz ve Karayel, güney ve iç kesimlerde Lodos kuvvetli esecek. Aşırı ve kuvvetli yağış, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın oluşturabileceği sel, su baskını, yıldırım düşmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve yurttaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler