"Türkiye gerekli önlemleri alacak"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Türkiye'nin güvenliğini ilgilendiren konularda uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli gördüğü gerek askeri, gerek siyasi önlemleri almaya devam edeceğini söyledi.

Yayınlanma: 17.12.2008 - 13:04
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Dışişleri Bakanlığı'ndaki basın toplantısında, Türkiye-Irak ilişkileri, terör örgütü PKK ile mücadele ve Türkiye-Irak-ABD üçlü mekanizmasına ilişkin soruları yanıtladı.

Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK'nin mevcudiyetinin ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin Irak hükümetiyle işbirliği çerçevesinde sağlanmasının amaçlandığını belirten Özügergin, Türkiye, Irak ve ABD'nin oluşturduğu üçlü mekanizmanın amacının da bu olduğunu kaydetti.

Üçlü mekanizmaya hızlı ve somut sonuç almaya yönelik bir yapılanma kazandırılmasının kararlaştırıldığını söyleyen Özügergin, ayrıntıların üç ülke makamları tarafından halen ele alındığını, varılmış bir kararın bulunmadığını belirtti.

Bu mekanizmanın çok yakında faaliyete geçeceğini ifade eden Özügergin, "PKK terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki varlığına son verilmesi yönündeki kararlılığımız merkezi yönetim ve yerel makamlara da açıkça anlatıldı. Bu yerel makamlarla da aramızda bir anlayış doğduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Özügergin, "Gerek merkezi hükümetin, gerek yerel makamların ülkemize verdiği taahhütleri eksiksiz olarak yerine getirmelerini bekliyoruz, getireceklerine inanıyoruz. Her koşulda Türkiye güvenliğini ilgilendiren konularda uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli gördüğü gerek askeri, gerek siyasi önlemleri almaya devam edecektir" dedi.
 

Zebari Türkiye'ye gelecek

ABD-Irak güvenlik anlaşması SOFA'nın onaylanması ve ABD'nin Irak'tan 2011 sonuna kadar çekilme kararı süreçlerinin önemli iki gelişme olduğuna işaret eden Özügergin, bu iki gelişmenin Irak'ta yeni bir dönemin habercisi olarak görüldüğünü kaydetti.

Irak'ta yerel seçimlere ilişkin gelişmelerin de olduğunu anımsatan Özügergin, "Burada önemli olan, siyasi sürece daha önce katılmamış olan grupların, sürecin içinde yer almayı kabul etmeleri oldu. Sürecin daha kapsayıcı bir hale gelmesi, Irak'taki iç dinamikleri daha sağlamlaştıracaktır diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Özügergin, Türkiye'nin beklentisinin, Irak'taki tüm gruplar arasında dengeli temsilin yerleşip, demokratikleşmeye doğru giden sürecin yerine oturması olduğunu kaydetti. Irak ila Türkiye arasında çeşitli ziyaretlerin olabileceğini söyleyen Özügergin, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin Türkiye'yi ziyaretinin söz konusu olduğunu, ziyareti netleştirmeye çalıştıklarını belirtti. Özügergin, Irak ile ilişkilerin kapsamı arttıkça ziyaretlerin sayısının da her seviyede artacağını söyledi.

 

"İstikşafi görüşmenin hızlanmasını isteyen sadece Yunanistan Dışişleri Bakanı değil"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, "Yunanistan'ın Kıbrıs müzakere sürecinin yavaş ilerlediğine ilişkin görüşü varsa bunun kendilerini memnun edeceğini" belirterek, "Çünkü biz de müzakerelerin yavaş ilerlediğini söylüyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nın haftalık basın toplantısında Yunanistan'ın Kıbrıs'taki görüşme sürecinin yavaş gitmesinden dolayı Türkiye'yi suçlar yönde yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Özügergin şunları kaydetti: "Aslında Yunanistan makamlarının Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecinin yavaş ilerlediğine dair sarf ettikleri bir görüş varsa, bu bizi memnun eder. Çünkü biz de sürecin nispeten iyi bir mecrada devam ettiğini, fakat haddinden fazla yavaş ilerlediğini söylüyoruz. Yunanistan da aynı fikirdeyse ne güzel..."

Sözcü Özügergin, bu durumda neler yapılabileceğine bakılması gerektiğini söyledi ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın son dönemde bu hususu sık sık dile getirerek görüşmelerin hızlandırılmasını istediğini hatırlattı. Özügergin, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da dün AB büyükelçilerine verdiği yemekte görüşmelerin bir takvime bağlanması gerektiğini söylediğini aktardı.

Özügergin, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer'ın yarın Ankara'da olacağını ve bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile görüşeceğini, görüşmelerin yavaş gittiği hususunun Downer'e da iletileceğini bildirdi.



Ek protokol konusu

AB'nin Ek Protokol'ün uygulanmasına ilişkin taleplerinin hatırlatılması üzerine Özügergin, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerinin bilindiğini, hukukun yorumu konusunda görüş ayrılığı olduğunu söyleyerek, bu konunun 2006 yılından beri Türkiye'nin karşısına çıkartıldığını hatırlattı ve şunları kaydetti:
"Fakat Kıbrıs meselesinin AB ile ilişkilerimizin önüne bir engel olarak konulması, AB ile olan ilişkilerimizde zorluk yaratabilir. Ama Kıbrıs sorununun çözümünün kendisine katkıda bulunacak mıdır? Pek sanmıyorum. Dolayısıyla Kıbrıs müzakerelerinin devam ettiği bir ortamda suları daha da fazla bulandırmanın anlamı olmayacaktır."



Rum kesiminin petrol arayışları

Sözcü Özügergin, Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'deki petrol arayışlarına ilişkin soru üzerine de, "bu olay birkaç hafta önce patlak verdiğinde Rum kesiminin içinde bulunduğu ruh halini 'maceracı' olarak nitelendirdiğini" hatırlatarak, bu konudaki görüşlerinin devam ettiğini bildirdi.

AB'de geçen günlerde enerji konusunda önemli bir zirve yapıldığını hatırlatan Özügergin, AB'nin enerji konusunda Türkiye gibi kritik bir öneme sahip, müzakere eden bir ülkeyle ilişkilerini geliştirmek isteyeceğini düşündüğünü bildirdi. Sözcü, Rum kesiminin bölgede başlattığı faaliyetlerin ise genel olarak AB'nin çıkarlarına ne kadar hizmet ettiğinin Rumlara sorulması gerektiğini söyledi.



Ulusal program

"AB büyükelçilerinin, Babacan ile dünkü yemeklerinde, Türkiye'nin Ulusal Programının (UP) yerel seçimler sonrasına sarkabileceği izlenimi edindiklerinin" hatırlatılması ve bunun doğru olup olmadığının sorulmasına karşılık Özügergin, büyükelçilerin izlenimine ilişkin yorum yapamayacağını, ancak Babacan'ın UP hakkında sarf ettiği görüşler arasında, belgenin seçimler sonrasına kalacağı gibi bir imanın dahi söz konusu olmadığını belirtti.

Babacan'ın UP hakkında takvim de vermediğini söyleyen Özügergin, bu arada UP'nin son aşamaya geldiğini, taslağının Bakanlar Kuruluna gönderildiğini bildirdi. Sözcü Özügergin, Yunanistan ile devam eden istikşafi görüşmelerin gidişatının sorulması ve Yunanistan makamlarının Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de görüşmelerin sürdüğünü, iki ülke dışişleri bakanlarının arada bir görüş teatisinde bulunduğunu ve devrede olduklarını kaydetti. Özügergin, "Görüşmelerin hızlanmasını isteyen sadece Yunanistan Dışişleri Bakanı değil. Bizim bakanımızın ağzından da aynı ifadelerin çıktığını biliyorum. Dolayısıyla orda da hızlanma konusunda bir görüş birliğimiz var" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler