Yabancı film yapımcılarına kolaylık

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Hollywood'u Türkiye'ye çekmek hazırladığı kanun tasarısı son aşamasına geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ''Maliye Bakanlığı'yla mutabakatın son noktalarındayız. Yılbaşından sonra halledebileceğimizi ve bu tasarıya parlamentoya sunabileceğimizi düşünüyorum'' dedi.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 09:16
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yabancı film yapımcılarını Türkiye'ye çekmek için vergi iadesi gibi kolaylıklar sağlayacak kanun tasarısını 2009'da parlamentoya sunacaklarını bildirdi. Günay, ''Maliye Bakanlığıyla mutabakatın son noktalarındayız'' dedi.

Bakan Günay, Türk sinemasının son yıllardaki yükselişine değindi. Türk sinemasını, projelere maddi katkı sağlayarak desteklediklerini hatırlatan Günay, bunun yanında filmlerin uluslararası arenada tanınması için de çalıştıklarını ifade etti. Günay, ''Bir filmimiz uluslararası bir ödül almışsa onun daha yüksek uluslararası arenalara, platformlara çıkması konusunda yardımcı oluyoruz. Bundan ötürü de sinema dünyasıyla iyi ilişkilerimiz artıyor'' dedi.

Dünyada pek çok ülkenin zenginliklerini film platosu olarak kullanan uluslararası sinemanın Türkiye'ye gelmediğine dikkati çeken Günay, Türkiye'de yabancı yapımcılara getirilen bir kolaylık olmadığını söyledi.

Günay, bu konuda geçen yıldan bu yana bir kanun tasarısı hazırlığı yürütüldüğünü anımsatarak, şunları kaydetti: ''Bunu, yeni yıl içinde, Meclis'e getireceğiz. Türkiye'de belli oranda yatırım yapan, harcama yapan sinemacılara, dünyadaki başka örneklerine de bakarak ciddi vergi iadesi getirmeyi düşünüyoruz. Böylece uluslararası sinema yapımcılarının Türkiye'ye girmesini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye bu açıdan, doğasıyla tarihiyle sinema için müthiş bir platform potansiyeli taşıyor. Biz bu konuda hazırlığımızı yapıyoruz. Maliye Bakanlığı ile mutabakatın son noktalarındayız aşağı yukarı. Yılbaşından sonra halledebileceğimizi ve parlamentoya bu tasarıyı sunabileceğimizi düşünüyorum.''


Diğer ülkeler örnek alındı

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Hollywood'un ülkelerin tanıtımına etkisine dikkati çekerek, şöyle devam etti: ''Ben yurt dışındaki temaslarımızda bakıyorum. Macaristan, Romanya, Almanya'da sinema konusunda getirilmiş kolaylıklar Hollywood sinemasının o ülkelere gelmesine yol açmış. Sinema, sizin ülkenize geldiği zaman sizin ülkenizde bir gelir kalmasını sağlıyor ama ciddi anlamda bir tanıtım da sağlıyor. Bizim doğamız, tarihimiz sinema için platform olduğu zaman ciddi bir tanıtım da sağlıyor. Biz tanıtım için yurt dışında milyonlarca dolar harcıyoruz. Bir filmin Türkiye'de çekilmesinin getirdiği tanıtım imkanı bazen bu milyonlarca dolara denk. O yüzden sinema konusunda yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var.''


Ülkeler filmlere parlıyor

Hollywood yapımcılarının filmleri çektiği mekanlar, yapımların vizyona girmesinin ardından turist akınına uğruyor. Örneğin, 11 dalda Oscar alan ''Yüzüklerin Efendisi'' filminin ardından Yeni Zelanda, dünyada turizmde yeni gözde destinasyonlardan biri oldu. Bir dönemler Mısır ile ilgili çekilen mumya filmleri, ülkeyi yıllardır vazgeçilmez gezi mekanlarından biri haline getirdi.
 

''Troya'' filmi Malta Adası'nı, ''Kral Arthur'' İrlanda'yı, ''Karayip Korsanları'' St. Vincent ve Grenadinler Adaları'nı tekrar gündeme getirdi. Fas, ''Büyük İskender'', ''Cennet Krallığı'', ''Othello'', ''Sodome and Gomorrhe'', ''Lawrence of Arabia", ''General Patton'', ''Jewel of the Nile'', ''Ishtar'' gibi Hollywood filmlerinin vazgeçilmez mekanı haline geldi.
 

Filmlerle sadece ülkelere değil, belirli mekanlara da ilgi artıyor. Örneğin, İngiltere'de Windsor Castle'dan sonra içinde yaşanılan en büyük şato olan Alnwick Castle, ''Harry Potter'' filminden sonra ziyaretçi akınına uğradı. ABD'nin Los Angeles şehri için de Hollywood film endüstrisi en önemli gelir ve tanıtım kaynağı... Bunun yanında, filmlerin tanıtım, gala, medya bültenleri ve hakkında yapılan yan program ve belgeseller de filmlere konu olan ülke ve mekanların tanıtımını destekliyor.
 

Kültür ve Turizm Bakanlığı da yeni kanunla yabancı film yapımcılarına gümrük, vergi ve stopajlarda kolaylıklar getirmeyi amaçlıyor. Böylece, Anadolu topraklarının Hollywood'un yeni gözde ''film platosu'' olacağı düşünülüyor.
 

Öte yandan bakanlık, Türk sinemasını desteklemek için yurt dışında film günleri ve haftaları düzenliyor, uluslararası film festivallerine Türk filmleri gönderiliyor. Hatta, Türkiye'ye uğramadan dünyadaki festivalleri dolaşan film kopyaları bulunuyor. Ayrıca, bakanlık her yıl sinema filmlerini çeşitli dallarda maddi olarak destekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler