"Düşen 'heron' değil"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail'den alınan ilk insansız hava aracının düştüğüne ilişkin bilginin yanlış olduğunu, düşen uçağın İsrail'den kiralanan başka tip bir insansız hava aracı olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 11:35
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'de bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Savunma Bakanı Danial Akhmetov'u kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Gönül, İsrail'den alınan Heron'lardan ilkinin düştüğüne ilişkin haberle ilgili olarak ''Bugün gazetelerde Heron'un düştüğü ile ilgili bilgi var. İsrail'den alacağımız 10 insansız hava aracından ilki. Bilgi yanlış. İsrail'den aldığımız ilk uçak henüz yerde deneme aşamasında'' dedi. Gönül şöyle devam etti:
''Düşen var mı? Var... İsrail'den daha evvel kiraladığımız Heron, 2000 saat uçmuştu, o teknik sebepten düşmüştü. Onun yerine başka bir uçak vermişlerdi. O Heron tipi değil başka bir tip. O teknik arızadan düşmüş. Zaten biz de onu iade etmek üzereydik. Çünkü biraz daha kabiliyetli bir uçak bekliyorduk. İkisini birbirine karıştırmamak lazım. Türkiye'nin aldığı henüz yer testleri safhasında. Henüz uçmadı ki düşsün.''

Bakan Gönül, uçağın ne zaman düştüğü ile ilgili soruyu, ''Gazete havadislerindekini ben söylüyorum. Bir şekilde bilgi almışlar. Ben sizi aydınlatmış olayım'' diyerek yanıtladı.
Heron'un kabulüyle ilgili yüzlerce teknik konu olduğunu belirten Bakan Gönül, yer ve hava testleri yapılacağını söyledi.

Gönül, ''Kabul konusundaki yetkili heyetlerin kararı bizce muteberdir. Biz teknik bir heyet değiliz. Teknik heyetlerin kararlarının sonunda karar veren insanlarız. O denemeler bir çıksın bakalım ortaya, nedir testler...'' dedi.

İnsansız hava aracının testlerden geçememesi durumunda üretici firmaya bir müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı sorusu üzerine de Bakan Gönül, şunları kaydetti:
''Biz varsayımlı sorulara cevap vermiyoruz. Herşey iyi gidecek, diye bekliyoruz. İnşallah diyelim. Çünkü ihtiyacımız olan bir cihazdır ve arkası da gelecektir, bildiğiniz gibi. Dünyada da en gelişmiş insansız hava araçlarından biri olduğu için ihalede onlar kazanmışlardır. Açık ihale ile almışlardır, tek kaynakla almadılar. Herkes girdi ve bunlar teknik özellikleri ve fiyat özellikleri ve offsetleriyle bize verdikleri iş paylarıyla ihaleyi kazandılar. Temenni ediyoruz ki herşey doğru gitsin.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon