Le Maire başkanlık edecek

Fransa'nın Avrupa İşleri'nden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirilen Bruno Le Maire, yarın Brüksel'de düzenlenecek olan Türkiye ile AB arasında Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nda AB heyetine başkanlık edecek. Türk heyetinin başında ise Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan yer alacak. Konferansın, "Belirleyici bir aşamaya giren Hırvatistan ile müzakerelerde önemli bir aşamayı oluşturacağı" kaydedildi.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 11:58
Abone Ol google-news

Türkiye ile AB arasındaki Hükümetlerarası Katılım Konferansı, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın katılımıyla yarın Brüksel'de gerçekleşecek. İki yeni başlığın açılacağı konferansta AB heyetine Dönem Başkanı Fransa'nın Avrupa İşleri'nden sorumlu Devlet Bakanlığı'na yeni getirilen Bruno Le Maire, başkanlık edecek.

Fransa'nın altı aylık Dönem Başkanlığı'nın sona ermesine kısa bir süre kala Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinde 4 nolu fasıl "Sermaye'nin Serbest Dolaşımı" ile 10 nolu fasıl "Bilgi Toplumu ve Medya" olmak üzere, iki yeni başlık açılacak. Böylece, Ankara'nın tepkilerine karşın AB'nin son dönemde ısrarla sürdürdüğü, her Başkanlık döneminde sadece iki başlığın açılması "geleneği" bozulmamış olacak.

Türkiye ise, çok sayıda başlıkta teknik hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, daha çok başlığın açılmasını talep ediyor ancak AB devletleri, ikiden fazla başlıkta müzakere açılması konusunda "konsensüs"e varamıyor.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Türk heyetine başkanlık edeceği toplantıda AB heyetinin başkanlığında bir değişiklik olacak. Cuma günkü toplantıda AB heyetinin başında, görevinden ayrılan sosyalist Jean-Pierre Jouyet'ten boşalan Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na geçtiğimiz günlerde getirilen, iktidardaki Halkçı Hareket Birliği (UMP) milletvekili Bruno Le Maire bulunacak.

Bu arada, AB, Türkiye'nin yanısıra müzakereleri sürdüren diğer aday Hırvatistan ile hükümetlerarası konferans gerçekleşecek. AB Dönem Başkanlığı, her iki konferansa ilişkin olarak da "Başkanlığın amacı, bu konferanslarda iki aday ülke ile müzakerelerde yeni bir ilerleme sağlamaktadır" dedi.

Türkiye ile ilgili olarak "Başkanlık, bu ülke ile müzakerelerde 4 nolu başlık 'Sermayenin Serbest Dolaşımı' ile 10 nolu başlık 'Bilgi Toplumu ve Medya' olmak üzere, iki yeni fasıl açmayı arzuluyor" diyen Başkanlık, Hırvatistan ile ilgili olarak da "Konferans, 8 Aralık'ta benimsenen Konseyi kararlarında vurgulandığı gibi belirleyici bir aşamaya giren müzakerelerde önemli bir aşamayı oluşturacak" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler