Türkler AB'ye inanmıyor

AB'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Türkleri en fazla endişelendiren unsurların başında terörizm gelirken, Türk kamuoyunun AB'ye güvensiz bakış oranında artışın sürüyor. AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonuna güven oranı AB genelinde yüzde 49, Türkiye'de ise yüzde 19.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 14:57
Abone Ol google-news

AB'nin kamuoyu yoklamalarından sorumlu kurumu Eurobarometre tarafından her yıl düzenli olarak yapılan kapsamlı araştırma Türklerin AB'ye inanmadığını ortaya koydu.

AB'ye katılımın iyi bir gelişme olacağını düşünen Türklerin oranı yüzde 42 olarak gösterilirken bu oran diğer adaylardan Makedonya'da yüzde 62, Hırvatistan'da yüzde 23 olarak belirlendi.

AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonuna güven oranının AB genelinde yüzde 49, Türkiye'de ise yüzde 19 olduğu kaydedildi. Komisyona en az güvenen Avrupalıların Türkler olduğu belirtildi.

Avrupa Parlamentosuna güven oranı da AB genelinde yüzde 50, Türkiye'de yüzde 20 olarak gösteriliyor. AB'nin imajını olumlu bulan AB vatandaşlarının oranı yüzde 45, Türklerin oranı yüzde 41 olarak bildirildi.

 

AB vatandaşları, 2009'a da umutsuz ve kötümser bakıyor

Araştırma sonuçlarına göre, küresel ekonomik gidişattan hoşnut olmayan AB vatandaşlarının oranı yüzde 71'i bulurken, AB ekonomisinden memnun olanların oranı da yüzde 33'ü geçmiyor.

Kamuoyu yoklaması Türklerin terörizmden, AB vatandaşlarının ise enflasyondan şikayetçi olduğunu ortaya koydu.

Ulusal ekonomilerinden en memnun gözükenlerin Finlandiyalılar (yüzde 78), Danimarkalılar (yüzde 70) ve Hollandalılar (yüzde 67) olduğu, en kötümserlerin ise sadece yüzde 5'i memnun olan Macarlar, sadece yüzde 8'i memnun gözüken Portekizliler ve sadece yüzde 10'u memnun olan Yunanlılar olduğu bildirildi.

AB üyesi ve adayı ülkelerde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Avrupa kamuoyunu en fazla endişelendiren unsurların başında fiyat artışları, enflasyon ve ekonomik durum geliyor. Bunları işsizlik ve güvensizlik ortamı sorunları takip ediyor.

Türkiye'de fiyat artışı ve enflasyon endişesinin göreceli olarak düşük gözüktüğü, Türklerin en öncelikli sorun ve endişelerini terörizmin oluşturduğu, Türkiye'de insanların yüzde 68'inin bu unsuru ön plana çıkardığı belirtiliyor. Bu oran AB genelinde yüzde 5'i geçmiyor.

İşsizlik AB genelinde yüzde 26 oranında endişe uyandırırken Türkiye'de bu oran yüzde 51'i buluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler